Macklemore houdt het gezellig op Pukkelpop 2023

Op zijn recente soloplaat had Macklemore heel wat te verwerken. Maar tijdens zijn korte set op Pukkelpop liet hij de nieuwe songs bijna allemaal achterwege.

De Amerikaanse rapper Ben Haggerty, beter bekend als Macklemore, worstelt al zijn hele volwassen leven met verslavingen. Toen hij tijdens de pandemie niet meer fysiek naar de verslavingszorgbijeenkomsten kon, herviel hij – een overdosis deed hem in het ziekenhuis belanden. Die ervaring kleurt zijn recente soloplaat Ben, waarop hij een verwoede poging waagt om uit al die ellende kracht en inspiratie te putten.

Dat is een nogal schizofreen album geworden, waarop hij – zonder zijn voormalige rechterhand Ryan Lewis – de helft van de tijd indruk maakt met potige raptracks en de andere helft van de tijd op de zenuwen werkt met heel plat geproduceerde poptunes – of andersom natuurlijk, afhankelijk van wat je zelf het liefste hoort.

Uit die plaat kregen we zondag op Pukkelpop 2023 echter enkel de opener ‘Chant’ te horen, een behoorlijk bombastisch nummer waarin Tones & I in full on diva mode zingt dat we niet moeten huilen om hem omdat hij een vechter is. Dat hij een zware periode achter de rug heeft die je niemand toewenst staat vast, maar wie zijn de ‘They‘ naar wie de song zo verongelijkt uithaalt? De roddelpers? De legale en illegale dealers van verslavende middelen? Of zijn eigen demonen, die hem bijna de das omdeden?

Return of the Mack

We kwamen het zondag niet te weten, want de rapper had voor zijn relatief korte set op Pukkelpop alle andere nieuwe nummers van de setlist geschrapt, en dat waren sowieso al de meest vrolijke. Dat lot valt albums vol kopzorgen wel vaker te beurt wanneer artiesten op zomerfestivaltour vertrekken – dan is het toch verleidelijk om gewoon weer de aanstekelijke oude hits boven te halen. “Dit is mijn vijfde show in vijf dagen,” vertelde hij. “Maar de Europese festivalzomer is de beste tijd van het jaar.”

Hij mocht dan vooral oude kost serveren, Macklemore toonde zich vandaag – in de volle zon – opnieuw een begenadigd rapper en een rasentertainer die zich niet alleen fysiek uitsloofde, maar het publiek ook verrassend welbespraakt bij de show wist te betrekken. En dus werd er tijdens de hits die hij eerder scoorde met Ryan Lewis, Martin Garrix en Rudimental tot helemaal achteraan de wei op en neer gesprongen.

Voorwaar een voorbeeldige show, met uitzondering dan van het rare intermezzo waarin hij in een zonderlinge outfit nogal letterlijk out of character met een danseres een column van Herman Brusselmans uitbeeldde. Was dat echt nodig, Mack?

Macklemore Setlist Pukkelpop 2023

Pukkelpop Logo

Pukkelpop 2023

Locatie
België
Hasselt, België
Datum 17-20 augustus 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.