De muzikale hoogtepunten van een heet Lollapalooza Berlin 2023

Photo credits: Lollapalooza Berlin

Voor de zevende keer is Lollapalooza Berlin neergestreken in hartje stad bij het Olympisch stadion. Het tweedaagse festival voelde wederom als een warm en familiair weekend met dit jaar muzikale hoogtepunten als Macklemore, Imagine Dragons, Jason Derulo en Mumford & Sons.

Het festival, dat elk jaar in september plaatsvindt, had dit jaar te maken met uitzonderlijk hoge temperaturen. Op zijn hoogst tikte het overdag 35 graden aan, maar gelukkig zakte dit ’s avonds naar zo’n 20 graden. Hoewel de organisatie extra waterpunten had geplaatst, leken er geen extra schaduwplekken te zijn gecreëerd. Voor veel acts is Lollapalooza Berlin de laatste stop van hun Europese tour. Dit wordt in de optredens benadrukt en zorgt daarmee voor nét dat beetje extra intensiteit.

Less is more Macklemore

De laatste keer dat Macklemore op Duitse grond stond is alweer even geleden. Hij begint zijn performance met het verklappen van een geheimpje, ”I want this show to be the best fucking show ever, we came here to sweat and turn this thing up. We want to take you on a journey and take it back to where it all started,” om vervolgens te starten met ‘Thrift Shop’.

Wat volgt is een uur met hits en leuke anekdotes. ”Berlin is one of my favourite cities in the world. I was rejected in the Berghain for three times, eventually entered one, did crazy stuff and left. What happens in Berghain stays in Berghain,” vertelt hij lachend tussendoor. In de show die hij neerzet, geniet hij duidelijk met volle teugen. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk: het in het begin nog redelijk tamme, Duitse publiek gaat aan het eind van het optreden toch nog helemaal los.

Lollapalooza Berlin 2023
Photo credits: Lollapalooza Berlin

Imagine Dragons zorgt voor ongekende energie

Eerder deze zomer stond Imagine Dragons al op Untold Festival 2023, Sziget 2023 en Frequency Festival. Daar was hun optreden een van de hoogtepunten van dat moment. Ook op Lollapalooza Berlin weten ze het niveau vast te houden en leveren ze wederom een fantastische festivalshow. Vanaf halverwege de set, pronkt frontman Dan Reynolds uiteraard weer met zijn blote bast.

Nostalgie met Jason Derulo

Jason Derulo, hero uit de zeroes en bekend van zijn hits ‘Whatcha Say’ (2009), ‘In my head’ (2010) ‘Ridin’ Solo’ (2010) en ‘Talk Dirty’ (2012), stond eerder deze zomer al op Pukkelpop 2023 en Sziget 2023. Hij zet op Lollapalooza Berlin 2023 zeker niet zijn beste performance neer: sommige noten haalt hij niet. Wellicht dat hij geteisterd wordt door de hitte, want tijdens de rustigere ballads lukt het wel om zuiver te zingen.

Maar om heel eerlijk te zijn: het maakt ons weinig uit. Jason Derulo is zo’n typisch nostalgische act, die je minimaal één keer in je leven gezien moet hebben. En dat paste meer dan prima op het nazomerse festival in Berlijn.

Photo credits: Lollapalooza Berlin

Lasers bij Mumford & Sons

Vanaf de eerste minuut houdt Marcus Mumford het publiek in zijn greep door sterk en zuiver zijn zang te presenteren. De Mumford & Sons hits worden met veel kracht en overgave op de bühne neergezet. Het is de afsluiter van de zaterdag op de Main North en gaat gepaard met het nodige vuurwerk. Tijdens ‘Ditmas’ wordt er flink gemosht samen met Marcus die het publiek in springt. Blijkbaar stond het niet helemaal op de planning om deze zomer op tour te gaan want tijdens de show zegt hij: “We’ve gone on tour by mistake in the middle of writing a new record but we love being here and we are super grateful”, gevolgd door het lied ‘The Cave’ inclusief lasers die het plaatje compleet maken.

Plattegrond Lollapalooza 2023

North & South stage

Wat Lollapalooza Berlin 2023 goed doet, is comfort bieden door het opsplitsen van het hoofdpodium in twee podia namelijk Main North en Main South. Dit zorgt voor een soepele overgang van acts wat niet alleen voor de productie erg praktisch is maar ook voor de bezoekers. Als festivalganger hoef je in dit geval maar een kwartslag te draaien om te genieten van de volgende artiest op het andere podium.

Graspop doet dit al jaren en ook Pinkpop heeft sinds 2022 deze indeling toegepast. Is het iets wat steeds meer festivals in de toekomst gaan overnemen? Zien we straks de Alpha van Lowlands in twee delen of de Hotot op Down The Rabbit Hole met een noord- en zuidkant?

Lollapalooza Berlin 2023
Photo credits: Lollapalooza Berlin

De festivalzomer is nu echt voorbij

Het laatste pilsje is getapt, de nazomerse zonnestralen hebben hun werk gedaan en er is met volle teugen genoten van wederom een onvergetelijke festivalzomer. Lollapalooza Berlin 2023 is de kers op de taart om nog een keer in het bijzijn van je familie en vrienden te proosten en het leven te vieren. Volgend jaar keert Lollapalooza Berlijn 2024 terug op 7 en 8 september op dezelfde locatie bij het Olympisch stadion.

Lollapalooza Berlin Logo

Lollapalooza Berlin 2024

Locatie
Duitsland
Berlijn, Duitsland
Datum 7-8 september 2024
Line-up
Sam Smith
Martin Garrix
Burna Boy
Tickets Kopen