More Rain than Shine: 6 hoogtepunten van Wacken Open Air 2023

Wacken 2023
Photo credit: W:O:A Press

Wacken Open Air is elk jaar een van de belangrijkste evenementen voor metalfans. De editie van dit jaar is er zeker een voor in de geschiedenisboeken. Van ongekende uitdagingen tot bijzondere, nooit eerder vertoonde elementen: dit zijn de hoogtepunten van Wacken 2023.

Photo credit: W:O:A Press

Uitgedaagd door de Noorse Goden

Hoewel regenachtig weer en modder niets nieuws zijn op Wacken, heeft de zware regenval voorafgaand aan het evenement voor extreme omstandigheden gezorgd op het festivalterrein. Auto’s en campers moesten met tractoren het kampeerterrein op worden getrokken. Vanwege deze omstandigheden moest het festival het aantal auto’s dat de camping op maandag oprijdt beperken. Omdat het maar niet stopte met regenen, namen de organisatoren de moeilijkste beslissing ooit: woensdag om 4 uur ’s ochtends maakten ze bekend dat er om veiligheidsredenen geen bezoekers meer naar het festival kunnen komen. Ongeveer 20.000 tickethouders konden niet naar het festival komen en hun tickets worden terugbetaald.

Photo credit: W:O:A Press

Niets houdt metalheads tegen

Hoewel deze omstandigheden op een festival verre van gunstig zijn, lieten de 60.000 bezoekers die binnenkwamen zich allerminst ontmoedigen. Integendeel, je voelde nauwelijks hoe ongemakkelijk de moddersituatie is, de sfeer was namelijk briljant. Iedereen was daar om de beste tijd van hun leven te hebben. Deze houding verspreidde zich als een warme deken over het festival en creëerde een geweldige sfeer. Niets kan metalheads ervan weerhouden om plezier te hebben en te genieten van de muziek waar ze van houden!

Photo credit: W:O:A Press

Overal Vikingen

Het officiële thema van Wacken dit jaar was Vikingen, en het was op zoveel verschillende manieren echt aanwezig op het festival. Allereerst konden we in het Vikingdorp rond het Wackinger-podium honingwijn en gebraad krijgen. De barretjes zagen eruit als klassieke tavernes. Het voelde alsof we terug waren in de 9e en 10e eeuw. Ook Vikingstrijders zwierven rond op het festival, en je kon ze spotten bij de openingsceremonie van de poorten, maar ook op het podium tijdens concerten. Over concerten gesproken, bands als Leaves’ Eyes en Wardruna zorgden voor een magische sfeer tijdens hun optredens. Het festivalpersoneel bij de barren droeg viking-schmink en ook veel bezoekers besloten het thema te omarmen met schmink en kostuums. De vikingsfeer was zo sterk dat we bijna een klooster binnenvielen!

Lemmy Forever bij Wacken

Dit jaar bracht Wacken Open Air een enorm eerbetoon aan Lemmy Kilminster. Op de festivalwoensdag begon het feest met een parade van het festivalterrein naar Lemmy’s Bar in het plaatsje Wacken. Daar plaatsten Phil Campbell en Mikkey Dee Lemmy’s as in een op maat gemaakte urn, naast Lemmy’s persoonlijke spullen, waaronder zijn hoed, laarzen, basgitaar en Marshall stack. ‘S Avonds voegden Phil Campbell en Mikkey Dee zich bij Doro’s headlinershow voor twee nummers, ‘Love Me Forever’ en ‘Ace of Spades’. De Lemmy Forever at Wacken-viering maakte deel uit van een bredere beweging die vorig jaar begon tijdens het Hellfest, en waarbij Lemmy op geselecteerde plekken over de hele wereld wordt verankerd en gevierd.

Photo credit: W:O:A Press

Speciale mainstage-shows

‘Onmogelijk’ bestaat niet als het gaat om optredens op de twee hoofdpodia van Wacken: FASTER en HARDER. Afgezien van Phil Campbell en Mikkey Dee, vergezelden verschillende andere artiesten Doro op het podium om haar 40-jarig jubileum te vieren, waaronder Hansi Kürsch, Udo Dirkschneider, Joey Belladonna en Uli Jon Roth. Een ander historisch gastoptreden vond plaats tijdens het concert van Megadeth, toen voormalig gitarist Marty Friedman het podium betrad voor ‘Trust’, ‘Tornado of Souls’, ‘Symphony of Destruction’ en ‘Holy Wars… The Punishment Due’.

De meest spectaculaire toevoeging aan de headliner mainstage concerten van dit jaar waren echter de speciale droneshows. Elke avond lieten drones iets bijzonders zien met betrekking tot de concerten van Doro, Helloween en Iron Maiden. De drones waren ook een essentieel element tijdens de aankondiging van de festivaldata van volgend jaar.

Wacken Metal Battle

Sinds 2004 organiseert Wacken Open Air een internationale wedstrijd genaamd ‘Wacken Metal Battle’. De Metal Battle is uitgegroeid tot 62 landen die nationale heats houden en in aanmerking komen om de winnaars naar Wacken te sturen. Een internationale jury stemt over de optredens, de beste groepen krijgen financiële steun van de Wacken Foundation en instrumenten en apparatuur van de partners van Metal Battle. Maar liefst 30 bands streden dit jaar om de overwinning en speelden op de W.E.T Stage en Headbangers Stage. De winnaar van dit jaar was Phantom Excaliver uit Japan. Aneuma uit Spanje belandde op de 2e plaats en 0% Mercury uit Oekraïne ging er met het brons vandoor.

Wacken Open Air Logo

Wacken Open Air 2023

Locatie
Duitsland
Wacken, Duitsland
Datum 2-5 augustus 2023
Line-up
Iron Maiden
Abbath
Alestorm
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

András Melles

I am a concert and festival enthusiast from Hungary, living in the United Kingdom studying History and International Relations. I've been to various festivals in Europe, and my optimal number of festivals I need to visit a year is 3, but we all know that the more the merrier! My favourite genres are rock and metal, but I am open to all different kinds of music. Favourite bands? Name the sub-genre and I tell you my choice! ;)

Meer van András