Parel op de poster: MUNA op Lowlands 2023

De headliners zijn de blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Parels op de poster’ laten we je kennismaken met de headliners van de toekomst. Aan de hand van een aantal video’s nemen we je mee naar de hoogtepunten in de carrière van kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: MUNA op Lowlands 2023!

De indie- en popgenres zijn weer goed vertegenwoordigd op aankomende editie van Lowlands. Gooi beiden bij elkaar, knal er wat pit en aanstekelijke songteksten bij (met een boodschap), en de blender geeft je MUNA als resultaat. Na een succesvolle tour in de Verenigde Staten maakt het trio de oversteek naar het Europese vasteland. Lowlands 2023 markeert hun tweede show ooit in de Benelux. Ook Pukkelpop staat voor de Amerikanen dit jaar op de planning. Maar wie is MUNA en waarom moeten we zeker op vrijdag 18 augustus op tijd richting het terrein trekken?

Liefde voor iedereen

Katie Gavin, Josette Maskin en Naomi McPherson beginnen tien jaar geleden met het maken van popnummers. Eerst op een laagdrempelige manier, door hun eerste ep op het internet te zetten. Al snel wordt hun potentie ontdekt door de wereldbekende platenlabels RCA en Columbia Records. In 2017 komt hun eerste officiële plaat About U uit, waarop onder andere de hit ‘I Know A Place’ te horen is.

De bandleden schreven het nummer naar aanleiding van de legalisatie van het homohuwelijk in de Verenigde Staten. ‘I Know A Place’ moest volgens MUNA aanvoelen als een feestelijk nummer; liefde is voor iedereen en dat mag gevierd worden. Helaas kan nog niet iedereen dat gevoel delen. Het nummer staat naast blij- en vrijheid, ook voor veiligheid. Dit laatste thema werd nog belangrijker na een schietpartij in een homonachtlub, enkele maanden voordat ‘I Know A Place’ uitgebracht werd. De hit is daardoor een belangrijk lied binnen de LHBTI+-gemeenschap.

Voorprogramma

De Amerikaanse sterren hebben al een hoop grote tours meegemaakt. Naast vier eigen tournees, stonden ze als voorprogramma van de grootste popsterren geprogrammeerd. Aan het begin van hun carrière mochten ze al de shows openen van Harry Styles, Bleachers en Grouplove. Terwijl de bandleden werken aan hun tweede langspeelplaat genaamd Saves The World, verzorgen ze het voorprogramma van The 1975. Maar dat is niet alles: ook Kacey Musgraves, Lorde en Taylor Swift wilden dat MUNA in hun shows zouden optreden.

Tussen alle drukke tourschema’s door, timmeren de Amerikanen aan hun eigen succes. De oorwurmen ‘Number One Fan’ en ‘Stayaway’ worden enthousiast ontvangen door het publiek. De electropop is aanstekelijk, recht voor zijn raap en propageert liefde voor jezelf en voor anderen. Het is moeilijk om stil te blijven staan of niet mee te zingen. De tent op Lowlands 2023 zal bij het optreden van MUNA dan ook zeker een enthousiaste boel worden.

Phoebe Bridgers

Het succes van MUNA gaat niet allemaal van een leien dakje. Hun platenlabel RCA Records stopt de samenwerking. De band brengt te weinig geld op. Een geluk bij een ongeluk, want een jaar later tekenen de bandleden een contract bij het label van Phoebe Bridgers. In 2021 verzorgen ze daarom ook meerdere avonden het voorprogramma van haar ‘Reunion Tour’. Samen brengen ze het nummer ‘Silk Chiffon’ uit. Het liedje wordt een enorme hit. Tot op heden is het hun meest gestreamde nummer en de samenwerking schopte het tot meerdere eindejaarlijsten.

‘Silk Chiffon’ zullen we zeker te horen krijgen tijdens het optreden van MUNA op Lowlands 2023. Helaas hoeven we een gastoptreden van Bridgers daar niet te verwachten. Zij staat op vrijdag met het muzikale trio boygenius op de weide van Pukkelpop. Dat mag de pret echter niet drukken. MUNA staat op vrijdag 18 augustus om 13:15 uur al klaar voor je om een show vol hits en liefde weg te geven. Begeef je daarom op tijd naar de Heineken, waar dit feest plaats zal vinden.

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.