Deze artiesten stonden het vaakst op Pinkpop

Photo credit: Nikki Born / Festileaks.

Het Limburgse festival kent al 52 edities. In al die jaren hebben er al enorm veel bands en artiesten op het podium in Landgraaf gestaan. Alleen wie spannen hierin de kroon? We zetten de artiesten op een rijtje die het vaakst een optreden gaven op Pinkpop.

Het duurt nog even voordat we weer op de Pinkpop-weide kunnen rondlopen met z’n allen. Pinkpop 2024 zal de 53e editie worden van het festival. In al die edities hebben er maar liefst 988 verschillende acts op het festival gespeeld. Grote kans dus dat komende editie de duizendste unieke act op het festival speelt! Maar welke acts speelden eigenlijk het vaakst op het Limburgse festival?

4 keer Golden Earring

De mannen van Golden Earring hebben vier keer mogen optreden op Pinkpop. Er zijn wel meer acts die vier keer op het Limburgse festival hebben gespeeld: Pearl Jam, Bastille en Chef'Special bijvoorbeeld.

Wat er zo bijzonder is aan de prestatie van de Haagse band is de periode tussen hun eerste en laatste show. Een geschiedenis van maar liefst 49 jaar heeft de groep met het festival! In 1970 maakte de rockband hun debuut op Pinkpop en in 2019 stonden ze er weer.

Photo: Femke Valks / Festileaks

5 keer White Lies

Dan een groep die er beduidend minder tijd voor nodig had om zelfs nóg vaker in Landgraaf te verschijnen: White Lies. In elf edities stond de band vijf maal op Pinkpop. In 2009 betrad de groep het podium in de tent en hun laatste passage, in 2019, bracht ze op het tweede podium.

In de tussentijd heeft de groep uit Londen maar liefst vier nieuwe albums uitgebracht. Genoeg werk om uit te kiezen dus. Maar voor de fans van het eerste uur niet getreurd; alle vijf keren brengt de groep de nummers ‘Farewel to the Fairground’ en ‘To Lose My Life’ ten gehore.

Foto: Kamiel Scholten

5 keer acts die opklommen tot headliner

Het mooiste voor een band is om te beginnen op een kleiner podium en jaren later teruggevraagd te worden als headliner. Een paar artiesten hebben dit voor elkaar gekregen op Pinkpop: Red Hot Chili Peppers, Muse, Faithless, Lenny Kravitz en Placebo. Al deze artiesten hebben vijf maal hun opwachting gemaakt in Landgraaf. Het geeft aan dat Pinkpop een fijn festival is voor de acts en dat het publiek ze graag blijft zien. Wie weet zien we één van deze acts nog een zesde keer terug.

Krezip
Foto: Krezip (Facebook)

6 keer Krezip

Ook de Nederlandse inbreng op Pinkpop moet niet vergeten worden. Zo heeft Krezip bijvoorbeeld veel te danken aan het Limburgse festival. Hun optreden op het festival zorgde ervoor dat de groep uit Tilburg de hitlijsten bestormde.

Andersom heeft Pinkpop ook veel te danken gehad aan Krezip. Door het uitvallen van Amy Winehouse in 2007 en van Depeche Mode in 2009 kwam er een plekje vrij op het programma. Beide keren helpt Krezip het Limburgse festival uit de brand door last minute een show te geven.

Photo credit: Buro Pinkpop

6 keer Editors en The Script

Hoewel frontman Tom Smith op de foto hierboven maar twee vingers omhoog houdt, heeft zijn band toch echt maar liefst zes keer op Pinkpop gestaan. De publieksfavoriet Editors weet altijd voor extase te zorgen met tijdloze klassiekers als ‘Papillon’ en ‘Munich’.

Nog zo’n publieksfavoriet zijn de Ierse bandleden van The Script. Ook hebben zij de afgelopen jaren hoge ogen gegooid en staan net als Editors bijna elke tour wel op Nederlands festival. Headliner waren ze tot op heden nog niet, maar wat niet is kan nog komen toch?

7 keer Anouk, de Koningin van Pinkpop

In dit geval kan er maar één de winnaar zijn. Anouk mag zich met recht de Koningin van Pinkpop noemen. De Haagse zangeres stond van alle act het vaakst op Pinkpop. Haar eerste keer was eind vorige eeuw in 1998 en voor het laatst stond ze op de jubileumeditie in 2019.

Dat Anouk zich niet uit het veld heeft laten slaan blijkt uit haar reactie in 1998. Voordat ze ‘Nobody’s Wife’ inzet, wordt ze bekogeld met een ei die haar op haar shirt raakt. Waar menig zanger hedendaags boos van het podium loopt, bijt de zangeres stoer van zich af. Nadat ze haar shirt uit heeft getrokken gaat ze door alsof er niets is gebeurd. Een statement zoals die alleen door de enige echte Koningin van Pinkpop gemaakt kan worden.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen