Het hoge woord is eruit: Krezip doet een reünie op Pinkpop 2019. Daarmee wordt voor velen een droom werkelijkheid, want de band stond op jullie wishlist voor het festival. Dat de act voor de vijftigste verjaardag van Pinkpop weer bij elkaar komt is best bijzonder, maar gezien de hechte relatie die de twee hebben niet geheel verrassend.

Krezip heeft veel te danken aan het Limburgse festival. Hun eerste Pinkpop-optreden in 2000 lanceerde de band in de hitlijsten en de groep heeft erna nog vier keer op de drafbaan gestaan. Dat betekent dat Anouk, als ze er dit jaar niet staat, in juni het record van meest geboekte artiest moet delen. Dat ze nog net zo in vorm zijn als tien jaar geleden bewijst het nieuwe nummer ‘Lost Without You’ dat ze deze week uitbrachten.


Doorbreken op Pinkpop

Toen de piepjonge bandleden in 2000 het Noordpodium van Pinkpop betraden, had niemand kunnen verwachten dat ze een van Nederlands meest bekende bands zouden gaan worden. Hun debuutalbum Nothing Less was nog maar net uit en de single ‘I Would Stay’ deed nog weinig in de hitlijsten. Het optreden in Landgraaf bracht verandering: de reacties waren lovend en de groep schoot omhoog in de Top 40. Drie weken na het optreden belandde ‘I Would Stay’ op nummer 1 en bleef daar drie weken staan.

Tijd voor een wederdienst

De Tilburgse band stond dus behoorlijk in de schuld bij Jan Smeets. Na in 2001 en 2003 ook geprogrammeerd te zijn, kwam in 2007 een kans om wat terug te doen. Amy Winehouse moest toen haar show annuleren. Paniek bij het festival, maar Krezip was bereid het plekje van de soulzangeres op te vullen. Dit bleek goed te werken, dus toen in 2009 Depeche Mode ook moest afzeggen werd de groep weer uit de hoge hoed getoverd.

Het optreden in 2009 maakte ook de cirkel van het bestaan van Krezip rond. Begin dat jaar besloot de Brabantse hitmachine namelijk een punt achter hun bestaan te zetten. Het afscheidsconcert op 27 juni in de Heineken Music Hall was al helemaal uitverkocht en veel fans hadden naast een kaartje gegrepen. Met Pinkpop kwam dus een extra kans om ze een laatste keer aan het werk te zien.

Krezip
Foto: Krezip

Een nieuw begin?

En nu keren ze terug voor een dubbel jubileum. Tien jaar na hun afscheid vieren ze het gouden jubileum van het festival dat hen bekendheid gaf. Ook komt er nog een show in de Ziggo Dome (waarschijnlijk een van de weinige Nederlandse concertzalen waar de band nog nooit gespeeld heeft) en is er een nieuw nummer. Of dit een voorbode is voor meer is nog niet duidelijk, maar we kunnen hoe dan ook op Pinkpop weer ouderwets uit ons dak met de hits van Krezip.

Krezip

Krezip
Foto: Krezip (Facebook)

Krezip is een Nederlandse band uit Tilburg. De groep onder leiding van Jacqueline Govaert scoorde grote hits met ‘All My Life’, ‘Sweet Goodbyes’ en hun grootste hit ‘I Would Stay’. Voor hun vijfde album Plug It In kreeg de band een gouden plaat. In 2008 maakte Krezip bekend dat ze uit elkaar gingen. Het laatste optreden van de groep was in 2009 in de Heineken Music Hall.

De band stond in het verleden al vaak op Pinkpop. Krezip trad maar liefst vijf keer op in Landgraaf. In 2001 was de groep zelfs headliner. Dit jaar komt daar dus een zesde optreden bij.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.