Festivalacts Top 100: deze acts halen de lijst nu nét niet

Lowlands 2023, photo credit: Nikki Born / Festileaks

We naderen de ontknoping van de Festivalacts Top 100! Met een hoop winnaars zijn er natuurlijk ook een aantal acts die net buiten de boot vallen. Wij zetten deze pechvogels op een rijtje, maar je kan ze nog een tweede kans geven.

Jaja, Festileaks is weer op zoek naar de allerbeste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100 en daarmee ook de winnaar. En het publiek, dat ben jij!
De stembussen zijn geopend en je kunt dus nu jouw stem uitbrengen.

Pusha T op Lowlands 2023, photo credit: Lotte Spek / Festileaks

Pusha T

Het leek alsof Pusha T alles in huis had om een show neer te zetten die – jawel – als een huis zou staan en de festivalgangers omver zou blazen. Hij kwam tijdig opdagen (wat niet altijd even evident is in de hiphopwereld) en rapte het publiek de oren van het hoofd met een verder sobere show. Veel poespas heeft de Amerikaan niet nodig. Feilloos knalt hij de songteksten van zijn hits door de microfoon, zoals ‘Diet Coke’ en ‘If You Know You Know’. Toch lijkt het niet voldoende te zijn om het rijtje van beste acts te halen. Kwam het door zijn dj, die toch net te vaak schreeuwt of iedereen de handjes in de lucht kan doen? Of werd het publiek onvoldoende geprikkeld door zijn koele uitstraling? Zelfs zijn passage in het beroemde nummer ‘Runaway’ van Kanye West levert Pusha T geen plek op in de Festivalacts Top 100.

Sophie Straat

Protesteren kun je zeker leren, hebben we van Sophie Straat vernomen deze zomer. De Amsterdamse zangeres nam haar liedjes mét boodschap mee naar wel acht festivals. Van het kleine Mama’s Pride in Zuid-Limburg tot het enorme Pukkelpop in Hasselt. Van begin tot eind was Straat erbij, want ze sloot afgelopen weekend haar eigen festivalzomer af met nog een optreden op Into The Great Wide Open. Helaas leveren de protestliedjes haar geen plek op in de top 100 van beste festivalacts. Misschien hadden we haar advies beter moeten opvolgen: ‘Ik stem op een vrouw’. Gelukkig kunnen we die leus alweer snel meenemen voor de volgende verkiezingen.

Liam Gallagher
Photo: Greg Williams

Liam Gallagher

Heeft Liam Gallagher te weinig (of juist te veel?) geschreeuwd tegen het publiek dit jaar, zoals tijdens zijn show op Lowlands 2022? Of waren er gewoon te weinig kansen om de Britse legende te aanschouwen? De exacte reden achter de lage score van Gallagher moeten we in het midden laten, maar biblical is het zeker niet. In de Benelux deed de zanger alleen Rock Werchter aan. Wie de reis naar Mad Cool of I\-Days Festival maakte, kon natuurlijk rekenen op klassiekers als ‘Wonderwall’ en ‘Champagne Supernova’. Maar daarnaast was het moeilijk om Gallagher te spotten op het Europese vasteland. Misschien wordt het dan toch een keer tijd voor die Oasis reünie én een plekje in de Festivalacts Top 100.

Merol op Lowlands 2023, photo credit: Lotte Spek / Festileaks

Merol

Wat stond Merol te schitteren in een drukke Heineken op de eerste dag van Lowlands 2023. En wat was het bloedheet: door de hoeveelheid mensen, door het weer, maar ook zeker door het optreden van de uitgesproken zangeres. Deze zomer nam Merel Baldé ons mee in een setlist waarbij de ene klapper na de andere te horen was. Stilstaan doe je maar lekker thuis. Ook zij was op menig groots, maar zeker ook kleiner festival te vinden. Met een show vol interactie en hitjes hadden we haar toch iets hoger in de peilingen ingeschat. Merol ging op zoek naar ‘Mannen Met Gevoel’ en natuurlijk ‘Lekker Met De Meiden’ los. Maar waar zijn die mannen en meiden bij de stembussen gebleven?

Photo credits: Alive Coverage – Untold

Imagine Dragons

De laatste afvaller op ons lijstje is misschien tegelijkertijd ook wel een winnaar. Helaas redden de mannen van Imagine Dragons de Festivalacts Top 100 niet. Zo’n grote naam met zoveel bekende nummers en toch geen felbegeerde plek in onze eindlijst? Met nul optredens in de Benelux is dat eigenlijk zo gek nog niet. In tegendeel: eigenlijk hebben Dan Reynolds en co. dan toch best goed gescoord. Ze zakken nét voor een examen waar ze geen enkele les van hebben gevolgd. De behaalde stemmen zijn waarschijnlijk afkomstig van hun optredens op Sziget, Untold Festival of Reading. Vorig jaar bemachtigden ze een trofee voor de 37e plek. Deze draken zullen dus waarschijnlijk niet wakker liggen van hun prestatie in 2023.