Geen verder onderzoek naar vermeend wangedrag Rammstein-zanger Till Lindemann

Rammstein

Het Duitse Openbare Ministerie stopt het strafrechtelijke onderzoek naar de zanger van Rammstein. Till Lindemann werd eerder dit jaar beschuldigd van seksueel wangedrag.

Volgens de Duitse aanklager kan niet bewezen worden dat Lindemann zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Geen van de slachtoffers heeft een melding gedaan bij de politie. De vrouwen die anoniem hun verhaal hadden gedaan in de Duitse media, zijn niet uit hun anonimiteit getreden. Om die redenen is het onderzoek gestaakt.

Lindemann kwam in juni in het nieuws vanwege meldingen over seksueel wangedrag met fans van ‘Row Zero’. Deze – veelal jonge – vrouwen worden geselecteerd om helemaal vooraan te mogen staan bij shows van Rammstein. Na afloop van het concert mogen bepaalde fans mee achter de schermen. Daar zou sprake zijn geweest van drogering, aanranding, en seksuele handelingen tegen de wil van een ander. Voor deze feiten heeft de Duitse Justitie geen bewijs gevonden.

Ontkend

Till Lindemann heeft de aantijgingen van wangedrag altijd ontkend. Christian ‘Flake’ Lorenz, de toetsenist van Rammstein, werd tevens beschuldigd. In een officiële verklaring benadrukte de band dat fans zich zowel voor als achter het podium veilig en op hun gemak moeten kunnen voelen. De leden namen de aanklachten uiterst serieus, maar op Twitter ontkende de Duitse groep dat deze strafbare feiten in hun omgeving hadden plaatsgevonden. Ook startte Lindemann een eigen onderzoek.

Het nieuws kwam naar voren tijdens de Europese tour van Rammstein. De band bleef optreden, waarbij shows in onder andere Groningen en Brussel op de planning stonden. In december keert Till Lindemann terug met zijn solowerk. Dan geeft hij een eigen show in Ahoy.