Advertisement

Jan Smeets stopt met organiseren Bluesrock Festival: “Waardeloos”

Jan Smeets
Foto: Kamiel Scholten (Festileaks)

Nadat Jan Smeets eerder afscheid nam van zijn geliefde Pinkpop, stopt de bekende Limburger nu ook met het organiseren van Bluesrock Festival.

In april maakte Jan Smeets al bekend dat er in 2023 zeker geen Bluesrock Festival zou plaatsvinden. De reden is simpel, maar wel pijnlijk; vanwege het aanhoudende personeelstekort zijn er te weinig medewerkers die het evenement kunnen optuigen. De voormalig directeur van Pinkpop beloofde toen nog dat het festival volgend jaar zeker doorgaat.

Helaas zal dat niet meer onder leiding van Smeets zijn. Na 37 jaar stopt hij met de organisatie. Naast het feit dat hij de mensen niet meer bij elkaar krijgt, kon dit jaar het festival niet op de oude maar vertrouwde data plaatsvinden. Tel daarbij op dat de voormalig festivaldirecteur ook niet meer kon rekenen op de organisatie van Pinkpop, zoals toen hij het grootschalige evenement op touw zette. De samenloop van negatieve omstandigheden heeft ertoe geleid dat Smeets het bijltje erbij neerlegt. In De Limburger vertelt hij: “De inspiratie is weg. Ik voel me niet langer gestimuleerd om er nog iets nieuws van te maken de komende jaren. En ja, ook mijn gezondheid speelt daarbij een rol. Hoe dat voelt? Waardeloos.”

Gezondheid

Ondanks het verdriet kan Jan Smeets toch terugkijken op een hoop mooie edities van Bluesrock Festival. Daar mag hij ook zeker trots op zijn, met grootheden zoals Gary Moore, Beth Hart en Eric Gales die in de afgelopen jaren naar Tegelen afreisden. Dit weekend vond een alternatief plaats voor Bluesrock genaamd Blues Festival De Doolhof. Het evenement is vernoemd naar het openluchttheater waar Bluesrock altijd werd gehouden.

Smeets was niet aanwezig. Hij ‘gaat niet tussen de mensen staan om iedere keer weer uit te leggen waarom [hij] ermee is gestopt’. Ook moet hij rustig aan doen vanwege hartoperaties en de gevolgen van long covid. Afstand doen van zijn ‘kindjes’, valt Smeets zwaar. In een webinar van Hartpatiënten Nederland gaf hij laatst aan het hier erg moeilijk mee te hebben.