Bureau Pinkpop cancelt Bluesrock Tegelen 2023 vanwege personeelstekort

jan smeets
Foto: Kamiel Scholten

In 2023 zal er geen Bluesrock Festival in het Limburgse Tegelen plaatsvinden. Dat maakt Jan Smeets, voormalig directeur van Pinkpop, vandaag bekend.

Het is flink balen voor fans van het festival dat al sinds 1984 bestaat. Logistiek is het echter niet mogelijk om dit jaar een editie neer te zetten. Er zijn simpelweg te weinig mensen beschikbaar. De organisator van Bluesrock Tegelen is Bureau Pinkpop, dat het maar al te druk heeft met het organiseren van Pinkpop 2023. Ook Jan Smeets is teleurgesteld. Hij laat weten ‘verknocht te zijn’ aan het evenement. Vorig jaar sloot de wereldberoemde Eric Gales het festival af. De welbekende namen werden afgewisseld met opkomend talent in de blueswereld.

Geluk bij een ongeluk

Naast te weinig personeel speelde ook de nieuwe datum van het festival een rol. Traditiegetrouw reizen fans in het eerste weekend van september af naar openluchttheater De Doolhof. Helaas is er op 2 september 2023 geen plek. Toneelgroep Maastricht is deze zomer druk bezig met een musical, die ook in het weekend van het bluesfestival plaatsvindt. Ondanks de welwillendheid van Smeets om het festival een week te verplaatsen, zijn er te weinig handjes die kunnen helpen.

Het annuleren van Bluesrock 2023 heeft gelukkig geen gevolgen voor de geboekte artiesten; die waren er namelijk nog niet. Dat scheelt de organisatie weer enkele vervelende telefoontjes. Koste wat kost gaat het festival volgend jaar wel door. Een extra feestelijke editie, want dan bestaat het evenement veertig jaar.

Personeelstekort

Ook andere festivals lopen tegen logistieke muren aan. Veel gratis festivals draaien op de hulp van vrijwilligers. Sinds de coronapandemie is het moeilijk om voldoende gegadigden te vinden. Daarnaast hebben veel mensen zich laten omscholen. Kleinere festivals zoals Bluesrock hebben te maken met deze problemen, maar ook de grote jongens zoals Lowlands en Down The Rabbit Hole.

Andere festivals zitten weer met hele andere dilemma’s in hun maag. Zo kan Welcome To The Village niet doorgaan vanwege problemen met de vergunning. Bevrijdingsfestival Utrecht trok bijna de stekker uit het stopcontact door een gebrek aan financiering. Gelukkig vindt dit evenement toch plaats door steun van het K.F. Hein Fonds en Koninklijke Grolsch.