Foo Fighters uitgesloten voor late Europese festivals in 2024

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Er komt in 2024 een nieuwe Amerikaanse tour aan voor Foo Fighters. De data vallen alleen minder fortuinlijk voor Europese festivals in juli en augustus.

Dave Grohl hintte tijdens Glastonbury 2023 al op het goede nieuws. In de komende festivalzomer staat een ‘whole fucking tour’ op de planning. Eerder werd bekend dat de band maar liefst acht keer in het Verenigd Koninkrijk zal optreden. Nu is ook Noord-Amerika aan de beurt. Van New York tot Los Angeles; de wereldbekende rockband zal er volgend jaar een show weggeven.

Het Amerikaanse deel van de tour loopt van 17 juli tot en met 18 augustus. Dat is midden in de zomer van 2024, wat betekent dat Foo Fighters een deel van de Europese festivals links moet laten liggen. Ook bezoekjes aan de weides tussen 13 en 27 juni worden moeilijk. Dan zitten de Foo’s op Engelse grond. Tijdens hun shows nemen ze tevens een aantal gasten mee, waaronder Wet Leg, Hot Milk, Pretenders en The Hives.

Toch nog Europese festivaloptredens?

De tourdata in het Verenigd Koninkrijk zijn vooral lastig voor Pinkpop. Hoewel de vrijdag en zondag van het Limburgse festival nog vrij zijn in de agenda van Foo Fighters, zou het wel een hoop logistieke moeilijkheden met zich mee brengen. De Amerikaanse data maken optredens op onder andere Sziget en Pukkelpop onmogelijk.

Maar: waar de ene deur sluit, gaat de andere open. Er zit namelijk nog een belangrijke periode tussen de reeds bevestigde optredens. Daarin zou Foo Fighters prima een paar grote Europese festivals mee kunnen pakken, waaronder Rock Werchter 2024. Ook andere grootheden in het buitenland hebben mogelijk geluk, zoals Hellfest, NOS Alive en Mad Cool. We moeten nog even geduld hebben om te zien of het vasteland van Europa binnenkort aan de beurt is.