Met The Rock Circus 2023 heeft Nederland er een serieus metalfestival bij

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

De eerste editie van het rock en metalfestival The Rock Circus 2023 zit er weer op. Met zowel een line-up als aankleding die doet denken aan een circus, is het festival in ieder geval uniek. Na drie dagen headbangen zetten wij alles op een rij. Is The Rock Circus een blijvertje?

Speciaal voor The Rock Circus 2023 zijn de Brabanthallen een heel weekend omgetoverd tot een circustent. Zo donker als de teksten van Lorna Shore enerzijds, zo vrolijk is de aankleding van het circus anderzijds. Het is pas de eerste editie van The Rock Circus. Het ideale moment dus om de balans op te maken.

Lorna Shore op The Rock Circus 2023. Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Line-up

Elk festival valt of staat met een gedegen line-up. De organisatie kiest in dit geval met een gevarieerde line-up ervoor om een breed metal publiek aan te spreken. Vrijdag mogen drie coverbands het festival openen, waardoor hits van Iron Maiden, Metallica en een lading aan nu-metal bands door de Brabanthallen blazen. Zaterdag en zondag is het de beurt aan de bands met eigen werk. De brede line-up zorgt voor zowel een mix van mierzoete disco metal met Beast in Black, als black metal en deathcore met Finntroll en Lorna Shore. Voor ieder wat wils.

Absolute uitschieters op het podium zijn de headliners Powerwolf en Electric Callboy. Gevolgd door de kleppers Epica, Lorna Shore en Finntroll. Stuk voor stuk weten de bands het publiek te boeien met strakke sets en een hoop interactie. Hieronder lees je meer over de meest memorabele optredens.

Electric Callboy op The Rock Circus 2023. Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Headliners

Het eerste memorabele optreden komt van Powerwolf. De band maakt met een gigantische show inclusief pyro, en een omgebouwd podium, direct duidelijk dat zij dé headliner zijn van de zaterdag. Het publiek weet het goed te smaken en is om die reden niet moeilijk over te halen om het hele optreden onderdeel van de performance te zijn. Er wordt lustig meegeklapt, gezongen en gesprongen. Met recht een headliner en al met al klaar voor een vergelijkbare spot op een groter festival.

Zondag weet mede-headliner Electric Callboy het toch nog te overtreffen. De Duitsers hebben met een energieke mix van pop en metalcore een populair concept in handen. De zaal staat dan ook hartstikke vol wanneer de ‘Tekkno Train’, een nummer van de band, vertrekt. Gedurende de gehele set is het publiek mee. De frontmannen hoeven amper een gebaar te maken of de zaal volgt. Óók bij de ‘Everytime We Touch’-cover en later bij de akoestische vertolkingen van ‘Let It Go’ en ‘I Want It That Way’. Nummers die je niet op een metalfestival verwacht, maar ook de old school metalheads weten alles mee te zingen.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Andere uitschieters

Iets eerder op de avond mag Epica voor eigen publiek spelen. Dat doen ze met verve. Waar de Nederlandstalige stukjes tussen de nummers door wat wennen zijn voor frontvrouw Simone Simons, is het leveren van een hartstikke strakke show dat allerminst. De symfonische metal grootheden brengen een prachtige productie, inclusief veel vuur wat niet onderdoet voor Powerwolf en Electric Callboy. En dan is er nog de prachtige zang van Simons, die zich op een volledig ander niveau bevindt dan bijna elke frontman/vrouw in het Rock Circus.

Zo betoverend mooi als de vocalen van Simons zijn, zo gruwelijk zijn de grunts van Will Ramos. De frontman van Lorna Shore is een fenomeen en bewijst dat ook in Den Bosch. Met de komst van Ramos is Lorna Shore het afgelopen jaar doorgebroken. Hoewel een headline spot wellicht nog wat vroeg is, staat de zaal van voor naar achter vol. De moshpit is gigantisch en blijft tijdens het optreden groeien. Voorin is er nog amper ruimte om te headbangen en zodra de fotografen veilig weg zijn, volgt er een oneindige stroom crowdsurfers. Of de band ooit een headline status weet te bemachtigen is gezien het genre deathcore de vraag. Hier lijken de mannen de vraag echter met ja te beantwoorden.

Locatie

Zonder gedegen locatie geen festival. Met de Brabanthallen heeft het circus een locatie die het mogelijk maakt om óók in de herfst of winter een meerdaags festival te organiseren. Oorspronkelijk was het zelfs mogelijk om indoor te kamperen, tot deze mogelijkheid om onduidelijke redenen van de site verdween. Wat er overblijft is een gigantisch complex verdeeld in meerdere hallen.

De gigantische hallen zorgen voor een ruim opgezet festival waar nooit écht lange rijen voor de horeca en toiletten staan. Ook zijn er relatief veel zitplekken en is er de mogelijkheid om je even terug te trekken naar een hal zonder muziek. Om het allemaal nóg mooier te maken is er gezorgd voor een indoor metal market. De ideale plek om je battle vest aan te vullen of zelfs een piercing te laten zetten.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Het circus

Al bij binnenkomst word je onthaald door vuurspuwers en andere circus artiesten. Het circus zit immers niet alleen in de naam. Een heuse metal clown doet de aankondigingen van de bands, de foodstrucks zien eruit alsof ze in het circus thuis horen en het plafond is omgetoverd tot een circusdoek. Overal zijn lichten te zien en het geheel wordt afgemaakt met witte en rode doeken.

Gedurende de gehele dag lopen er over het festivalterrein verschillende circus acts. Ideaal wanneer je even een gat hebt in je timetable. Hoewel rock/metal en het circus weinig met elkaar te maken hebben, voelt de combinatie in het Rock Circus tóch logisch en niet geforceerd. Enkele bezoekers denken er ook zo over en hebben vooraf nog clownsneuzen ingeslagen bij de plaatselijke feestwinkel. Kortom, het circus thema en het festivalgevoel versterken elkaar.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Financieel

Een festival bezoeken kost geld. Maar wat kost een weekend The Rock Circus nou? Het weekendticket is schappelijk geprijsd op €99,90. Hiervoor krijg je twee en een halve dag festivalplezier. Vrijdag drie coverbands, zaterdag en zondag twee volledige dagen. Volgend jaar duurt het festival twee dagen, wat dit met de prijs doet is nog niet bekend.

Het eten is vergeleken met grotere festivals als Graspop een stukje goedkoper. Toch ben je al snel evenveel kwijt voor eten en drinken, als voor je weekendticket. De festivalbierindex geeft het Rock Circus een plek in de middenmoot. Voor 25cl bier wordt €3,50 gerekend. Een broodje saté krijg je voor €7,50. Wil je een vegan variant? Dan kost die €9,50. Een patatje met krijg je voor €4,75 en een tosti voor €6,50. Voor eten en drinken reken je op circa €30 per dag, voor het hele weekend dus ongeveer €75.

Op het festival wordt alles met pin afgerekend, er zijn dus geen munten. Een parkeerplaats kost €36 voor de 3 dagen. Een weekend lang een medium locker kost €19,14. Dat komt tot de volgende eindafrekening:

Weekendticket€99,90
Eten€75,- (30,- euro per volledige dag)
Parkeerplaats€36,-
Medium locker weekend€19,14
Totaal€230,04 (€92,02 per volledige dag)
Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Het verdict

The Rock Circus is wat ons betreft een blijvertje. De line-up spreekt een breed metal publiek aan en de locatie is ideaal. Verder is alles top geregeld, zoals verwacht mag worden van organisator Mojo. Ook Mojo vindt het festival voor herhaling vatbaar en kondigt aan dat het festival volgend jaar 1 en 2 november plaatsvindt. Aan de line-up wordt al gewerkt. Sepultura, Jinjer, Obituary en de winnaar van de Rock Circus Talent Tour 2023 Nephylim zijn de eerste namen op het affiche voor The Rock Circus 2024. Inschrijven voor de kaartverkoop is al mogelijk.

The Rock Circus Logo

The Rock Circus 2023

Locatie
Nederland
Den Bosch, Nederland
Datum 3-5 november 2023
Line-up
Electric Callboy
Powerwolf
Finntroll
Tickets Niet meer beschikbaar.