Onderzoek: op dit festival drink je het goedkoopste bier (en hier het duurste)

speciaalbier
Foto: Nikki Born / Festileaks

Wat is het goedkoopste festival van Nederland? En wat de duurste? Is er een verschil met Belgische festivals en waar in Europa kun je het goedkoopste festivallen? In dit grote onderzoek naar de bierprijzen van 63 evenementen in binnen- en buitenland presenteert Festileaks de antwoorden op al deze vragen.

Tijdens de festivalzomer van 2023 ging het meer dan ooit over hoe duur alles is geworden. Maar niet alle evenementen zijn even prijzig. Voor dit onderzoek bezochten we 63 festivals in Nederland, België en de rest van Europa. We vergelijken ze op hét product dat standaard overal aanwezig is: bier. De Big Mac Index van de festivalwereld, zo je wilt.

Pinkpop speciaalbier
Pinkpop. Foto: Monique Biermans / Festileaks

Dauwpop goedkoopste festival van Nederland

Het goedkoopste festival van 2023 vinden we in Overijssel. Op Dauwpop betaalde je deze zomer € 3,50 voor 30cl Bud, goed voor een literprijs van € 11,67. Dat het evenement in Hellendoorn er met deze titel vandoor gaat is geen hele grote verrassing: het beste festival van 2023 staat al langer bekend om z’n schappelijke prijzen. Wel verrassend is dat bezoekers op Dauwpop hun drank dit jaar uit papieren bekers dronken.

Het is duidelijk dat Oost-Nederland het goedkoopste bier schenkt. De top 4 wordt voltooid door Free Your Mind Festival in Arnhem (Heineken Silver, € 11,80), Pitfest in Emmen (Bud, € 12,00) en Zwarte Cross in de Achterhoek (Grolsch, € 12,40). Op plek 5 vinden we vervolgens Into The Great Wide Open op Vlieland (Brand, € 12,88). Interessant is dat deze festivals qua genres en doelgroep totaal uiteenlopen – van metal tot techno en alles daartussenin – wat op basis van de top 5 dus geen goede indicator is voor de gevraagde prijzen.

Foto: Lotte Spek / Festileaks

Appelpop en Loveland duurste festivals van Nederland

Aan de andere kant van het spectrum vinden we Appelpop in Tiel en Loveland Festival in Amsterdam. Beide evenementen schonken deze zomer 20cl Heineken Silver voor € 3,90. Met deze literprijs van € 19,50 zijn dit dus de duurste festivals van Nederland. Een discutabele eer, die Appelpop in ieder geval al zag aankomen. De organisatie legt op haar website duidelijk uit hoe de hoge bierprijzen bijdragen aan het succes van dit gratis evenement, dus daar kun je moeilijk over klagen. House- en technofestival Loveland rekent wel gewoon ticketprijzen.

Het duurste bier is bijna uitsluitend te vinden op stadsfestivals zonder camping. Na Appelpop en Loveland volgt een vijftal evenementen met een literprijs van € 17,50. Hullabaloo in Groningen (Heineken Silver), North Sea Jazz in Rotterdam (Birra Moretti) en de Tilburgse festivals Draaimolen Festival (Dommelsch) en Spoorpark LIVE (Heineken) rekenen allemaal € 3,50 voor 20cl. Solar Weekend Festival in Roermond (Bavaria) is het enige festival met camping waar de literprijs ook op € 17,50 lag.

speciaalbier
Down The Rabbit Hole. Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Belgische festivals verschillen heel weinig

Bij de zuiderburen valt vooral op hoe stabiel de bierprijzen zijn. Alle acht festivals die we bezochten rekenen een literprijs tussen de € 13,04 (het Brusselse CORE Festival en Tomorrowland in Boom) en € 14,40 (het Antwerpse Live is Live). Op het Waalse Dour Festival betaal je € 13,60, en op de grote Vlaamse festivals Rock Werchter, Pukkelpop, Lokerse Feesten en Graspop € 14,00. Al deze festivals schenken Jupiler, behalve Pukkelpop en Lokerse die de voorkeur geven aan Cristal.

De literprijs van € 14,00 – 25cl voor € 3,50 – zou je kunnen zien als een soort standaardprijs. Naast de grootste Belgische pop-, rock- en metal-evenementen rekent ook Pinkpop deze prijs voor haar Brand-bier. Lowlands (Heineken) en Down The Rabbit Hole (Birra Moretti) zijn iets duurder met € 15,00. De grote elektronische evenementen Awakenings, Defqon.1 en Mysteryland zitten op € 15,20.

Speciaalbier BKS 2022
Best Kept Secret. Foto: Ian Geerts / Festileaks

Voor het goedkoopste bier ga je naar Servië

Binnen Europa is de Benelux relatief prijzig. De grote festivals van Duitsland – Rock am Ring, Hurricane, Lollapalooza Berlin – rekenen een literprijs van € 13,00. In Engeland betaal je op Glastonbury en Isle of Wight Festival (afhankelijk van de wisselkoers) een paar centen meer. Spanje is nog iets goedkoper met € 12,00 op Mad Cool en € 12,86 op Primavera Sound Barcelona & Madrid.

Maar het echt grote verschil wordt gemaakt in Portugal en – nog extremer – Oost-Europa. De literprijs op NOS Alive in Lissabon en Primavera Sound Porto is slechts € 10,00. Op het Hongaarse Balaton Sound betaal je ongeveer € 9,70 en op Sziget zo’n € 8,72. Het Roemeense Electric Castle is met € 6,88 helemaal spotgoedkoop, maar ook die legt het nog af tegen één ander festival. Op EXIT Festival in Servië betaal je € 6,80 voor een liter Heineken, maar met de 4+1 gratis deal kun je dat zelfs terugbrengen naar € 5,44. Ongekend.

Waar je in ieder geval niet heen moet als je goedkoop bier wil drinken is Scandinavië. De enige twee bezochte festivals die nog duurder waren dan de Benelux zijn Øyafestivalen in Oslo, Noorwegen met € 20,32 en Flow Festival in Helsinki, Finland met maar liefst € 23,94. Dat is dus meer dan vier keer zo duur als het goedkoopste bezochte evenement in Servië.

Øyafestivalen 2023
Øyafestivalen, Noorwegen. Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Conclusies

Als je alle 63 bezochte festivals bij elkaar neemt, kunnen we een aantal conclusies trekken. Binnen Nederland vind je het goedkoopste bier over het algemeen in het oosten van het land. Stadsfestivals hebben vaak het duurste bier, zowel binnen als buiten de Randstad. Muziekgenre of doelgroep spelen hier geen rol in, maar de grootte van het evenement wel. De bierprijzen van de grootste Benelux-festivals zijn allemaal redelijk vergelijkbaar en gemiddeld.

Binnen Europa is de Benelux net iets duurder dan Duitsland en Engeland, maar minder prijzig dan Scandinavië. Spanje en zeker Portugal zijn duidelijk goedkoper, maar de echte bodemprijzen vind je niet geheel verrassend in Oost-Europa.

Disclaimer: hoewel we voor dit onderzoek alle grote festivals van Nederland en België hebben bezocht, is het onmogelijk om op alle evenementen aanwezig te zijn. De mogelijkheid bestaat dus dat er kleinere festivals zijn die nog goedkoper of duurder waren.

Appelpop Logo

Appelpop 2023

Locatie
Nederland
Tiel, Nederland
Datum 8-9 september 2023
Line-up
Racoon
Kraantje Pappie
BLØF
Tickets Niet meer beschikbaar.