Deze classic albums gaat Green Day integraal spelen tijdens hun shows deze zomer

Photo: Alice Baxley

Op 19 juni 2024 speelt Green Day in de GelreDome in Arnhem. De band komt met goed nieuws voor fans die een ticket hebben: zij gaan namelijk twee van hun classic albums van voor tot eind spelen.

De meest gewaardeerde albums van Green Day zijn zonder twijfel doorbraakalbum Dookie en American Idiot uit 2004. De platen bestaan in 2024 respectievelijk 30 en 20 jaar, en dat viert de band door ze beide integraal op te voeren tijdens hun aankomende zomertour. Green Day maakt tijdens hun tour ook een stop in het Gelredome in Arnhem.

“We’ve never done anything like this before. And there’s a really good chance we’ll never do it again,” vertelt bassist Mike Dirnt aan Rolling Stone. Fans hoeven dus niet bang te zijn dat er geen songs van andere albums gespeeld worden, zoals de nieuwe LP Saviors. Dirnt schat in dat ze ongeveer 90 minuten per avond kwijt zijn met het spelen van Dookie en American Idiot, wat volgens hem nog 35 tot 45 minuten overlaat voor “other stuff”.

In welke volgorde de show precies wordt gespeeld, moet Green Day nog uitvogelen. “We still need to put our heads down and do real work to figure that out,” zegt Dirnt. “Before every tour, we do a lot of preproduction. A lot of thinking about how it should look and feel and sound, because it really matters to us. That’s the fun, but it also really keeps us on our toes.”

Green Day treedt in 2024 op in het Gelredome

Green Day staat een uitgebreide wereldtour te wachten in 2024. Het Europese deel daarvan vindt in juni plaats, met voor ons als belangrijkste stop een avond in de GelreDome in Arnhem op 19 juni. The Hives en The Interrupters doen die avond het voorprogramma. Er zijn nog enkele zitplaatsen beschikbaar.

Green Day staat deze zomer ook op enkele festivals, zoals Rock Am Ring in Duitsland, Isle of Wight in Engeland en I\-Days Festival in Italië. Een Belgische datum lijkt er niet in te zitten deze passage.