Dit is onze top 5 van Noorderslag 2024

Sef @ ESNS 2024
Foto: Stef van Oosterhout / ESNS 2024

ESNS 2024 komt op zaterdag tot een einde met Noorderslag, waar traditioneel het beste Nederlands talent in de schijnwerper staat. Dit waren de vijf meest indrukwekkende optredens volgens Festileaks, plus één extra shout-out.

Op elf podia in de Oosterpoort in Groningen vindt Noorderslag 2024 plaats. Tientallen gevestigde én opkomende acts van Nederlandse bodem delen hun muziek, en één van hen krijgt de felbegeerde Popprijs uitgereikt; dit jaar was dat Joost. Van Sef tot Library Card: dit waren de hoogtepunten.

Sef @ ESNS 2024
Foto: Stef van Oosterhout / ESNS 2024

1. Sef & het El Salvador Ensemble

Met kleine oogjes en zware voeten komen ESNS-bezoekers voor het begin van de vierde en laatste festivaldag de Oosterpoort binnen. De programmeurs hebben hier goed op geanticipeerd, want wat een perfect moment om even in de comfortabele stoelen van de Grote zaal te kunnen wegdromen bij de aangrijpende, poëtische mijmeringen van Sef en de prachtige strijkers van zijn tienkoppige El Salvador Ensemble. Even geen uitgebreide publieksinteractie, meezingers of danspasjes, maar simpelweg in stilte luisteren naar zijn scherpzinnige teksten die immer tot nadenken zetten. Over machtsstructuren, socio-economische ongelijkheid, kolonialisme, geestdodende digitalisering en natuurlijk “het K-woord” (kapitalisme).

Sef is er bewust van dat er weinig mee te zingen valt, en bedankt het publiek dan ook nog even expliciet voor hun aandachtsspanne. Het is sowieso indrukwekkend hoe hij het publiek al zo vroeg op de dag muisstil en geëngageerd krijgt, en in sommige gevallen zelfs geëmotioneerd. Op de setlist staan veel nummers van de fenomenale nieuwe plaat Ik zou voor veel kunnen sterven, maar niet voor een vlag, waarmee Sef twintig jaar nadat hij begon nog een behoorlijke piek in zijn carrière bereikte. Vandaag viert hij op Noorderslag deze nieuwe piek, terwijl hij ook terugblikt naar waar hij ooit begon met Flinke Namen. Hij geeft daarbij nog een inspirerende speech voor de artiesten die nu op dat punt staan: “Doe het op je eigen tempo”. We kunnen zijn succes alleen maar met hem meevieren.

Froukje @ ESNS 2024
Foto: Ben Houdijk / ESNS 2024

2. Froukje

Haar nieuwe album is net een week uit, dus Noorderslag 2024 is voor Froukje de perfecte plek om deze songs te presenteren aan het grote publiek. En dat doet ze dan ook: bijna de hele set bestaat uit nummers van Noodzakelijk Verdriet, waarvan met name ‘Zonder Liedjes’, ‘Kwijt’ en ‘Drijfzand’ opvallen. Met nieuwe bandleden en een elektronischer geluid klinkt de show ook strakker en serieuzer dan in voorgaande jaren. De onnodig uitgerekte outro’s zijn weg en ‘Nooit Meer Spijt’ krijgt bijvoorbeeld een EDM-makeover – inclusief stemvervormer – waardoor die naadloos bij de sound van de nieuwe nummers past.

Bovendien is Froukje beter bij stem dan ooit tevoren. Zonder band speelt ze het fragiele ’23 mei’ (over haar overleden broertje) en ‘Ik Ben Bang’ met zoveel emotie dat zelfs de Grote Zaal van Noorderslag er stil van wordt. ‘Ik Wil Dansen’ komt vervolgens beter uit de verf in het midden van de set en in plaats daarvan is ‘Niets Tussen’ de afsluiter die het eigenlijk altijd al verdiende te zijn. Volgend jaar dan eindelijk de Popprijs?

Reanny @ ESNS 2024
Foto: Casper Maas / ESNS 2024

3. Reanny

Reanny is fucking cool. Laat dat voorop staan. Met haar gigantische “goddess”-oorbellen en keihoge pumps rapt de Amsterdamse bijtende teksten als: “Beter doe je rustig, want ik pak je man af”. Je weet dat het menens is als na een paar platen de hihahoge hakken uitgaan en ze op blote voeten verdergaat. De hype van het publiek is veelal te wijten aan haar MC Fuegoomamii, die de harde attitude van Reanny weet te counteren met een dosis gezelligheid. Zo komt ze voor vier mensen vooraan shots brengen om de track ‘4 Shots’ in te luiden, en is ze zo goed ingespeeld op Reanny dat er soms een extra laag in het ritme zit die het onmogelijk maakt om de energie in de zaal te laten inkakken.

Reanny’s partner en tevens rapper Ocho is ook van de partij om samen de iets serieuzere, rustigere nummers te spelen. Hoewel dit de show wel een extra dimensie geeft, komt de dynamiek met Fuegoomamii in eerste instantie overtuigender over. Al heeft Reanny van zichzelf genoeg star power om het ook in haar eentje te redden. Of in haar eigen woorden: “Ik heb die kill niet nodig, ik maak m’n eigen pap.” Een frisse wind in de Nederlandse rapscene zoals we die niet vaak eerder zagen. Al zeker niet met een harpist op het podium.

4. Droom Dit

De meest veelbelovende band van Noorderslag 2024 is Droom Dit. Het zestal rond de charismatische Eindhovense frontpersoon Sam de Laat maakt poëtische droompop met af en toe een stevige gitaarriff. Openingsnummer ‘Zwijg De Rest’ wordt met zoveel emotie en overtuiging op het publiek afgevuurd dat dit alleen maar overrompeld kan toekijken. Na zo’n enorm hoogtepunt is het lastig om dat hoge niveau vol te houden en dat lukt dan ook niet helemaal, maar richting het einde gaat het tempo toch weer omhoog. ‘Eet Mijn Hart’ – inclusief introducerend gedicht – gaat van fragiel en verstild naar maniakaal en ontketend. Droom Dit is zonder twijfel een van de meest originele bands van het moment, en zal deze zomer zeker op verschillende festivals te zien zijn.

5. Library Card

De Marathonzaal is zeker niet de makkelijkste om te spelen op Noorderslag. Het plafond is laag en in een groot deel van de ruimte kun je weinig zien door een onhandig geplaatste pilaar. Maar weinig zicht mag de pret voor Library Card niet drukken, want ook alleen door te luisteren weet de praatzang van vocalist Lot van Teylingen binnen te komen. De galmende gitaren vormen daar de perfecte basis voor. Het tempo wisselt van rustig meezwalken af en toe naar wat harder op en neer bouncen. Vooral bij ‘Well, Actually’ op het einde gaat de hartslag flink omhoog. Niet alleen door het snellere dansen, maar ook door de tekst, waarin ongevraagd advies geven goed belachelijk wordt gemaakt.

Roxy Dekker @ ESNS 2024
Foto: Ben Houdijk / ESNS 2024

Eervolle vermelding: Roxy Dekker

Met een optreden van slechts drie nummers is het lastig om Roxy Dekker in een ranking te plaatsen, maar wat was het optreden leuk. Noorderslag was duidelijk niet voorbereid op de enorme hype. Al voor aanvang staat de aankomsthal waar het kleinste podium zich bevindt helemaal vol met enthousiaste jongeren én andere nieuwsgierigen, die tussen de friettent, garderobe en kamerplanten door een glimp proberen op te vangen van dit nieuwe fenomeen.

Roxy zelf is nerveus en ook wel zichtbaar overrompeld door de situatie waarin ze in korte tijd terecht is gekomen: “Ik sta gewoon op fúcking Noorderslag!” Maar vol overtuiging opent ze met haar grote hit ‘Anne-Fleur Vakantie’, een onbedoeld anthem voor het proletariaat waarin ze de draak steekt met het gebrekkige klassebewustzijn van Anne-Fleurs. En daarna een primeur: een nieuw nummer over de pinpas van haar ex-vriend. Afsluiter ‘Satisfyer’ wordt met (voor ESNS) ongekend enthousiasme meegezongen door de volle hal. Nog geen 10 minuten speelt ze en dan verdwijnt Roxy weer. Poef.