Green Day onder vuur na anti-Trump uitlatingen, zanger reageert

Foto: Frank Maddocks

Green Day is in thuisland Amerika verwikkeld geraakt in een relletje na een optreden op oudejaarsavond. Zanger Billie Joe Armstrong veranderde toen de lyrics van ‘American Idiot’ van ‘I’m not a part of the redneck agenda’ naar ‘I’m not a part of the MAGA agenda’, verwijzend naar the Make America Great Again-campagne van presidentskandidaat Donald Trump. De zanger bijt van zich af in een nieuw interview.

Het voorval kreeg voornamelijk veel aandacht doordat X-baas Elon Musk olie op het vuur gooide. De techbiljonair reageerde spottend op een clip van het voorval: “Green Day goes from raging against the machine to milquetoastedly raging for it.”

Green Day kreeg daarna tal van conservatieve prominenten en publicaties over zich heen, waaronder Lara Trump (schoondochter van). Het vooral herhaalde kritiekpunt was dat de band “anti-Amerikaans” zou zijn.

Het is niet de eerste keer dat de band het op Trump gemunt had. In 2016 kwamen ze nog in het nieuws door het inzetten van een spreekkoor dat “No Trump, no KKK, no fascist USA” luidde. Green Day bracht afgelopen jaar ook anti-Trump merchandise uit.

Reactie

In een nieuw interview met de Los Angeles Times reageert Armstrong op de controversiële performance. Hij vindt niet dat ze anti-Amerikaans zouden zijn: “If we didn’t care about this country, we wouldn’t say anything.”

Sterker nog, hij vindt Green Day een behoorlijk geëngageerde band, die kritisch is op elke politicus. Ook zittende president Biden kan niet op zijn support rekenen: “It’s all boomers that don’t want to give up their power. There’s not a single Gen X person in higher office right now that has any real influence.”

‘American Idiot’ is van oorsprong een protestnummer tegen de oorlog in Irak en voormalig president Bush.

Green Day maakte deze week ook bekend dat ze het gelijknamige album achter die track integraal gaan spelen tijdens hun aankomende zomertour, net als doorbraakplaat Dookie. Op 19 juni spelen ze in de GelreDome in Arnhem.