Advertisement

Het belang van een goede vloer tijdens een festival

Wanneer je naar een festival gaat sta je er natuurlijk niet bij stil, maar het organiseren van zo’n enorm feest gaat natuurlijk vele malen verder dan alleen zorgen voor wat artiesten, testen en barretjes waar je een hapje kunt eten wat kunt drinken. Zo moet er over letterlijk alles worden nagedacht, niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de omgeving, kwaliteit van het evenement en nog veel meer. Een van de dingen die ontzettend belangrijk zijn, zowel voor de akoestiek, als de begaanbaarheid van het terrein, zijn de vloeren. Je kunt je namelijk wel voorstellen, dat wanneer het geregend heeft, het niet prettig is dat iedereen door de modder moet lopen. Om je een idee te geven welke effecten de vloer allemaal heeft op een festival, zowel indoor als outdoor, hebben we een aantal belangrijke punten voor je opgesomd, om je hier inzicht in te kunnen geven.

Goed voor de akoestiek

De keuze van de ondergrond bepaalt niet alleen het comfort voor de bezoekers, maar heeft ook invloed op het geluid dat wordt ervaren. Bijvoorbeeld, een harde betonnen coatingvloer kan zorgen voor een sterke reflectie van het geluid, waardoor er in bepaalde gevallen net even iets te veel galm ontstaat. Dit kunnen ze uiteraard weer oplossen door te toevoegen van andere elementen, zoals doeken en panelen bijvoorbeeld. Aan de andere kant absorbeert een zachtere ondergrond zoals gras of zand het geluid juist weer meer, wat kan leiden tot een minder krachtige hoorbaarheid van de muziek. Het is dus volledig afhankelijk van het type festival en natuurlijk ook de geluidsnormen die gelden in een bepaalde gemeente.

Goede vloeren zorgen voor bewegingsvrijheid

Akoestiek is belangrijk, maar de bewegingsvrijheid tijdens een festival natuurlijk ook. Stel dat je naar een concert van je favoriete band gaat, dan wil je natuurlijk wel lekker kunnen dansen. Hoe fijn is het dan dat de vloer glad is, zodat je een stuk soepeler kunt bewegen? Gietvloeren zijn bijvoorbeeld de perfecte vloer voor een evenementenhal. Eenvoudig schoon te houden, maar ook ideaal voor zowel de akoestiek als het comfort van de bezoekers. Nu snappen we heel goed dat dit bij een outdoor festival lastig wordt, maar ook daar zijn er voldoende opties, als we kijken naar bijvoorbeeld houten panelen die kunnen worden geplaatst. Kortom, niet te gemakkelijk over denken dus!

Verbeterde algehele ervaring

Naast de akoestiek en het beter kunnen bewegen, zorgen goede vloeren op een festivalterrein simpelweg voor een algehele verbeterde ervaring. Om even terug te komen op bijvoorbeeld de modder, maar ook normaal kunnen lopen van de ene naar de andere ‘stage’. Je kunt je dus wel voorstellen dat het kiezen van de juiste vloeren een enorme invloed kan hebben op de kwaliteit van het hele evenement. Nu zijn de meeste indoor locaties wel voorzien van een goede gladde gietvloer, maar moet je hier in het geval van een festival op een buitenterrein, dus wel serieus goed over nadenken. Dit kan namelijk een festival maken of breken, weten we uit ervaring.