Advertisement

Michael Kiwanuka aan de top: headliner op Down The Rabbit Hole 2024

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Aankomend festivalseizoen staat soulgigant Michael Kiwanuka als een van de grootste namen op de Europese festivals. De muzikant maakt van zijn muziek een mooie mix van soul, rock, funk, hiphop en meer. Met zijn gitaar is hij klaar voor de wereld en speelt zijn nummers over politieke en maatschappelijke kwesties. Maar wie is Michael Kiwanuka verder en waar liggen zijn muzikale roots?

De Brit met Oegandese roots heeft inmiddels drie eigen platen op zak. De invloeden die in zijn muziek te horen zijn gaan alle kanten op. Hij brengt prachtige klanken mee naar het hoofdpodium van Down The Rabbit Hole 2024. Als je hem nog niet kent, ken je misschien toch zijn grote hits ‘Cold Little Heart’ en ‘Home Again’. Zijn laatste album KIWANUKA komt uit 2019, hoog tijd voor nieuwe tracks dus!

Michael Kiwanuka
Photo: Olivia Rose

Gitaarvirtuoos en diepe stem

Naast zijn kenmerkende diepe stem heeft Michael Kiwanuka ook nog gouden vingers van zijn familie gekregen. Hij speelt gitaarsolo’s alsof het niets is, waarbij hij alle kanten van het muzikale spectrum aanraakt. Die akoestische gitaar en stratocaster zijn zijn favoriete instrumenten op het podium.

Kiwanuka haalt zijn inspiratie zoals gezegd uit verschillende genres en is opgegroeid met invloeden van soul, jazz en rock. Als groot fan van Jimi Hendrix wist hij altijd al dat hij ook een stratocaster wilde bespelen. Een gitaar of stratocaster is voor Kiwanuka erg belangrijk, omdat je een veel emotioneler geluid uit deze gitaren krijgt. Al zijn idolen gebruikten gitaren om emotie te uiten. Dat wil hij ook evenaren.

Zijn ‘Cold Little Heart’

Na een pittige periode kan niets zijn hart laten spreken, behalve dit nummer. Dit nummer duurt bijna 10 minuten en is toch zijn meest bekende track. Natuurlijk is de radio-edit ingekort naar 3:30 minuten, maar toch zou je het origineel echt live moeten horen. De track bestaat voor de helft uit een heerlijk instrumentaal soulgeluid. Met dit nummer willen producer Danger Mouse en Kiwanuka ook het geweldige gitaargeluid laten horen.

Het tweede album Love & Hate start met het volledige ‘Cold Little Heart’. Het eerste nummer is daarmee niet volledig instrumentaal, maar wel voor de helft. Volgens Danger Mouse was dit het perfecte nummer als albumopener. En dat blijkt, het is nog steeds een van Kiwanuka’s populairste nummers en is zelfs opgenomen in de HBO-serie Big Little Lies.

KIWANUKA uit 2019

In 2019 brengt hij zijn derde album uit, dat zijn achternaam mag dragen. Dit album gaat onder meer over persoonlijke problemen als angst en twijfel mee, maar ook spiritualiteit en wijsheid. Ook komen belangrijke maatschappelijke thema’s als racisme en de moderne wereld sterk naar voren. Denk aan de openingstrack ‘You Ain’t The Problem’ die blijft hangen als funky track maar een heel serieus thema heeft. Wij zijn benieuwd of hij volgende zomer nieuw materiaal meebrengt en welke thema’s klinken.

Hotot Mainstage Down The Rabbit Hole 2023
Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Op naar Down The Rabbit Hole en Rock Werchter

Michael Kiwanuka staat als headliner en subliner op de festivals. Geen vreemde boeking als je nog weet hoe goed hij met zijn band speelde op Lowlands 2022. De heer en meester van de soulrock gaf misschien wel één van de beste optredens van dat hele weekend, want de hele show wordt superstrak gespeeld. De energie druipt van het podium en de band heeft er duidelijk plezier in. De gouden combinatie van zijn stem en weergaloze muziek laat de Alpha een uur lang luisteren en dansen. Op naar juli 2024!

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2024

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 5-7 juli 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.