De top 25 beste optredens van Lowlands 2022

Publiek Alpha Lowlands
Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

En toen was het alweer voorbij… De vier dagen in Biddinghuizen zijn voorbij gevlogen en we kunnen terugblikken op talloze muzikale hoogtepunten. Welke dat zijn, vroegen we aan vele Lowlands-gangers. En dat levert een hele mooie lijst op.

Wij vroegen diverse Lowlands 2022 bezoekers op zowel het festivalterrein als via onze social kanalen een persoonlijke top-3 samen te stellen van de beste acts die ze gezien hebben. Smaken verschillen en dat is maar goed ook. Want dat levert hieronder een hele mooie lijst op: de publieks-top 25 van beste optredens van Lowlands 2022! Benieuwd of jouw favoriete acts er tussen staan? Scroll dan snel verder!

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

De Lowlands 2022 Countdown

25. Michael Kiwanuka
24. Weval
23. Kelly Lee Owens
22. The Murder Capital
21. Tash Sultana
20. Mdou Moctar
19. slowthai
18. Fever 333
17. Jungle
16. KI/KI
15. RÜFÜS DU SOL
14. Dubioza Kolektiv
13. GO_A
12. Bring Me the Horizon
11. Pendulum

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

10. The Opposites

Het is zover, geen Sexyland meer deze keer. De eerste headliner van Lowlands 2022 sluit de Alpha af. Het begin is een beetje zoeken voor de oldschool Opposites fan. Maar even later gaat het los. Het lijkt wel of het nog nooit eerder zo druk geweest is. De velden rondom de Alpha zijn vrijwel leeg en terecht! De heren geven een show met alle grote hits uit hun repertoire.

hoogtepunten van Lowlands 2022
Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

9. Fred again..

Fred Again.. was een van de muzikale hoogtepunten tijdens de coronacrisis. De verwachtingen in aanloop naar dit festivaloptreden zijn dus hooggespannen. De Heineken is tot de nok toe gevuld en ook om de tent heen is geen vrij stukje grond meer te vinden. Kan de Britse producer het post-corona ook waarmaken? Het antwoord daarop is: ja!

‘We’ve lost dancing’ klinkt het bij één van zijn grootste hits (Marea) in de Heineken, maar het Lowlands-publiek blijkt het gelukkig absoluut niet verleerd te zijn. Met zijn sympathieke uitstraling, sterke tracks en emotionele teksten weet Fred again.. zich te ontpoppen tot een van de smaakmakers van het festival. Het beste nieuws? Album nummer drie (mede geproduceerd door goede vrienden Four Tet en Skrillex) is héél dichtbij!

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

8. Caribou

De tracks van Caribou zijn een streling voor de zintuigen en vallen zondagmiddag als een warme deken over de Bravo heen. De diepe bassen zuiveren lijf en lever, de vluchtige synthlijntjes en falsetto zangpartijen kietelen het trommelvlies. Caribou is het levenselixer waarmee je jezelf weer volledig bij elkaar kunt sleutelen na een lange zaterdagnacht.

Natuurlijk mogen grote hit ‘Odessa’ en setcloser ‘Can’t Do Without You’ niet ontbreken. Het bekende werk wordt aangevuld met materiaal van het meest recente album Suddenly uit 2020. Caribou stuurt het aanwezige publiek op een roze wolk terug naar de droom die Lowlands heet.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

7. Eefje de Visser

Eefje de Visser en band trappen hun show af in de Heineken. Het is eindelijk tijd om hun bedoelde Lowlands show van 2020 in te halen. Deze keer heeft Eefje niet alleen haar ‘normale’ vijfkoppige band mee. Maar zijn er maar liefst 7 danseressen op het podium. Bij het laatste nummer ‘Lange Vinnen’ gaan zij op het podium net zo los als in het publiek: op naar de tweede Lowlands nacht!

beste optredens van lowlands
Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

6. Daði Freyr

Bij het optreden van GO_A (‘Shum’) en de Coca Cola Sing-along (‘De Diepte’ van S10) hoorden we eerder dit weekend al twee moderne songfestivalklassiekers. Maar bij Dadi Freyr worden we vanmiddag getrakteerd op nog eens twee van de meest catchy nummers uit de rijke Eurovisie-historie. Bij ’10 Years’ en ‘Think About Things’ gaan de voetjes van de vloer en wagen sommige festivalbezoekers zich zelfs aan het kenmerkende pinguïn-dansje uit de videoclip. Eén ding is zeker: het zijn stuk voor stuk ‘Happy Feet’ bij de Heineken. En die synthversie van ‘de Vogeltjesdans’? Onbetaalbaar.

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

5. Arctic Monkeys

Arctic Monkeys hebben een lange geschiedenis op Lowlands. Met debuutplaat Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not stonden de Engelsen in 2006 al in de Alpha. In 2009 en 2011 was het viertal er weer, beide keren als headliner. Daarna was het lang wachten, tot de grote terugkeer van de Monkeys op Lowlands 2022. Maar zoals het cliché gaat, het was het wachten waard.

Festivalbezoeker Marloes: “Ze zijn lekker doorgegaan in de stijl van Tranquility Base Hotel & Casino, maar ook de oude nummers zijn zeker nog niet vergeten. Ze openden met ‘The View from the Afternoon’ – meteen springen. Daar achteraan ‘Brianstorm’, en de sfeer zit erin. Verder zijn dus de nummers wat vertraagd in de stijl van het laatste album, ondanks dat ze maar twee nummers van Tranquility deden.”

beste optredens van lowlands
Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

4. Sam Fender

Het was nog even onzeker of Sam Fender dit weekend wel zou optreden. Eerder zei hij namelijk last-minute Sziget Festival af. Maar het is gelukt! Hij was gewoon op Lowlands, waardoor een stuk van de Alpha snel leegliep tijdens Liam Gallagher. En er was niets van Fenders stemproblemen te merken. Een strak optreden met goede vibes. Meezingen met al zijn hits gegarandeerd.

3.Oscar and the Wolf

Oscar and the Wolf is weer terug op het podium en hoe! Volledig gehuld in glitters en gewapend met lasers en CO2 kanonnen brengt Max Colombie het publiek in de Alpha vervoering. Hij zwaait en zwiert er als vanouds op los met een mix van zijn oude en nieuwe repertoire.

Opvallend daarbij is de emotionele connectie met het publiek na een lang weerzien. Het doet Colombie duidelijk goed dat het publiek nog steeds zo toegewijd is. Hij sluit af met een nieuwe track, getiteld ‘Warrior’. Harde beats, lasers, confetti, dansen: wederom een headlinerwaardig slot in de Alpha én dus een van de beste optredens van Lowlands 2022.

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

2. Goldband

De Coke Studio Sing-along is nog maar net afgelopen en je zou verwachten dat er dan meer festivalgangers weglopen van de Alpha dan er aankomen. Niet op deze vroege zaterdagmiddag. Al ruim voor de starttijd van 14:00 is de Alpha en wijde omgeving afgeladen vol. Voor wie? Goldband!

Ze werden door jullie al op Down The Rabbit Hole 2022 verkozen tot beste festivalact. Op Lowlands bewijzen ze des te meer dé hotste Nederlandse act van dit moment te zijn. Voor het grootste podium van het festival wordt er uitgepakt: gastoptredens van Maan en Sophie Straat, maar ook een crowdsurf van Karel op een zak stuc (het merk welbekend) zorgen voor een spetterende show. Volgend jaar headliner, jongens?

beste optredens van lowlands
Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

1. Stromae

Ruim zeven jaar was het stil rondom Stromae. De Belgische zanger verruilde zijn excentrieke muziekcarrière voor eentje achter de schermen toen hij besloot zich voornamelijk te richten op zijn werk als regisseur. Zondag bestijgt het hiphop-wonder echter met hernieuwde energie de planken van de Alpha. De maestro himself wordt omringd door vier muzikanten. Zij staan allemaal op hun eigen eilandje – Kraftwerk-style – en deze eilandjes bewegen ook.

Van de gezichtsuitdrukkingen tot zijn intonatie: Stromae doet er alles aan om zijn publiek voor zich te winnen. “Lowlands, Nederland, hartelijk bedankt!” Van hetzelfde, Stromae. Gefeliciteerd met de #1 plek van beste optredens van Lowlands.

Meer Lowlands 2022

Benieuwd wat je, naast de beste optredens van Lowlands, nog meer gemist hebt? Of alles nog eens op je dooie gemak teruglezen? Check ook onze andere artikelen over Lowlands 2022:

Lowlands Logo

Lowlands 2022

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2022
Line-up
Arctic Monkeys
The Opposites
Stromae
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.