Tickets Lowlands 2024 weer duurder: “Het blijft onvermijdelijk”

Photo credit: Nikki Born / Festileaks

In 2023 tikte de ticketprijs van Lowlands de €300,- al aan. In 2024 lijkt het erop dat de prijs voor het festival hier flink overheen gaat zitten, vertelt Eric van Eerdenburg.

Eric van Eerdenburg, directeur van Lowlands, besprak bij BNR’s Big Five de onvermijdelijke stijging van de ticketprijs Lowlands 2024. “Het is iets wat onvermijdelijk is en waar ik zelf ook niet blij van word,” zegt Van Eerdenburg. De verwachting is dat de ticketprijs van Lowlands 2024 rond de €325 gaat zijn.

Lage basisprijs

Het liefst verhoogt de directeur ook niet de prijzen om het festival zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen, zeker jonge mensen. “Je wil natuurlijk dat je festival zo toegankelijk mogelijk is voor je primaire doelgroep. En dat zijn natuurlijk jonge mensen die beginnen op de arbeidsmarkt, die student zijn,” vertelt Van Eerdenburg. Hiervoor wil hij de basisprijs van een ticket zo laag mogelijk houden. Tegelijkertijd erkent hij dat afgelopen jaar het festival binnen 14 minuten uitverkocht was en de markt dus aantoont dat de prijzen eventueel nog hoger hadden kunnen zijn. Maar met te hoge basisprijzen wil de organisatie niet meegaan. Ze zijn zich bewust van de financiële situatie waar veel jonge mensen zich in bevinden. Daarom probeert de organisatie juist met upgrades zoals de glamping ook de nodige dingen te bekostigen.

Lowlands 2023, photo credit: Nikki Born / Festileaks

Maar waarom?

Waarom de ticketprijs zo erg stijgt ligt aan verschillende dingen. Ten eerste, de artiesten. Elk jaar worden deze ook weer duurder. Sommige artiesten zoals Beyoncé, SZA of Foo Fighters zijn hierdoor zelfs te prijzig voor Lowlands. Andere festivals, zoals Rock Werchter bijvoorbeeld, kunnen deze artiesten wel bekostigen doordat ze weekend- en dagkaarten verkopen, iets wat Lowlands niet doet.

Lowlands heeft ook een brede line-up, dus al het geld op één of twee grote namen inzetten, zit er niet in. En dan zijn er nog de loonstijgingen en de dure materialen waar ze mee te maken hebben. Veel spullen die ze nodig hebben voor het festival zijn schaars, wat betekent dat de prijzen daarvan ook omhooggaan. Al deze dingen bij elkaar opgeteld zorgen ervoor dat we dit jaar weer meer moeten neerleggen voor een ticket.

Normale en doorverkooptickets 2024

Dit jaar blijft MOJO samenwerken met Ticketmaster voor de verkoop van mobile tickets voor Lowlands 2024, om zo ticketfraude te voorkomen. Maar, er is een belangrijke verandering: de servicekosten voor doorverkooptickets worden aangepast. In plaats van een percentage van de ticketprijs, wordt er nu een vast bedrag van €10 gerekend.

Dat de ticketprijs voor Lowlands 2024 stijgt, staat buiten twijfel. Maar wat betreft de start van de verkoop is nog niets zeker. Eric van Eerdenburg liet in het programma weten dat ze nog stoeien met het vinden van een geschikte datum voor de ticketverkoop. Meestal begint deze in het eerste weekend van februari, maar wie weet is dat dit jaar een keer anders.

Wie er dit jaar op de line-up staan is ook nog niet bekend. Bekijk het geruchtenoverzicht voor de laatste nieuwtjes die rondgaan of speculeer mee op het forum.

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.