Uitgelicht: de vorige optredens van Green Day in Nederland

Green Day 2019
Photo: Pamela Littky

Green Day komt weer naar Nederland. Op 19 juni treden de punkers op in het GelreDome. Voorlopig is dit nog steeds de enige show die voor de Benelux op de planning staat. Een mooi moment dus om terug te blikken op de vorige optredens in Nederland.

Eerste optredens in 1991 & 1992

Het eerste optreden van Green Day in Nederland was al op 7 december 1991, toen de nog jonge punkers het podium van de Kalashnikov in Terneuzen beklommen. Veel materiaal was er nog niet. Het tweede album Kerplunk van de band kwam pas tien dagen later uit. Een jaar na Terneuzen was het de beurt aan Groningen. In 1992 stond Green Day in de bovenbar van de Simplon, het Simploncafé. Voor enkele tientallen bezoekers, die 2,50 gulden entree betaalden, beukten de jonge Amerikanen erop los. ”Drie jongens uit San Francisco die zweren bij oermelodieuze punkpop en een flinke dosis enthousiasme; het altijd werkende recept voor een oergezellige avond,” luidde de recensie van destijds in het magazine van Simplon. De heren waren onvermoeibaar. In de dagen na het optreden in Groningen bezocht de groep nog Leeuwarden, Leiden, Den Bosch en Amsterdam.

Dookie

1994 was een turbulent jaar voor Green Day. In februari dat jaar bracht de groep doorbreekplaat Dookie uit, waarop onder meer de hits ‘Basket Case’, ‘Longview’ en ‘When I Come Around’ op staan. Vlak voor deze plaat echt bij het grote publiek terecht kwam, stond de groep in april 1994 in Doornroosje in Nijmegen en een paar dagen later in de Melkweg, voor slechts 137 bezoekers. In oktober stonden de punkers opnieuw in de Melkweg. Dit keer, dus slechts vijf maanden later, was het stijf uitverkocht. Het ging echter al snel mis. Al na enkele minuten brak zanger Billy Joe Armstrong zijn enkel en moest het optreden stoppen.

Festivals

In de jaren daarna komen de eerste festivaloptredens van Green Day in Nederland en België. In 1995 staan ze op de zondag van de derde editie van Lowlands. Green Day speelt aan het begin van de middag, later op de dag is het namelijk nog de beurt aan onder meer Radiohead, Foo Fighters en Beck. Enkele jaren later, in 1998, zijn ze opnieuw in Europa. In februari dat jaar staan ze in Paradiso en in de zomer gaan ze langs de Europese festivals. Het brengt ze naar Pukkelpop en ook op Lowlands zijn ze opnieuw te vinden. Dit keer krijgen de heren al een meer prominente plaats op het affiche en sluiten ze op de vrijdag de Golf af.

American Idiot

Na de successen van de jaren 90 laat het volgende hoogtepunt een tijd op zich wachten. De plaat Warning heeft niet hetzelfde effect als de albums daarvoor en de band verloor aan populariteit. Dat werd abrupt een halt toegeroepen in september 2004, twee maanden voor George W. Bush opnieuw werd verkozen tot president in de V.S., toen American Idiot het levenslicht zag. Het album kwam direct op één op de Billboard lijsten en won in 2005 de Grammy voor beste rock album. Datzelfde jaar komt Green Day eindelijk weer naar Nederland. In januari staan Billy Joe Armstrong en co. in de Heineken Music Hall. Enkele maanden later staat Green Day op Rock Werchter en komen ze naar Ahoy, waar de band in 2009 nog eens staat.

Pinkpop

In 2010 komt Green Day dan eindelijk voor het eerst naar Pinkpop. Het optreden bevalt beiden blijkbaar erg goed, want de jaren daarna zijn de Amerikanen vaker te zien in Landgraaf. Zowel in 2013 als 2017 is Green Day headliner van het Limburgse festival. Bij de optredens in 2017 – in januari dat jaar werd ook al de Ziggo Dome platgespeeld – stond een groot deel van het optreden in het teken van Donald Trump, die net zijn intrede had gedaan in het Witte Huis. Diverse keren kwam de quote ‘fuck Trump’ voorbij. Het optreden op Pinkpop kreeg nog extra glans nadat de elfjarige Jules op het podium mee mag spelen tijdens ‘Knowledge’ en vervolgens de gitaar mee mag nemen.

Stadspark Groningen

Vorig jaar stonden de punkers voor het eerst in dertig jaar in Groningen. Dit keer niet meer in het Simploncafé, maar in een vol Stadspark. De show liet even op zich wachten. In 2019 werd al de Hella Mega Tour, met ook Weezer en Fall Out Boy, aangekondigd. Door corona werd dit dus tot twee keer toe uitgesteld en uiteindelijk is het dus 2022 wanneer Green Day de trukendoos opentrekt in Groningen met een arsenaal aan hits. Met het aanstaande optreden in het Gelredome hoeven we in elk geval niet lang te wachten tot we weer uit volle borst mee kunnen schreeuwen met onder meer ‘American Idiot’ en ‘Boulevard of Broken Dreams’.