Niemand stond zo vaak op Pinkpop als Anouk, maar is ze in 2024 nog wel welkom?

Anouk is een van de artiesten die is aangekondigd voor de Pinkpop-editie van 2024. Met haar nieuwe albums en daarbij een samenwerking met het Metropole Orkest op zak, is ze een van de grote namen op de zaterdag. Maar de Haagse kwam de afgelopen tijd nog meer in het nieuws. Met een Instagram post beledigde ze de Trans wereld die daarop hun afkeur uitsprak. Hoe gaat zich dit ontwikkelen? Kan Anouk op Pinkpop 2024 optreden na de ophef?

Anouk op Pinkpop 2024 is sowieso een bijzondere boeking. Hiermee verstevigt ze namelijk haar positie als recordhouder op het festival. Na eerder in 1998, 2001, 2003, 2009, 2012, 2015 en 2019 er te hebben gestaan, voegt ze er dit jaar een achtste keer aan toe. Daarmee laat ze de acts die haar in de nek hijgden weer wat verder achter haar. Editors, The Script en Krezip blijven voorlopig op zes optredens staan.

Het ei-incident

Dat een optreden van Anouk op Pinkpop al eerder controversieel was, bleek wel uit het iconische moment uit 1998. Sommige bezoekers vinden de zangeres te commercieel voor het festival. Als protestactie wordt er een ei naar het podium gegooid. Die raakt Anouk vol op haar borst. Stoïcijns negeert ze het gebeuren, tot het nummer iets versnelt. Dan trekt ze het shirt uit en maakt het optreden af in een rode beha.

Dat het publiek van Pinkpop artiesten te commercieel vinden voor het festival kwam wel vaker voor, denk maar aan Doe Maar in 1983. Het jaar daarvoor werden ze nog als veelbelovende openingsact bejubeld, maar nu waren ze de hoofdact waarmee je werd doodgegooid. Sommige Pinkpopgangers pikten het niet en besloten met appels op de band te gooien.

Een belangrijk verschil is natuurlijk wel dat deze controverse op muzikale redenen gegrond zijn. Voor de actie van Anouk om het optreden af te maken werd ze volop geprezen en versterkte haar imago van rock-chick. De controverse nu is natuurlijk van hele andere aard.

Ophef

Afgelopen 9 februari deelde Anouk een foto op haar threads van haar menstruatiebloed. Met de tekst: “Chopping ur peepee off doesn’t make you a woman. But this will. 😀 Am I cancelled now?” begeleide de zangeres de post. De post kon rekenen op veel reacties uit zowel de entertainmentindustrie, als de volgers van Anouk. Veel mensen spraken de zangeres op deze post aan.

Een dag later reageerde Anouk dat de ophef klaar mag zijn voor haar. “Today we move on”, schreef ze op Threads. Hierbij gaf ze nog wel aan dat iedereen die ze verliest met haar post geen verlies is, omdat ze alleen maar feiten sprak.

Weer een week later kwam Anouk zelf terug op haar post. Ze laat weten een gesprek te hebben gevoerd met een transvrouw uit Hoorn. Hierbij zet ze er duidelijk bij “Geen damage-control of excuses, maar een liefdevol, eerlijk en openhartig gesprek waarin we meerdere inzichten over ons leven met elkaar hebben gedeeld”.

Hoe nu verder?

Anouk heeft een drukke zomer voor de boeg. Naast het optreden op Pinkpop, is ze ook geboekt voor onder andere de festivals North Sea Jazz, Paaspop en Oerrock. Daarnaast staat ze op 29 mei, 31 mei en 1 juni ook in de Ziggo Dome. Daarvan zijn de eerste twee volledig uitverkocht.

Vanuit de festivals hebben we tot nu toe nog niks gehoord ten opzichte van de situatie. Vooralsnog staat Anouk dus op de affiches. Vind jij dat het zo moet blijven? Of zou jij liever zien dat Anouk inderdaad wordt gecanceld? Laat het ons weten door de volgende poll in te vullen.

Vind jij dat Anouk nog welkom is op de festivals in 2024?
 • Ja, natuurlijk! 62%, 370 stemmen
  370 stemmen 62%
  370 stemmen - 62% van alle stemmen
 • Nee, dat moeten de festivals niet willen 26%, 155 stemmen
  155 stemmen 26%
  155 stemmen - 26% van alle stemmen
 • Als ze nog haar excuses aanbiedt 12%, 74 stemmen
  74 stemmen 12%
  74 stemmen - 12% van alle stemmen
Totaal aantal stemmen: 599
25/02/2024 - 05/03/2024
De poll is beëindigd
Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen