50 jaar Pinkpop: Deze acts stonden het vaakst op Pinkpop

Pinkpop 2018
Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Nu we langzamerhand naar de 50ste editie van Pinkpop gaan, blikken we ook terug op de rijke historie van het festival. Zo speelden er in totaal 831 (!) verschillende artiesten en bands op Pinkpop. Maar wie kwamen eigenlijk het vaakst opdraven?

1. Anouk (6x)

https://www.youtube.com/watch?v=tf8bWbL5MYg

Deze Nederlandse rock chick gaat er met de hoofdprijs vandoor. Maar liefst zes keer stond ze op het podium in Landgraaf, waarvan de laatste keer in 2015 was. Toch was haar eerste optreden misschien wel het meest memorabel. Na haar grote doorbraak met ‘Nobody’s Wife’ mocht ze namelijk haar opwachting maken op Pinkpop 1998. Sommige Pinkpopgangers vonden haar echter te commercieel voor het festival en bekogelden haar tijdens de show met eieren. Daarop trok zij haar besmeurde shirt uit – om de show vervolgens af te maken in haar rode bh.

2. Muse (5x)

https://www.youtube.com/watch?v=mPW-tXWZnbc

Muse maakte eigenlijk het Pinkpop-sprookje mee: al in 2000 werd de band geboekt om op het kleinste podium hun kunsten te vertonen. Een neus voor talent zullen we maar zeggen, want nu kennen we de band vooral als voorloper op het gebied van muzikale experimenten en bijbehorende visuals. En natuurlijk als de afsluiter van Pinkpop 2015.

3. Placebo (5x)

https://www.youtube.com/watch?v=nYV6ghIIxz8

Zeer geliefd bij de vaste Pinkpopgangers vanwege de harde gitaren en de invloed van de (alternatieve) rock. Vooral in de jaren ’00 was Placebo een vaste gast op Pinkpop. In 2009 werd de band zelfs dagafsluiter na het wegvallen van Depeche Mode.

4. Faithless (5x)

Wie eind jaren ’90 Pinkpop zei, zei ook Faithless. De pioniers van de dance vertoonden in 1997, 1998 én in 1999 hun kunsten in Landgraaf en wisten zo het Nederlandse publiek te veroveren. In 2002 en 2005 mocht de formatie opnieuw aantreden. Maar goed, de massale vertolking van God Is A DJ verveelt dan ook niet gauw.

5. Krezip (5x)

Nog meer Nederlandse trots! Ook Krezip dankt een groot deel van haar carrière aan Pinkpop. In de zomer van 2000 groeit ‘I would stay’, mede door het optreden in Landgraaf, uit tot zomerhit en een van de meest succesvolle nummers in de Nederlandse popgeschiedenis. Daarnaast werd de band zowel in 2007 als 2009 ingevlogen na het afzeggen van Amy Winehouse en -opnieuw- Depeche Mode.

6. Counting Crows (5x)

Ook de band onder leiding van Adam Duritz heeft een speciale band met Pinkpop. Het festival in Landgraaf was namelijk het eerste festival in Europa dat de band ooit durfde te boeken. Daarna zijn Duritz en co om de paar jaar wel weer te zien op Megaland. Zeker het verschijnen van ‘Holiday in Spain’ met Bløf zorgde voor een opleving van hun populariteit in Nederland.

7. Live (5x)

De Amerikaanse formatie Live stond maar liefst vijf keer op Pinkpop, maar frontman Ed Kowalczyk nog veel vaker. Ook hij heeft er een bijzondere band met het festival aan overgehouden. Het bekendste nummer, ‘Overcome’, werd in Nederland meteen opgepikt als tribute aan de slachtoffers van 9/11 en zorgt nog steeds voor een ware ontlading op de festivalweide. Het optreden in 2017 is extra speciaal: na een hiatus van 7 jaar komt Live in de originele bezetting bijeen; natuurlijk ontbreekt Pinkpop niet op het speelschema.

8. Kaiser Chiefs (5x)

De Britse groep Kaiser Chiefs completteert het lijstje van artiesten die het vaakst hun weg naar Pinkpop weten te vinden. Hoewel nooit hoog op het affiche, weet Kaiser Chiefs toch altijd te overtuigen. De mainstage in Landgraaf is dan ook geen onbekend terrein voor de heren uit Leeds. In 2017 werd Pinkpop voor het laatst aangedaan.

Pinkpop 2019

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Pinkpop 2019 vindt plaats van 8 t/m 10 juni in het Zuid-Limburgse Landgraaf. Met de komende editie is Pinkpop het oudste festival jaarlijks terugkerende festival van Nederland, Europa en de wereld. Met Mumford & Sons en Fleetwood Mac zijn de eerste twee headliners bekend. Ben je benieuwd wie er kans maken op de andere headlinerspot? Check hier onze geruchtenlijst.

Wil je alvast genieten van de bands die volgend jaar op Pinkpop staan? Beluister dan onze Spotify-playlist van het festival.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Dagkaarten vanaf €135. Combitickets vanaf €275. Kopen