Wie the f*ck is Patrick Mason?

In een mum van tijd groeide Patrick Mason uit van een dj die livesets streamt vanuit zijn woonkamer, naar een artiest die op één van de grootste podia van Tomorrowland een ware Techno Extravaganza levert. Maar wie is Patrick Mason, waar staat hij voor, en hoe is hij zo gigantisch populair geworden?

Patrick Mason groeide op in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren als zoon van een Beierse moeder en een Afro-Amerikaanse vader die als militair gestationeerd was in Duitsland. Op zijn tiende verhuisde hij met zijn ouders naar Regensburg, een kleine stad in Beieren. Hij was het enige kind van kleur in de stad, waarvoor hij veel gepest werd.

Op aanraden van zijn moeder verliet hij uiteindelijk Beieren voor Berlijn. Hier werd Patrick toegelaten tot een elitaire kunstschool, en kon hij eindelijk helemaal zichzelf zijn. Zo vertelde hij in een interview met Berlin Los Angeles: “Het duurde even voordat ik mijn artistieke zelf vond, maar nadat ik uitvogelde wat ik met mijn leven wilde, ging ik er volledig voor – niets kon me stoppen.”

Bron: Instagram Patrick Mason

Mode

Na zijn studie Graphic Design and Art Direction in Berlijn stapte Patrick over op de studie Fashion Design. Dit was niet zonder succes. Al in zijn tweede jaar mocht hij zijn modecollectie tentoonstellen in Berghain. Enkele jaren later werkt de getalenteerde artiest samen met Ray-Ban, Adidas, Filling Pieces en Zalando, waar hij anderhalf jaar de functie art director draagt.

Toch is mode geen vreemde combinatie met dj’en, aldus Patrick Mason: “Mode en en muziek gaan hand in hand. Het zijn beide manieren om een gevoel over te brengen, ze versterken elkaar.” De link tussen mode en muziek komt ook terug in het ontstaan van zijn dj-carrière.

SRVD

Wanneer Patrick op een zondag in 2016 Matt Edwards (Radio Slave) ontmoet in Berghain, weet hij nog niet wat dit hem de komende jaren zal brengen. Mason stond op het punt de club te verlaten, tot hij nog even de line-up checkte. De naam “Radio Slave” kwam hem niet bekend voor, maar trok zijn aandacht. Patrick haalde zijn vrienden over nog even te blijven en werd omvergeblazen door de kracht in het optreden van Edwards.

Na de set nodigde Patrick hem uit in de bar. Ze raakten aan de praat, Matt gaf hem wat advies over dj’en (Patrick was nog een beginner) en deelde wat onuitgebrachte nummers om Patrick te helpen met zijn sets.

Uiteindelijk werd Patrick door Matt uitgenodigd voor een diner bij hem thuis. Patrick zag zijn kans schoon en nam zijn laptop mee. Hij kon namelijk nog wel een track gebruiken voor zijn aanstaande modeshow in Berghain. Per toeval kwamen de heren langs een video waarin Patrick ‘Purple Rain’ van Prince zingt. Matt was zo enthousiast dat hij Patrick overtuigde direct samen iets te produceren: de eerste demoversie van ‘Elevate‘ onder de naam SRVD.

Het duo kreeg een eerste optreden in de Panorama Bar in Berghain, dat uitdraaide op een gigantisch succes. Vervolgens produceerden de heren onder de naam SRVD in een week tijd twaalf tracks. Een gouden duo is geboren: Matt Edwards achter de draaitafel, Patrick Mason met de live zang én dans.

Doorbraak

Daar bleef het niet bij. Tijdens de COVID-lockdowns streamt Mason via Instagram zijn eigen sets vanuit zijn woonkamer. De energieke sets in combinatie met de zowaar nog energiekere zingende en dansende artiest slaan aan.

Dit heeft hij weten door te zetten naar grotere livesets. Van zijn eerste set voor HÖR BERLIN begin 2020 tot zijn optredens op Awakenings 2023 en Tomorrowland 2023.

Visie

Toch is ook dat nog niet alles. Het ware multitalent heeft óók nog een boodschap, specifiek over de queergemeenschap. Zo vertelt hij in een interview met Enftns Terribles: “We moeten ons realiseren dat transmensen altijd voorop staat in elke strijd. Vanaf dag één werken zij eraan, en hebben zij het ’t moeilijkst. Ze verdienen meer waardering en erkenning. Ook van onze queer allies.”

Mason is nu aangekomen op het punt waar hij waardering krijgt en er naar hem geluisterd wordt. Zo krijgt hij nu soms de kans om line-ups voor events te boeken. Hij maakt van die mogelijkheid dankbaar gebruik en geeft transmensen de ruimte om hun kunst aan de wereld te laten zien en horen. Dit zijn niet alleen dj’s, maar ook dansers en artiesten die werken in visuals, AI, CGI en de clubbranche.

Toekomst

Patrick kan óók een knap staaltje zingen. De laatste tijd is hij daarom bezig zichzelf meer op de kaart te zetten als zanger in neo-R&B en neo-soul. Specifiek werkt hij samen met verschillende producers van Los Angeles tot Londen en Berlijn. Het debuutalbum mogen we de komende jaren verwachten.

Daarnaast is Mason natuurlijk gewoon te vinden achter de draaitafel.‍ Op DGTL 2024 is hij zondag 31 maart te zien bij de Generator stage. Verder staat het multitalent onder andere op Coachella 2024, Kralingse Bos Festival 2024, Awakenings Summer Festival 2024 en Pukkelpop 2024.

DGTL Logo

DGTL 2024

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 29-31 maart 2024
Line-up
Eliza Rose
Weval
Bonobo
Eliza Rose, Weval, Bonobo +81 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.