Van ontprikkelruimte tot seksbus: de innovaties op DGTL Amsterdam 2024

DGTL Amsterdam 2024
Publiek op DGTL Amsterdam 2024. Photo credit: Rosa Krastel / Festileaks

Een festival is natuurlijk dé plek om even helemaal los te gaan, maar tegenwoordig proberen veel festivals iéts verder te kijken dan alleen het grote feest. Zo ook DGTL, dat ieder jaar vindingrijke innovaties de kans geeft om hun ideeën te testen en daarmee onder andere een maatschappelijke impact te maken. Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe zien die innovaties op DGTL Amsterdam 2024 er eigenlijk van dichtbij uit?

DGTL Amsterdam 2024
Photo credit: Rosa Krastel / Festileaks

Lekker ontprikkelen in de ontprikkelcapsule

Feesten op een festival is natuurlijk één van de leukste dingen die je kunt doen, maar zelfs de doorgewinterde festivalganger weet ook dat het een intense ervaring kan zijn. Harde muziek, veel beweging, omringd door heel veel mensen en soms ben je – zoals dit weekend – overgeleverd aan de wetten der natuur. Op momenten kan dat nét een beetje te veel zijn en dan kan de Soulmate uitkomst bieden.

Deze prikkelarme houten capsule is ontwikkeld voor mensen die een momentje nodig hebben om bij te komen zodat het festival een aangename ervaring blijft. Bij binnenkomst zet je de timer op 5 of 10 minuten, ga je zitten op de comfortabele poef en doe je de koptelefoon op. Dan is het een kwestie van wegdromen, met heerlijke rustgevende klankschaalmuziek. Een momentje voor jezelf temidden van alle drukte – een goede toevoeging wat ons betreft! Nu stond ‘ie op DGTL, later dit jaar is deze ontprikkelcabine nog te vinden op Oerol.

Alles leren over seks in de Seksbus

Een seksbus op DGTL, huh? Wie denkt zich met z’n liefje daar terug te kunnen trekken, komt bedrogen uit. Dit initiatief laat festivalbezoekers kennis maken met hun eigen seksualiteit. Je kunt er seksspeeltjes bekijken, alles leren over gender, je seks-kennis testen én persoonlijke vragen stellen aan een seksuoloog. Een laagdrempelige manier om iets wat bij sommige mensen taboe is, bespreekbaar te maken. Dit Brabantse initiatief informeert daarnaast ook mensen over de LGBTQI+-gemeenschap, iets dat het festival ook hoog in het vaandel heeft staan. Zo steek je nog eens wat op tijdens een festival.

  • DGTL Amsterdam 2024

Een rijdende blikjesrobot

Nee, je bent niet aan het spacen! Op DGTL rijdt er écht een robotprullenbak rond. Deze AI-gedreven robot, ontwikkeld door TechTics, is dit weekend op het festival getest. Ieder jaar belanden er in ons land nog 150 miljoen blikjes op straat. Deze technologie is ontwikkeld om zo veel mogelijk blikjes in te zamelen, die anders op de grond zouden eindigen.

De robot, met schattige digitale oogjes, werd oorspronkelijk ontwikkeld voor rondrijden op het strand. Nu rijdt hij rond om het publiek te verleiden om hun blikje in te leveren. De robot checkt of het blikje klaar is voor recycling, en plet deze daarna. Bezoekers kunnen hun statiegeld vervolgens terugkrijgen met een tikkie. Gooien we in de toekomst allemaal ons blikje in een coole afvalrobot in plaats van een afvalbak? Wat ons betreft wel!

  • DGTL Amsterdam 2024
  • DGTL Amsterdam 2024
  • DGTL Amsterdam 2024

Poep & plas voor planten

DGTL trekt dit jaar 20.000 bezoekers – en die moeten natuurlijk allemaal naar het toilet. Dat levert een héle grote hoop poep en plas op, waar Peepal mee aan de gang gaat. Verzamelde urine van festivalbezoekers wordt omgezet in water én speciale mest voor planten, om ze met die voedingsstoffen beter te laten groeien. De urine van vrouwen wordt zelfs ingezameld met een speciaal unisex-urinoir, die dit weekend getest werd om te bekijken of vrouwen dat wel zien zitten (of staan?).

Daarnaast worden de grote boodschappen van bezoekers in de Circular Flush óók opgevangen. In dit speciale, waterloze toilet wordt jouw drol opgevangen om iets goeds mee te doen. Deze worden opgevangen om vervolgens omgezet te worden in mest, om daar weer nieuwe gezonde planten mee te laten groeien.

Conclusie

Dus, of je nu geniet van een momentje rust in de ontprikkelcapsule, jezelf onderdompelt in seksuele educatie in de seksbus, of je uitwerpselen doneert voor een betere wereld, één ding is zeker: DGTL biedt méér dan alleen de muziek. Benieuwd naar wat we verder van deze editie vonden? Check dan even onze review.

DGTL Logo

DGTL 2024

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 29-31 maart 2024
Line-up
Eliza Rose
Weval
Bonobo
Eliza Rose, Weval, Bonobo +81 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.