DGTL reageert op kritiek: “Niet gelukt de situatie onder controle te krijgen”

DGTL Amsterdam 2024 stage
Photo credit: Rosa Krastel / Festileaks

DGTL heeft gereageerd op de kritiek die het festival kreeg na de editie van afgelopen weekend, waarbij door de combinatie van hevige regenval en de hyperpopulariteit van enkele acts oncomfortabele en onveilige situaties ontstonden. De organisatie pakt haar verantwoordelijkheid en roept op om ervaringen te delen in een speciaal gelanceerde enquête.

DGTL kroop dit weekend op logistiek vlak door het oog van de naald, was te lezen in onze recensie van het festival. Door stevige regenbuien liep een deel van het terrein onder water, waardoor stages en areas onbegaanbaar werden. Het leidde tot grote drukte bij met name afsluitende act Marlon Hoffstadt, waar door flink duw- en trekwerk mensen zich onveilig voelden en de show zelfs werd stilgelegd nadat iemand out ging.

Daarnaast waren er problemen door verwarrende crowd control bij de Generator stage. Ingangen en uitgangen werden meermaals omgedraaid, waardoor verschillende looprichtingen uiteindelijk tegen elkaar in bewogen. Ook waren toiletblokken en foodcourts niet of slecht bereikbaar door de overstromingen.

Erger dan voorspeld

DGTL heeft de kritiek gehoord en is zo sportief geweest met een uitgebreid statement te komen. Die leest: “We zijn ons bewust dat sommigen zich oncomfortabel voelden nadat stevige regenval en overstromingen ervoor zorgden dat areas overvol raakten. (…) Ondanks dat we samen met professionals de situatie hebben gemonitord, was de regen veel erger dan voorspeld, waardoor we niet in staat zijn geweest om op tijd de situatie onder controle te krijgen.”

Op social media vragen mensen zich af of het festival niet te veel kaarten heeft verkocht, maar dat wuift de organisatie van de hand. “We kunnen garanderen dat we niet meer dan het toegestane aantal bezoekers op het terrein hadden. (…) DGTL kan meer dan 100% van haar capaciteit overdekt laten staan, maar de combinatie van de plassen op de dansvloeren en de populariteit van bepaalde acts zorgden ervoor dat bezoekers zich verzamelden in de Modular en Generator podia, waardoor het daar overvol raakte. Jullie veiligheid blijft onze topprioriteit en we willen er alles aan doen om te leren van deze gebeurtenissen.”

Feedback survey

Tot slot roept DGTL op om de ervaringen te delen in hun feedback survey. Onder deelnemers worden ook nog 2×2 kaarten voor DGTL 2025 verloot. Op het statement en de actie wordt op social media positief en begripvol gereageerd, en waardering getoond voor het feit dat het festival z’n verantwoording neemt.

DGTL Logo

DGTL 2024

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 29-31 maart 2024
Line-up
Eliza Rose
Weval
Bonobo
Eliza Rose, Weval, Bonobo +81 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.