Twenty One Pilots kondigt terugkeer aan

Twenty One Pilots

Twenty One Pilots is terug van weggeweest. Het muzikale duo presenteert de eerste single genaamd ‘Overcompensate’ van hun nieuwe langspeelplaat. Daarmee komen ze ook direct in de geruchtenmolen voor de festivals van 2025 terecht.

Met meer dan 25 miljoen luisteraars per maand op Spotify heeft Twenty One Pilots in de laatste jaren een goed arsenaal aan hits opgebouwd. Nieuwe nummers bleven echter achterwege sinds hun laatste album Scaled and Icy, uitgebracht in 2021. Daar komt dit jaar verandering in. Tyler Joseph en Josh Dun maken vandaag alvast een nieuwe track wereld kenbaar. ‘Overcompensate’ is het eerste nummer van Clancy, de plaat die op 17 mei verschijnt.

Het liedje weet zowel trouwe fans van de band als radioluisteraars te overrompelen met een nieuw, maar toch typisch Twenty One Pilots-geluid. ‘Overcompensate’ bevat het oude en vertrouwde drumwerk van Dun en de (omgevormde) vocalen van Joseph. Maar er zijn ook onverwachte elementen zoals de piano-intro gevolgd door elektronisch geweld en de referenties in de songtekst naar oud werk . Er gebeurt veel in een kleine vier minuten, maar dat kenmerkt het karakter van de band. Met elke plaat neemt Twenty One Pilots net een andere afslag, en dat lijkt voor Clancy niet anders te zijn.

Headlinespots op festivals in 2025?

Een nieuw tijdperk dus voor de Amerikanen. Komende festivalzomer staan er geen optredens op de weides gepland voor Twenty One Pilots, maar daar komt volgend jaar wellicht verandering in. De mannen zijn een graag geziene gast op festivals. In 2022 warmden ze het hoofdpodium van Pinkpop op voordat Metallica het vrijdagprogramma mocht afsluiten en stonden ze in de avond geprogrammeerd op Rock Werchter.

Twee jaar geleden moesten Joseph en Dun het nog doen met een sub-headliner positie op deze festivals. Weten ze met Clancy de boekers voor zich te winnen en als headliner uit de bus te komen in 2025? Voor het antwoord daarop zullen we nog even geduld voor moeten hebben. Een passage langs de weides lijkt in ieder geval voor de hand te liggen. Wellicht hebben we daarmee al een van de eerste grote namen voor 2025 te pakken – en dat terwijl het festivalseizoen van dit jaar nog moet beginnen.