7 hoogtepunten uit de geschiedenis van Audio Obscura

Audio Obscura staat bekend om het organiseren van events op bijzondere locaties. Waar de meeste mensen een fiets- en voetpad zien, ziet deze organisatie danspotentie. Met als gevolg tal van memorabele evenementen: dit zijn 7 hoogtepunten uit de geschiedenis van Audio Obscura.

De originele missie van Audio Obscura was het doorbreken van traditionele grenzen in de muziek. Al snel leidde dat tot de zoektocht naar locaties waar raves normaliter ondenkbaar zijn. Op deze manier zijn ze een belangrijke speler geworden in wereld van de elektronische muziek. Reden genoeg dus om een aantal hoogtepunten uit de geschiedenis van Audio Obscura op te sommen.

Underworld in het Rijksmuseum

Waar normaal gesproken duizenden fietsers en wandelaars zich door de passage van het Rijksmuseum bewegen, diende het fiets- en voetpad op 20 oktober 2017 als dansvloer voor een kleine groep ADE-gangers. Na de succesvolle eerste editie in 2016 met Maceo Plex is een jaar later de grote vraag: wie mag er dit keer op deze bijzondere locatie optreden tijdens Amsterdam Dance Event?

Dat werd dus Underworld. In samenwerking met het Rijksmuseum zet Audio Obscura dit onvergetelijke event op. Het event is gratis toegankelijk, maar door de beperkte capaciteit van 2000 bezoekers wordt er gewerkt met een loting.

Karl Hyde en Rick Smith zetten een onvergetelijke liveshow neer. Lasers flitsen als lightsabers op stroboscopestand door de ruimte, handen gaan de lucht in, de voeten van de vloer. Uiteraard mogen hits als ‘Cowgirl’ en ‘Born Slippy (Nuxx)’ niet ontbreken. Wie deze show heeft gemist of dit hoogtepunt uit de Audio Obscura-geschiedenis wil herbeleven, kan het optreden hier terugkijken.

Audio Obscura x The Loft

Aan ’t IJ, tegenover Amsterdam Centraal, staat de A’dam Toren. Op de 16e verdieping in dit gebouw bevindt zich The Loft: een prachtige luxe club met adembenemend uitzicht over de stad. Hier vinden met enige regelmaat de meest intieme events van Audio Obscura plaats. Grote namen als Solomun, Kölsch en Anfisa Letyago hebben hier hun muzikale magie door de speakers van deze unieke locatie laten vloeien.

Aangezien er plek is voor een gelimiteerd aantal bezoekers, zie je hier een aantal van de meest exclusieve technofeestjes van Nederland. Kaarten scoren voor deze evenementen gaat dan ook gepaard met een boel stress, billenknijpen en het liefst zo veel mogelijk telefoons en laptops om de kans op tickets te vergroten.

Afgelopen paasweekend vonden wederom de befaamde sunrise (07:00-13:30) en sunset (15:00-23:00) sessies plaats. Ditmaal mochten onder meer Chase & Status, Patrick Mason en Partiboi69 achter de draaitafels van The Loft aantreden. Voor de komende tijd staan er geen Audio Obscura events in The Loft gepland. Al zullen tijdens ADE ongetwijfeld weer memorabele Loft-sessies terugkomen, die uiteraard de geschiedenis ingaan als nieuwe hoogtepunten van Audio Obscura.

Audio Obscura x Centraal Station

Terug ’t IJ over om door te gaan naar het volgende hoogtepunt uit de geschiedenis van Audio Obscura. Op Centraal Station, waar de treinen over het spoor denderen, denderden tijdens ADE in 2018 de beats van Joris Voorn en Charlotte De Witte enkele meters lager door de Amstelpassage.

Na het succes van Adriatique in mei datzelfde jaar, mogen deze twee grootheden het proberen tijdens Amsterdam Dance Event. Ook dit event werd wegens succes verlengd en keerde een jaar later weer terug.

Joris Voorn in het Concertgebouw

Een zaal waar doorgaans vooral klassieke concerten plaatsvinden, weet Audio Obscura om te bouwen tot technotempel. Koffie en thee maken plaats voor water en bier tijdens de eerste editie met Sven Väth in de hoofdrol. De jaren daarop volgen meerdere van deze bijzondere shows in het ruim 125 jaar oude gebouw.

Onder andere Joris Voorn was van de partij. In 2015 mag de Nederlander voor het eerst aantreden in het gebouw dat bekend staat om de piano- en strijkmuziek. Tijdens die show verwent hij het publiek met een 5 uur durende set. Het jaar erop doet de dj dat dunnetjes over. Alhoewel, dunnetjes? Hij telt er gewoon een uur bij op. Een set van maar liefst 6 uur die flink verschilt van hoe hij normaal draait. Dat heeft te maken met de atmosfeer die heel anders is dan op een festival als Awakenings, legde Joris Voorn in de aanloop naar deze show uit aan het Parool.

Het waren twee fantastische shows die we niet snel zullen vergeten. Ook bij Audio Obscura zullen ze deze bijzondere optredens onder de hoogtepunten uit hun geschiedenis scharen.

Peggy Gou met kunstinstallatie SKALAR in de Gashouder

Begin 2020 gaat de organisatie een samenwerking aan met Kangding Ray, Christopher Bauder en Westergas. De kunstenaars mogen dan hun audiovisuele installatie in de Gashouder exposeren. Waar deze installatie normaliter voor een soort meditatieve ervaring moet zorgen, lijkt deze één avond een uitzondering te maken en een gevoel van extase op te wekken.

Op 1 februari 2020 draait Peggy Gou vervolgens in de Gashouder, waar haar set ondersteuning geniet van het visuele aspect van SKALAR. Deze samenwerking zorgt voor een bijzondere en unieke ervaring in de Gashouder. Om de avond in stijl af te sluiten trakteren beide kunstenaars het publiek op een audio visuele technoset. Al met al zorgt dit voor een onvergetelijk hoogtepunt uit de geschiedenis van Audio Obscura.

Audio Obscura x RAW Factory

De RAW Factory, het hoofdgebouw van G-Star, dient sinds enkele jaren als technoclub tijdens ADE. Het iconische gebouw langs de A10, met de enorme glazen ruiten, was één van de meest grootschalige producties van Audio Obscura tot dan toe.

In 2021 vindt de eerste editie plaats. Onder meer Chris Liebing, Dr. Rubinstein en Stephan Bodzin krijgen de eer om deze bijzondere locatie in te wijden. Het graag geziene duo Adriatique speelt een 6 uur durende set om dit event extra speciaal te maken.

In 2022 en 2023 keert organisatie terug naar het hoofdkantoor van G-Star om wederom onvergetelijke evenementen neer te zetten.

Voor het eerst naar de Van Nelle met Black Coffee

Rotterdam alore! In 2023 start Audio Obscura met een nieuw hoofdstuk in hun eventgeschiedenis: ze nodigen dan de iconische Black Coffee uit op een spiksplinternieuwe locatie, namelijk de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Het is de eerste keer dat AO buiten de grenzen van 020 een event organiseerd.

Het bleek allemaal een opmaat te zijn voor de overtreffende trap een jaar later. Want waar het event met Black Coffee nog uitsluitend indoor was, breidt Audio Obscura in 2024 flink uit op het terrein van de Van Nelle Fabriek:

Audio Obscura Festival

Ook dit jaar wil Audio Obscura geschiedenis schrijven dat ongetwijfeld als hoogtepunt herinnerd gaat worden. Ditmaal met hun eerste zomerfestival. Zoals we van de organisatie kunnen verwachten wordt het niet zomaar een evenement. De Van Nelle Fabriek, onderdeel van de UNESCO werelderfgoedlijst, dient 24 augustus als heilige grond van Audio Obscura festival. Wederom een uiterst bijzondere locatie die de organisatie van haar lijst kan afstrepen.

Ook de line-up is er een om je vingers bij af te likken. Zo reizen The Martinez Brothers deze zomer af naar Rotterdam om op deze bijzondere locatie een toffe show neer te zetten. Daarnaast staan onder meer Héctor Oaks, Partiboi69 en carlita op de poster. Los van de solo shows zien we een aantal mooie Back2Backs zoals Daria Kolosova B2B Dax J, AMÉMÉ B2B Cincity en Lucky Done Gone B2B Moody Mehran.

Kaarten zijn te koop en de eerste wave tickets is zelfs al uitverkocht. De tweede release tickets zijn nog beschikbaar. Deze gaan voor €74,- over de toonbank. Daarnaast zijn er nog Plustickets beschikbaar. Voor €195,- kun je onder meer via een speciale entree naar binnen, en heb je toegang tot de backstage die beschikt over een privébar en -toilet.

Audio Obscura Festival Logo

Audio Obscura Festival 2024

Locatie
Nederland
Rotterdam, Nederland
Datum 24 augustus 2024
Line-up
Chris Stussy
Dixon
Partiboi69
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Samuel van der Lee

Ik maak deel uit van het pre-coverage team en maak af en toe wat designs, maar ik zit vooral voor alle gezelligheid en de uitjes bij Festileaks. Groot fan van Cera Khin. Daarnaast luister ik graag naar Lambrini Girls, The National, Frans Bauer, IDLES, John Tana, Arianna Puello en Opgezwolle. Ook ben ik dol carnaval (zowel Brabants als Limburgs carnaval) en de karaokebar is mijn kerk.

Meer van Samuel