BABYMETAL: de populairste act op Graspop

In aanloop naar Graspop 2024 en Pinkpop 2024 is het nu tijd voor BABYMETAL. De Japanse Kawaii metalband wint sinds haar ontstaan in 2011 met rap tempo meer fans voor zich, maar hoe kan dit? En zijn ze inmiddels stiekem de populairste act op Graspop?

Wanneer BABYMETAL voorkomt in één van onze polls staat de metalband steevast bovenaan. Oók krijgt de Japanse band een mooi plekje op de poster van Graspop, en krijgen de dames op Pinkpop een plek op het hoofdpodium, op een vergelijkbaar tijdstip als het grote De Jeugd Van Tegenwoordig. Tijd dus om eens dieper in de band te duiken.

Ontstaan

BABYMETAL komt voort uit de Japanse Idol Group Sakura Gakuin. De groep volgt het traditionele Japanse Idol Group format dat bestaat uit jonge vrouwelijke leden die onder andere zingen, dansen en model zijn.

Sakura Gakuin is in 2010 opgericht door talentenbureau Amuse. Bij oprichting bestond de groep uit acht leden, allen tussen de 10 en 15 jaar oud. Het thema van de groep was het schoolleven, bandleden moesten dan ook net als op een normale school elk jaar overgaan.

In 2011 bracht Sakura Gakuin haar eerste album Sakura Gakuin 2010 Nendo ~message~ uit. Op dit album vond je voor het eerst nummers van subonderdelen Mini Pati, SCOOPERS, sleeppiece en BABYMETAL. Het eerste nummer van BABYMETAL ‘Doki Doki Morning’ deed het binnen Japan goed, maar zorgde nog niet voor succes buiten de landsgrenzen.

Gimme Chocolate!!

In 2014 brengt de band voor het eerst een eigen album uit: het selftitled BABYMETAL album. De bouwstenen die in 2011 al zichtbaar waren komen er op dit album nog beter uit: een pakkend refrein, een energiek optreden, en de bijzondere mix van J-pop met metal. Dit alles zorgde ook direct voor een eerste viral: ‘Gimme Chocolate!!’. De band is hiermee niet meer enkel een populaire meidengroep binnen Japan, maar weet ook internationaal door te breken.

Dit succes zorgt ook direct voor de eerste internationale tour. Zo spelen de meiden in 2014 onder andere op Sonisphere UK. Waar ook legendarische bands als Metallica, Slayer en Iron Maiden dat jaar optreden. Ook weten ze de O2 Academy in Londen dat jaar uit te verkopen, een zaal met een capaciteit van ongeveer 5.000 bezoekers.

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Metal Resistance

Deze groei zet moeiteloos voort met het tweede album Metal Resistance dat in 2016 uitkomt. Op het album hoor je een groep die zich verder ontwikkelt, en meer verschillende metal invloeden weet te verwerken, tot een volwassener geluid.

Met name ‘Karate’ en ‘The One’ zorgen ervoor dat de band internationaal meer waardering geniet. Zo debuteert het album op plek 39 in de Billboard 200 in de VS. De nummers komen óók nog eens geregeld voor op de setlists, goede kans dus dat we ze in Dessel en Landgraaf te horen krijgen.

De tour naar aanleiding van het album brengt de band vervolgens ook voor de eerste keer naar Nederland. Een afgeladen tent op het Nijmeegse FortaRock is de plek waar de dames de Nederlandse metalheads voor zich mogen winnen.

Samenwerkingen

Een ander onderdeel van de groei is de samenwerking met andere metalartiesten. Zo is Dragonforce gitarist Herman Li goed te horen op het debuutalbum met ‘Road of Resistance’ en openden de Japanners voor de ‘Prepare for Hell Tour’ van Slipknot.

Ook stond BABYMETAL in 2017 samen met Metallica op het podium, speelde de groep met Rob Halford – frontman van Judas Priest – live de klassieker ‘Painkiller’ en namen de dames met Bring Me the Horizon de hit ‘Kingslayer’ op. Goed voor de metal credentials, en het vergroten van je bekendheid.

Live

De laatste reden voor de groei van BABYMETAL is de liveshow. Zoals te zien in bovenstaande video mag je van de dames meer dan enkel de muziek verwachten. Als volleerde dansers voeren ze moeiteloos synchroon een choreografie uit die de live optredens verder de hoogte in stuwen.

Alles tezamen hebben ze het hiermee alvast geschopt tot logoband op Graspop, en hebben ze dus een prachtige plek in het blokkenschema van Pinkpop. Ook doet de band steevast mee in de top van de populariteitspolls, en lijken ze misschien stiekem wel de meest populaire band op Graspop dit jaar. Dat moet dus getest worden, met uiteraard, een poll:

Is Babymetal jouw favoriete act op Graspop dit jaar?

Tickets

Tickets voor donderdag 20 juni, wanneer BABYMETAL op Graspop staat, zijn al lang uitverkocht. Wel zijn er nog combitickets beschikbaar voor Graspop. Eén dag later, vrijdag 21 juni, staat de Japanse groep op Pinkpop. Hiervoor zijn nog wél tickets beschikbaar. Voor €145,- zie je onder andere BABYMETAL, Acda & de Munnik, Avril Lavigne, Keane en Måneskin.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2024

Locatie
België
Dessel, België
Datum 20-23 juni 2024
Line-up
Alice Cooper
Scorpions
Machine Head
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.