Frank Turner speelt gedurende 24 uur in 15 verschillende steden

Frank Turner gaat voor een nieuw wereldrecord. Daarvoor moet hij maar liefst vijftien shows weggeven in één etmaal.

Het nieuwe album Undefeated van de Britse muzikant staat vanaf 3 mei in de schappen. Frank Turner neemt de titel van zijn nieuwe langspeelplaat wel heel letterlijk, want met het nieuwe werk probeert hij meteen een grootse titel binnen te slepen. Eentje waar nogal wat doorzettingsvermogen én koffie bij komt kijken. De optredens vinden in het weekend na de album release, dus op 4 en 5 mei, plaats in het Verenigd Koninkrijk.

De eerste show wordt afgetrapt om half 1 ’s middags te Liverpool. Dan begint de tocht die bestaat uit twee optredens binnen winkels, en dertien passages langs ‘grassroots’ muzieklocaties. De concerten zullen allemaal minstens twintig minuten duren. Turner noemt de actie zelf alvast ‘belachelijk’, maar benadrukt dat het wel zijn eigen idee is. De singer-songwriter heeft in zijn hele carrière al meer dan 3000 concerten gegeven.

Frank Turner probeert het wereldrecord niet slechts voor de lol of als zelfpromotie neer te zetten. Hij werkt samen met Music Venue Trust (MVT), een Brits goed doel dat zich inzet voor de bescherming en behoud van grassroots muzieklocaties. Uit het meest recente jaarrapport van MVT blijkt dat 125 locaties gesloten zijn in slechts een jaar tijd. Dat zijn er gemiddeld twee per week. De omzet is, mede vanwege stijgende huur- en energiekosten, ook geen vetpot. Tegelijkertijd maken deze locaties meer dan 187 duizend evenementen per jaar mogelijk voor zo’n 23.5 miljoen bezoekers. Een belangrijk onderdeel dus van de Britse muziekcultuur, die Turner met zijn wereldrecordpoging maar al te graag steunt.