Graspop 2022 Festivalsnack: Hoe smaakt ‘metal grass’?

Photo credits: Bart Vernimmen

Nieuw op de weide van Graspop zijn eetkraampjes die ‘METAL GRASS’ verkopen. Het enige wat je verder nog te weten komt voor je drie bonnen overhandigt is dat er een warme roomsaus met peper of champignons overheen gaat. Onze verslaggever schraapte al zijn moed bij elkaar om een bakje te proeven.

Het blijkt om heel fijn gesneden aardappelen te gaan, een soort frieten dus. Maar dan met een roomsaus in plaats van mayonnaise, ketchup of – de hemel beware ons – pindasaus. Maar is dit toepasselijk genaamde gerecht speciaal voor het festival bedacht door een wel heel creatieve standhouder, of wordt dit ook elders gegeten?

Het blijkt om een variant op een regionale specialiteit te gaan, beter bekend als ‘steppegras’ en populair in de Kempen (dat is de regio rond Graspop), Limburg en het Nederlandse Noord-Brabant. Doorgaans worden deze hele fijne frietjes bij steak, schnitzel of kipfilet geserveerd, vandaar ook de verrassende sauzen die je erbij krijgt op Graspop. Daar moet je het zonder steak doen, maar de saus maakt veel goed: veel Belgen eten net zo graag frieten of aardappelkroketten met dit soort sauzen of met stoofvlees als met mayonnaise (al kan allebei natuurlijk ook, als je niet kan kiezen).

Photo credits: Bart Vernimmen

Het gerecht werd naar verluidt eind jaren zestig bedacht door Jean Ceustermans, een Belgische chef-kok in een Duits hotel. De verwijzing naar de uitgestrekte steppes van Centraal-Azië zou er zijn gekomen toen de destijds heel bekend Russische clown Oleg Popov in het hotel kwam eten. In 1970 kwam Ceustermans terug naar België en opende hij een restaurant in het Belgisch-Limburgse Leopoldsburg, en werd het gerecht ook hier populair. De originele saus was licht pikant en gebaseerd op paprika, augurk en zilveruitjes, maar het exacte recept is een goedbewaard geheim.

De benaming ‘steppegras’ blijkt echter beschermd, en enkel licentiehouders mogen het gerecht (‘Door velen gekopieerd, maar nooit geëvenaard’, als we de website steppegras.eu mogen geloven) onder die naam verkopen. Zij zullen het recept ook afwerken met een schijfje citroen en een lepeltje kaviaar of lompviseieren, zoals Ceustermans deed in het hotel. Wie het gerecht volgens de regels van de kunst wil proeven kan terecht in één van deze etablissementen. Maar wie nu al brandt van nieuwsgierigheid kan alvast op Graspop eens gaan proeven van het ‘metal grass’.

Photo credits: Bart Vernimmen
Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2022

Locatie
België
Dessel, België
Datum 16-19 juni 2022
Line-up
Sabaton
Within Temptation
Korn
Tickets Niet meer beschikbaar.