Amsterdam Open Air wil dat je wat vaker buiten je bubbel kijkt

Nadat COVID de kaarten in de evenementenbranche rigoureus heeft geschud, ging Amsterdam Open Air terug naar de tekentafel. Het werd een festival dat zich kenmerkte door de ervaring, in plaats van ‘een dag lang alleen maar linksvoor staan’. Alle sounds, genres en subculturen worden vertegenwoordigd, wat uitnodigt om artiesten te ontdekken buiten je bubbel. Ook dat is een essentieel onderdeel van de AOA experience. Het omgooien vorig jaar was spannend, maar de nieuwe route voelt goed, zo vertelt creatief directeur Thomas Gurney-Champion. Festileaks ging langs om het net op te halen.

De ervaring is net zo belangrijk als linksvoor staan

Thomas Gurney-Champion, creatief directeur van Amsterdam Open Air

Bij Amsterdam Open Air draait het sinds afgelopen editie om de ‘volledige experience’, wat betekent dat er naast een uitgebreid muzikaal programma nog veel meer te doen is. Door middel van kunst, immersive experiences, interactieve workshops en bijvoorbeeld theater staat naast dansen, ook interactie centraal. “Jezelf op die manier opnieuw uitvinden was soms spannend”, vertelt creatief directeur Thomas Gurney-Champion.

“Maar na een succesvolle editie in 2023 kan ik volmondig zeggen dat het gewerkt heeft en het vernieuwde festival bij onze doelgroep goed is opgemerkt en overgekomen. We zetten dit jaar nog meer in op de experience, alleen heeft dat in onze campagnes niet de focus. We hebben gemerkt dat het evenement en het verhaal erachter zichzelf verkoopt. Bijzijn is meemaken.”

Bubbeloverstijgend voor de oude en de nieuwe garde

Muziek blijft uiteraard ook nog een onmiskenbaar onderdeel van de formule. Gurney-Champion: “Amsterdam Open Air biedt een uitgebreid palet aan muzikale (sub)genres. Van house tot latin, van afro tot techno. Je kan eigenlijk naar Amsterdam Open Air met al je vrienden, ongeacht van welke muziek ze houden. We dagen onze bezoekers uit om ook eens buiten hun bubbel te kijken. Zo stond ik vorig jaar met een aantal hiphop-liefhebbende vrienden van Vunzige Deuntjes te beuken bij Marlon Hoffstadt. Ze waren enorm onder de indruk van zijn energieke trance. Zo verbreden we de horizon van onze bezoekers maar al te graag.”

Dit jaar is er ook weer veel te ontdekken: “Waar ik zelf enorm naar uitkijk is de set van Partiboi69, maar ook CHO die met een liveband komt, dat vind ik heel tof. Frenna heeft een van de beste liveshows van het moment en met Kerri Chandler als house-pionier biedt het programma ook dit jaar weer veel variatie. Ook acts als techno DJ Cera Khin en Amsterdams rising star Jolani Jhones kijk ik erg naar uit.”

Een podium voor talent uit de omgeving

“Amsterdam-Zuidoost heeft zoveel te bieden. Foundation, een dansschool en hiphopcentrum uit Amsterdam-Zuidoost, host een area met dansworkshops en muziek. Een ander voorbeeld is Heesterveld Creative Community, een broedplaats en cultureel epicentrum uit Amsterdam-Zuidoost. Zij komen met muziek, art, workshops, vogue en ballroom onder leiding van House of Bodega en meer. Afrolosjes is ook een partij uit Amsterdam-Zuidoost die sinds dag 1 betrokken is. Maar ook muzikaal met CHO & The Chosens of Jarreau Vandal b2b Mondesir – dat zijn broers die een b2b doen – is dat stadsdeel goed vertegenwoordigd. Ik ben ook trots dat Fidigyaldem erbij is: een groep meiden uit Amsterdam-Zuidoost die zich inzetten voor female empowerment en met hun avonden een veilige plek een vrouwvriendelijke omgeving bieden.” 

“We zijn al jaren te gast in Amsterdam-Zuidoost, eigenlijk een van de meest verfrissende stadsdelen van Amsterdam als het om cultuur gaat. Dat geven we graag een podium.”

Uitgebreid randprogramma voor extra beleving

Zoals eerder genoemd is de ervaring van een dagje Amsterdam Open Air wederom het belangrijkste paradepaardje van de organisatie. Daarvoor wordt dit jaar samengewerkt met meerdere creatieve partners, waaronder NXT Museum, Patta Academy, danscollectieven Ghetto Funk Collective en Foundation die area’s hosten met kunst, interactieve workshops, theater, talks, poëzie en muziek. Thomas: “We werken dit jaar bijvoorbeeld samen met NXT Museum, het eerste museum in Nederland dat zich richt op nieuwe mediakunst gemaakt door middel van technologie. Op het festival cureert NXT Museum het nieuwe ‘digital arts’ programma, met getalenteerde kunstenaars die geluid, beweging en visuele elementen integreren in hun kunstwerken. Wondr Experience Amsterdam neemt een Instagrammable stuk van hun museum mee naar de Gaasperplas.”

“Verder werken we samen met Patta Academy, de leerschool van Patta voor young creatives en entrepreneurs. Dit podium is gecureerd door de studenten van de academy, die een plek bieden voor creatief talent in de vorm van live muziek, DJ’s en spoken word. Daarnaast is het ook een plek om geïnspireerd te raken aan de hand van talks, lectures en netwerk sessies met o.a. Patta, Nike & Carhartt.”

“Amsterdamse danscollectief Ghetto Funk Collective verzorgt op zondag een podium waarbij er gedurende de middag diverse dansworkshops en talks plaatsvinden, evenals een theatershow door het collectief zelf. Zo willen we de bezoekers eigenlijk continu verrassen; met alles van theater tot kunst, van workshops tot nieuwe ervaringen. Een ervaring die je niet wil missen.”

De kweekvijver van de festivalwereld

“Wat ik persoonlijk heel vet vind is Overbruggen. Een nieuwe hostingpartij die echt iets tofs doet. Ze koppelen lokale talenten aan de gevestigde orde en laten ze samen b2b’s doen. Ik kijk zelf bijvoorbeeld uit naar Dan Ghenacia b2b Nathan Alzon of Julian Anthony b2b Benjamin Berg.”

Aanstormend trance talent Tjade doet ook een eigen stage hosting met zijn label Agrio Club, een platform dat een plek biedt voor jonge en ongevestigde artiesten: “We vinden een podium bieden aan nieuw talent een belangrijk onderdeel van ons concept. Dit jaar komt dat extra goed terug. Tjade krijgt volledig carte blanche om neer te zetten wat wil. Hij neemt o.a. X-Coast mee, een hele toffe act die veel stijlen in de mix gooit en balanceert tussen catchy edits van populaire hits en knallende trance- en powerhouse tunes. Daarnaast is ook Maruwa een heel toffe naam daar.”

Amsterdam Open Air vindt op 1 en 2 juni 2024 plaats in het Gaasperplas in Amsterdam. Tickets beginnen vanaf €63,- en zijn verkrijgbaar via: https://www.amsterdamopenair.nl/

Stagehosts per dag

Zaterdag: Open Air x straf_werk, Tjade presents Agrio Club by Bud, Techno Forest, Vunzige Deuntjes by Casa Bacardi, Super Social, Tribes by Lipton Ice Tea, Kanaal40, Supernature, Foundation, Patta Academy

Zondag: Open Air, Slapfunk x Vault Sessions, Daily Paper, Overbruggen by Bud, Afrolosjes by Casa Bacardi, Kanaal 40, Fiesta Macumba by Lipton Ice Tea, Radio Radio, Heesterveld, Ghetto Funk Collective

Artiesten zaterdag A-Z – onder andere

Argy, Cera Khin, Cincity, Cynthia Spiering, David Vunk, DJ Moortje, Doppelgang, Estella Boersma, Faisal, Fideles, Grace Dahl, Hagan, Ida Engberg, Jonna Fraser, Kybba, Maruwa, Mau P, Nedda Sou, Nicky Summers, Philou Louzolo, Rebekah, Steven Julien, Thakzin, Tjade, Vunzige Deuntjes Soundsystem, Wes Lee, X-Coast, Yssi SB 

Artiesten zondag A-Z – onder andere

Benny Rodrigues, Berkan V8, Beste Hira, CHAMOS, Cho & The Chosens, Cinnaman, Daily Paper Soundsystem, Dan Ghenacia, Doudou, Fidigyaldem, Fiesta Macumba Soundsystem, FRENNA & THE GANG, FS Green, Jael, Julian Anthony, Kerri Chandler, Lobster, Makam, Natalie Robinson, Partiboi69, Samuel Deep 

Amsterdam Open Air Logo

Amsterdam Open Air 2024

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 1-2 juni 2024
Tickets Tickets verkrijgbaar vanaf 57.50. Kopen