Hoe vergaat het de corona-talenten op Dauwpop 2022?

Photo credit: Boy Janissen / Festileaks

Twee festivalloze jaren betekende voor nieuwe acts ook twee jaar zonder mogelijkheid om zichzelf te showcasen op diezelfde festivals. Ondertussen blijft de muzikale kweekvijver van ons kikkerlandje groeien en ontplooien een aantal grote talenten zich – al dan niet online – tot nieuwe sensaties. Hoe het ze vergaat op Dauwpop 2022, een van de eerste festivals van deze festivalzomer? We gingen op onderzoek uit.

De programmeur van Dauwpop 2022 heeft niet stilgezeten de afgelopen twee jaar en blijkt een goed oog te hebben voor het vinden van Nederlands (doorbrekend) talent. Namen als Goldband, Froukje, WIES, Gotu Jim, Flemming, Antoon, The Vices, Banji , MEAU en Prins S. en de Geit; het komt allemaal voorbij op het tweedaags festival. Allen maakten ze een bijzondere ontwikkeling door in coronatijd, maar hoe zijn ze eruit gekomen?

Froukje op Dauwpop 2022
Photo: Boy Janissen / Festileaks

Froukje is nu al een hitmachine

Allereerst Froukje, die een paar uur eerder bij S10 nog doodgewoon in het publiek staat mee te zingen. Kan prima, want de absolute sterrenfactor heeft ze nog niet. Met de nadruk op nog, want Froukje heeft wel de ene na de andere hit uitgebracht in de afgelopen jaren. Haar eerste song ‘Groter Dan Ik’ zag vlak voor de pandemie, op 17 januari 2020, het daglicht. In de daaropvolgende jaren bracht ze twee EP’s uit met daarop knallers als ‘Onbezonnen’, ‘Ik Wil Dansen’ en ‘Niets Tussen’, die live een feestje laten losbarsten.

Van het gemis aan live-ervaring valt bij Froukje op Dauwpop 2022 trouwens niets te merken. Ze is sympathiek, voelt haar publiek goed aan en zingt hartstikke zuiver. Wat heeft ze dan wel overgehouden aan die pandemie? Een mooie vriendschap met S10, die richting het einde van de show het podium op komt om haar deel van ‘Zonder Gezicht’ te performen. Een pandemie kan geen nieuwe vriendschappen weerhouden. Net zoals dat het geen muzikaal talent van kaliber Froukje ervan kan weerhouden om Nederland te veroveren!

Goldband op Dauwpop 2022
Photo: Boy Janissen / Festileaks

Goldband breekt letterlijk de boel af

Goldband liet al wat van zijn potentie doorschemeren op de 3voor12 Song van het Jaar 2019. Maar waar het toen nog wat rammelde in de vocalen, is het drie jaar later een retestrakke productie. Maar dat betekent niet dat er geen spontaniteit is. Ook die spat er vanaf. Zo loopt Milo bij ‘Alles Kapot’ ineens met een zaag richting de voorkant van het podium om een stukje decor af te zagen.

Wat de band ook goed heeft gedaan, is de komst van Wieger Hoogendorp. Waar drie jaar geleden nog ‘de cuteste dj van Nederland’ (aldus Boaz) achter de drie stukadoors stond, hebben ze die nu ingeruild voor een muzikale alleskunner met een Nathan Rutjes-matje, die de show instrumentaal naar een hoger niveau tilt.

Goldband heeft trouwens ook nu al meer dan genoeg materiaal om een uur lang te boeien. Iedere song, van ‘De Langste Nacht’ tot ‘Kinderwens’ wordt luidkeels meegezongen door het Dauwpop 2022-publiek. Bij ‘Ik Haat Je’ gaan de middelvingers in de lucht en bij ‘Mijn Stad’ ontstaat uiteraard een spontane moshpit in het publiek. Nee, de show van Goldband was niet hoe ze het twee jaar geleden beschreven in een eerder interview. Het was nog beter. Volgend jaar headliner?


Banji is een creatieve gezelligheid

Een band die volledig in coronatijd ontstaan is, is Banji . De Utrechtse indierockers hebben twee jaar opgesloten gezeten in een studio om de ene na de andere lekkere song eruit te persen. Dat is ze gelukt, want inmiddels staat Banji bekend om haar creatief en vooral vermakelijk geluid, wat deze zomer te horen is op menig festival in het land. Zo ook op Dauwpop, waar de band al vroeg op de dag aanstalten maakt. Dat doet het met veel energie, die de festivalganger na haar eerste festivaldag in drie jaar tijd wel kan gebruiken.

Het lijkt er zeker niet op dat dit een van de eerste festivals ooit van Banji is. De vierkoppige formatie speelt strak met een frontman die menig tienermeisje in de toekomst verliefd zal maken. Daar is het nu nog wat te vroeg voor, want Banji trekt op Dauwpop 2022 nog weinig bekijks. Maar dat Banji een rijke toekomst tegemoet gaat, blijkt wel uit de chemie en de hele gezellige tracks!

Dauwpop Logo

Dauwpop 2022

Locatie
Nederland
Hellendoorn, Nederland
Datum 26-27 mei 2022
Line-up
Di-rect
De Staat
Editors
Di-rect, De Staat, Editors +71 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.