7 dingen die ons opvallen aan de line-up van Lowlands 2024

Lowlands 2023, photo credit: Nikki Born / Festileaks

Het was lang wachten, maar de eerste namen voor Lowlands 2024 zijn dan eindelijk hier. Onder meer Fred again.., Goldband en Queens of the Stone Age zijn er dit jaar bij in Biddinghuizen. Traditiegetrouw nemen we bij Festileaks de aangekondige acts onder de loep: wat valt er het meest op aan de eerste line-up drop van Lowlands 2024?

1. Goldband is headliner!

Met de aankondiging van Fred again…, Queens of the Stone Age en Goldband heeft Lowlands 2024 drie mannelijke headliners. Die laatste is het meest opvallend. Goldband als headliner van één van de grootste festivals van het land: dat voelt toch wat onwennig, kort nadat ze op zo ongeveer elk festival van Nederland hebben gespeeld, van groot tot klein, in de afgelopen twee zomers. Zelf opent Lowlands de biografie op de website ook met een klinkende ‘Tja’.

Maar goed, roze bril: het wordt een gloednieuwe show, waarschijnlijk ook met nieuwe tracks. Dus dan zijn we toch weer benieuwd. De groep speelt bovendien nauwelijks op andere plekken in 2024. Daarvoor heeft Lowlands flink in de buidel getast: want voor exclusieve shows van Nederlandse acts betalen ze een prijskaartje dat al gauw “even duur is als internationale headliners”, legde festivaldirecteur Eric van Eerdenburg uit in een flinke voorsoorteer-move eerder deze maand op Eurosonic.

2. Afdansen in de Alpha weer cancelled

Vorig jaar experimenteerde Lowlands met het dubbele headliner-slot waarbij een pop/rock-act nog werd gevolgd door een dance-headliner: Underworld kwam na Nothing But Thieves en Charlotte De Witte na – origineel gezien – Florence + The Machine. Experiment niet geslaagd blijkbaar, want in de nieuwe LLowcast vertelt Eric van Eerdenburg dat Goldband, Fred again.. en Queens of the Stone Age ook echt de afsluiters van de Alpha zijn.

Dat zal waarschijnlijk betekenen dat we elektro-giganten als Peggy Gou en Skrillex (die in 2012 zélf nog Lowlands-afsluiter was) toch in de Bravo zullen krijgen. Verrassend, want de combi met Queens of the Stone Age of Goldband lijkt op zich wel te maken. In plaats daarvan staat er dan weer een ouderwets achterlijk volle bak te wachten in de Bravo. Mogelijk is het een poging om het trekvogelfenomeen af te remmen, het publiek wat meer te spreiden en zo verschillende bubbels weer wat meer te laten mengen.

3. De strippenkaart van Froukje

Froukje scoort een hattrick: sinds de corona-pandemie stond ze elk jaar op Lowlands. In 2022 opende ze de Bravo om 12:30, in 2023 om 18:00 in de Alpha. Die laatste spot had ze te danken aan de afzegging van Florence + the Machine. In 2024 is ze er weer bij, met een nieuw album op zak wel te verstaan. Welk slot zou ze dit keer innemen?

4. Blik op de balans

Van alle tijden, maar na afgelopen editie weer even net wat luider: de zorg dat Lowlands te veel de feestkant opslaat en er in de toekomst steeds minder ruimte zal zijn voor acts (en bezoekers) die daar niet in passen. Voor 2024 lijkt die zorg redelijk gecounterd. Peggy Gou, Goldband en Fred again.. zullen onze havermelkvrienden ongetwijfeld naar de ticketbox laten rennen, maar het festival zet ook grote acts voor andere subgroepen op prominente plekken.

The Smile is daar misschien het beste voorbeeld van. Niet bepaald de goedkoopste act, als Radiohead-spinoff ook niet de laagdrempeligste. Maar geboekt worden ze wel, waarschijnlijk zelfs als Bravo-headliner. Met Big Thief, Sampha en Spinvis staan er meer indie darlings hoog op de affiche en rock-liefhebbers komen aan hun trekken met Queens of the Stone Age, IDLES, Spiritbox en Inhaler (en veel meer moois in de kleine fonts). Hiphop-fans springen een gat in de lucht met de boeking van Denzel Curry en met name Nas. Soulwax, Overmono en Romy (van The xx) kunnen zich tot slot tot de smaakvollere crossover-elektronica rekenen.

Superster Peggy Gou scoorde de zomerhit van 2023

5. De dubbele goedmaker voor Noord Nederlands Orkest

Het NNO zou in 2022 op Lowlands optreden, maar dat ging toen last-minute niet door omdat de opbouw van Stromae was uitgelopen. Flink zuur en de organisatie ging door het stof. Afgelopen jaar mochten ze al inhalen en dat deden ze voortreffelijk: de circle pit tijdens Beethovens Negende staat nog steeds in het geheugen gegrift. In 2024 mag het orkest nóg een keer acte de presenance geven op Lowlands. Volgens de website van Lowlands gaan de musici filmmuziek spelen, waaronder die van Pulp Fiction, The Godfather en James Bond. Wil je bij zijn.

6. Haasje over met Down The Rabbit Hole

Soms lijken Lowlands en Down The Rabbit Hole wel een voetbalclub. Lowlands is het eerste elftal en DTRH het tweede. Doe je het goed in het tweede elftal? Dan mag je de zomer erna doorstromen naar het eerste team.

Ook dit jaar is dat weer het geval. Met onder meer doorstromers als Froukje, Sticks, Overmono, Fred Again…, Sleaford Mods en zo kunnen we nog even doorgaan. En dit is pas de eerste drop, misschien komen hier nog meer namen bij. We houden het in de gaten.

7. Podverdikkeme de Sugababes

Een dikke smaakmaker van een boeking: Sugababes. De meidengroep stond onlangs nog in Paradiso en speelde afgelopen festivalseizoen ook op Milkshake. Dat is de boekers van Lowlands 2024 blijkbaar goed bevallen. Een ultieme zeroes act met bangers als ‘Push The Button’ en ‘Round Round’, dat wordt weer flink slutdroppen in Biddinghuizen. Volle Alpha in de middag gegarandeerd.

Ticketverkoop

Enthousiast geworden van de eerste namen voor Lowlands 2024? Dan wil je natuurlijk ook tickets scoren. Alle informatie over de ticketverkoop vind je hier.

Discussieer mee

Wil je jouw mening laten weten over de eerste namen? Of denk je al meer te weten voer de rest van de line-up van Lowlands 2024? Speculeer dan lekker verder op het Festileaks forum. In het Lowlands 2024-topic wordt er lustig op los gediscussieerd. We hosten ook een speciale Lowlands Whatsapp-groep.

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.

Over de auteur ✍️

Job Wierikx

Hallo! Ik ben Job en ik kom uit het pittoreske Oud Gastel in Brabant. Festivals zijn mijn grootste hobby, ik ben iedere zomer wel op een aantal festivals te vinden. Sziget is mijn favoriete festival en mijn favoriete bands zijn Foo Fighters, Muse, Editors en U2. Daarnaast hou ik ook heel erg van techno!

Meer van Job