Klomppop 2024: een kletsnat maar zeer geslaagd familiefestival

Photo credit: Klomppop

Van vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei was het een weekend lang festivallen geblazen in het Zeeuwse Ovezande op Klomppop 2024. Op deze editie staan er grote namen als Roxy Dekker, Merol en John Coffey, maar is er ook ruimte voor lokaal talent. Klomppop 2024 is een gezellig kleinschalig familiefestival, waarbij je zelf kan bepalen hoe je jouw festivalweekend beleeft.

Vrijdag: van jong talent tot gevestigde rockers

Het festival wordt op de vrijdag traditiegetrouw afgetrapt met de finale van de Spectra-competitie, een wedstrijd voor jong Zeeuws muziektalent. De winnaar ontvangt een geldprijs van € 300,-, mag meedoen aan de Vestrock Rally én verdient een plekje op de reguliere line-up van Klomppop 2025. De band MEN gaat er uiteindelijk met de winst vandoor.

De vrijdagmiddag wordt muzikaal omlijst door diverse dj’s die her en der over het terrein bekende feestnummers en meezingers draaien. John Coffey tekent als afsluiter van het hoofdpodium voor het eerste hoogtepunt tot nu toe. De energie van de band slaat over op het publiek. Er wordt druk gecrowdsurft, gemosht en geheadbangd. De laatste act van de vrijdag, Smudged, zet deze trend door: de groen geschminkte mannen gooien er al gelijk wat spierballenriffs in. In de laatste minuten klimt de zanger naar het dak van de tent, om vervolgens vanaf grote hoogte het optreden af te maken. Het publiek smult ervan.

Terrein staat onder water op Klomppop 2024
Foodlane onder water op Klomppop 2024 I Photo credit: Roy Hoebeke / Festileaks

Waterballet

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, hoef je normaal gesproken niet per se op je klompen naar Ovezande af te reizen, maar tijdens deze kletsnatte editie was dat wel handig geweest. Door de voortdurende regenval was het festivalterrein modderig en waren sommige plekken slecht bereikbaar. Bezoekers werden gelukkig door middel van pushberichten in de Klomppop-app op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Het programma kon, enkele kleine aanpassingen daargelaten, gelukkig gewoon doorgaan.

Vooral de foodlane had het zwaar te voorduren. Door alle modder was lastig om een fijn plekje te vinden om even relaxed te eten. Zonde, want de (munt)prijzen op Klomppop zijn juist uiterst vriendelijk in vergelijking met de grotere events en nodigen uit om een extra rondje langs de foodtrucks te maken. Voor drie munten à € 3,- per stuk was het goed mogelijk een vullende maaltijd te scoren.

Russo I Photo credit: Roy Hoebeke / Festileaks

Wajow! Stage: de nieuwe jongeren-area op Klomppop

Nieuw dit jaar op Klomppop is de Wajow! Stage. Het relatief kleine podium is specifiek gericht op jongeren. Dat zie je onder andere terug in de programmering. Je vindt op dit podium veel ‘viral’ artiesten waaronder YouTuber Jesse Hoefnagels en hiphoptalent Trobi. Daarnaast is het hier niet toegestaan om te roken of alcohol te drinken, óók niet voor 18+’ers. Desondanks komen wat nieuwsgierige volwassenen af en toe even gluren. Als influencer Russo het podium opkomt, gaan de telefoontjes de lucht in en klinkt er veel gegil en gejoel. Russo begint en geeft enkele meiden op de voorste rij een boks of een handje. Hun dag kan uiteraard niet meer stuk.

Roxy Dekker op Klomppop 2024
Roxy Dekker | Photo credit: Roy Hoebeke / Festileaks

Zaterdag: topdrukte bij Roxy Dekker

De zaterdag wordt ingekleurd door hitjesfenomeen Roxy Dekker. Zoals verwacht barst de tent van de Mainstage volledig uit zijn voegen. Het is absoluut het drukstbezochte optreden van het hele weekend. Op de eerste rij staan kinderen en tienermeisjes klaar met bordjes waarmee ze om een foto met Roxy vragen.

Wanneer het eerste nummer ‘Anne-Fleur Vakantie’ erop zit, kijkt Roxy eens op haar gemak rond. Ze ziet het jonge publiek en vraagt zich hardop af of ze haar 18+-hit ‘Satisfyer’ wel moet doen. “Als jullie willen weten wat het is, dan moeten jullie dat maar aan jullie vader of moeder vragen,” grapt ze. Bij de eerste klanken van ‘Satisfyer’ vliegt er zelfs een eentje het podium op. Het feest is kort – welgeteld 15 minuten – maar hevig. Genoeg materiaal om een uur met haar eigen songs te vullen heeft ze nog niet, maar desondanks lukt het haar toch om een ongekend feest te ontketenen.

Photo credit: Klomppop

De overige boekingen van de zaterdag sluiten hier goed op aan. De markante Nederpop-acts Merol en Elmer liggen in hetzelfde straatje en kunnen eveneens op het enthousiasme van het publiek rekenen. Elmer heeft bijvoorbeeld veel contact met het publiek tussen de liedjes door en dat wordt gewaardeerd. Op zaterdag heerst er een gemoedelijke dorpssfeer, iedereen lijkt elkaar te kennen, maar ook de ‘festivaltoeristen’ worden hartelijk ontvangen. De één komt écht voor muziek, de ander juist vooral voor een drankje en het weerzien met vrienden. Klomppop is immers al meer dan 40 jaar een vertrouwd, klein en intiem festijn waar inmiddels plek is voor circa 3.500 bezoekers.

Hirondelles op Klomppop 2024
Hirondelles I Photo credit: Roy Hoebeke / Festileaks

Zondag: straattheater op de familiedag

De zondag is traditiegetrouw de familiedag op Klomppop 2024. Normaal vind je overdag over het hele terrein het straattheater, maar helaas: de organisatie is vanwege de regen genoodzaakt om dit programma naar de tenten te verplaatsen. De acrobatische act Hirondelles trekt daarbij de meeste aandacht. Halsbrekende toeren op een draaischijf worden gecombineerd met een vleugje komedie. Het gezelschap beeldt een modeshow uit waarbij een onhandige crew-medewerker alles in de soep laat lopen. Het zorgt bij zowel de kinderen als de ouders voor een lach op het gezicht.

Baby Blue op Klomppop 2024
Baby Blue | Photo credit: Roy Hoebeke / Festileaks

Een feestelijk einde dankzij Kidspop en Baby Blue

Ook op zondag blijkt het weer een bepalende factor. Door een plensbui staat de Mainstage ineens zo goed als vol voor zangeres Monique Smit, die met haar Kidspop een fantastische gezinsact neerzet. Omdat er weer een volgende plensbui op komst is, raadt de organisatie aan om voorlopig niet van tent te wisselen. Het gevolg is dat zelfs de ruigste rockers vrolijk meedansen op de kinderliedjes.

De zondagavond staat in het teken van de muziek van de band Does Your Mother Know, die een tribute brengt aan ABBA, maar dan met een rocksausje eroverheen. De laatste act van de avond, Baby Blue, heeft vervolgens de eer het festival af te sluiten met een energieke, twee uur durende coverset. Het gaat alle kanten op: van ‘Bloed, Zweet en Tranen’ tot ‘Macarena’. De halfvolle bekers bier vliegen door het publiek en er wordt luidkeels meegezongen. Vuurwerk, confetti en CO2-kanonnen zorgen tijdens hun optreden voor een bombastisch einde van het festivalweekend. Klomppop 2024 eindigt ondanks alle nattigheid met een knaller!

Mocht je in 2025 een kleinschalig festival willen bezoeken in Zeeland, weet dan dat Klomppop je hartelijk ontvangt.

Klomppop Logo

Klomppop 2025

Locatie
Nederland
Ovezande, Nederland
Datum 23-25 mei 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen