Royal Blood: 10 jaar festivalweides rocken

Photo: Ben Houdijk

Royal Blood staat deze zomer weer op Pinkpop 2024 en Rock Werchter 2024. De Engelse band is een graag geziene gast op festivals. Al tien jaar spelen ze elke festivalweide plat. Hoe groei je als rockband uit tot een festivalfavoriet?

Een festivalzomer is niet compleet als Royal Blood niet op de festivals te vinden is. Deze zomer vieren Mike Kerr en Ben Thatcher hun tienjarig jubileum. Met inmiddels vier studioalbums op zak heeft de groep al ruime naamsbekendheid verworven. Nog altijd gaat het publiek uit hun plaat bij de eerste noten van bijvoorbeeld ‘Little Monster’. Maar hoe wordt je dat nou eigenlijk, een echte festivalfavoriet?

Breed publiek

Stap 1 om uit te groeien tot festivalfavoriet: veel festivals spelen. Ook deze zomer staat de groep uit Brighton weer de hele zomer op Europese festivals. Daarbij valt meteen één ding op: de veelzijdigheid van die festivals. Zo staan ze bijvoorbeeld op het alternatief georiënteerde Northside 2024 en tegelijkertijd op Hellfest 2024, het walhalla voor metalfans. Tel daarbij op de shows op enkele van de grootste Europese majorfestivals zoals Pinkpop en Rock Werchter.

Riffs op vier snaren

Het is knap hoe de twee heren zoveel geluid maken samen. De laatste jaren wordt de groep vergezeld door een toetsenist, maar een groot deel komt toch echt uit Mike zijn git.. uhh basgitaar. Door te spelen met effectpedalen en versterkers laat de zanger namelijk zijn basgitaar klinken als, jawel, een gitaar.

Nou is dat vervormen van je (bas)gitaar niet per se iets nieuws, zo deed Jack White dat al rond de eeuwwisseling. De originaliteitsprijs wint het dus niet, maar het blijkt wel een effectief hulpmiddel om uit te groeien tot festivalfavoriet. Jack White schreef ‘Seven Nation Army’, misschien wel het bekendste festivalanthem ooit’. Ook Royal Blood-nummers als ‘Out of the Black’ en ‘Figure It Out’ mag je inmiddels wel zo noemen.

Groots maar geen grootheidswaanzin

De Britse rockgroep heeft geen moeite met het af en toe spelen van de tweede viool. Want hoewel het duo zelf ook al zalen van het formaat AFAS Live heeft uitverkocht, stond ze vorig jaar nog in het voorprogramma van Muse op het Malieveld. Ze zijn misschien niet de headliner, net als op de festivals deze zomer, maar spelen op deze manier toch weer voor duizenden mensen. Daar kunnen zo maar weer nieuwe fans geboren worden. Over exposure gesproken, komende maand staan de heren in Amerika in het voorprogramma van Queens of the Stone Age waarmee ze al eerder mee samen tourden en werkten.

Foto: Perou

Band met Nederland en België

De laatste stap om een echte festivalfavoriet in de Lage Landen te worden is door natuurlijk veel hier te spelen. Zowel grotere concerthallen als kleine zaaltjes zijn het duo niet vreemd en ook de festivalweides komen regelmatig aan bod. In België stonden Mike en Ben al vijf keer eerder, waarvan zelfs twee keer op Rock Werchter 2015.

Ook andere festivals in Nederland en België kwamen aan de beurt, waaronder Best Kept Secret, Pukkelpop en meermaals op Lowlands. Dat zorgt voor een aantal memorabele concerten. Zo speelde Royal Blood toevallig bijvoorbeeld twee jaar terug in Nederland precies op de dag dat de coronamaatregelen los werden gelaten. Wie weet voegt de rockformatie deze zomer er weer wat memorabele momenten aan toe.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Ruben Bodelier

Masterstudent Communicatie & Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Meestal te vinden in de buurt van zijn elektrische gitaar. Kijkt het meest uit naar Rock Werchter in de zomer en naar Carnaval in de winter. Wisselt naadloos van Kendrick Lamar naar TOOL en dan weer van Pearl Jam naar Lana Del Rey.

Meer van Ruben