Afzeggers en vervangers Rock Werchter uit het verleden

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

Ondanks dat het eraan zat te komen sloeg het toch in als een bom: Stromae komt niet naar Rock Werchter 2023. Rock Werchter communiceerde er al over via hun socials en hun website. Gelukkig heeft de organisatie ervaring met het opvangen van acts die afzeggen, zo vervangt Mumford & Sons Stromae in 2023. Hieronder lees je andere afzeggers en vervangers van Rock Werchter uit het verleden.

De openingsdag van het festival in Werchter mist haar headliner. De organisatie moest dus op zoek naar een vervanger van Stromae. De nieuwe naam werd gevonden in Mumford & Sons. De band zal staat op dezelfde dag van Rock Werchter 2023 als onder andere Stormzy, Charlotte De Witte, Iggy Pop en Sam Fender. Omdat afzeggingen helaas niet iets is wat eenmalig voorkomt, heeft de organisatie van Rock Werchter ervaring met dit soort situaties. Tijdens de afgelopen edities heeft Rock Werchter de volgende cancellations weten op te vangen.

2ManyDJs

2004: David Bowie door 2ManyDJ’s

Hoe vervang je een legende als David Bowie? Het is een vraag die werkelijkheid werd voor de organisatie van het Belgische festival in 2004. Op 30 juni werd bekend dat David Bowie de rest van zijn tournee annuleerde. Vier dagen later zou hij de afsluitende act zijn op Rock Werchter 2004. Gezien het feit dat de organisatie maar vier dagen de tijd heeft op dat moment, is het haast onmogelijk om een grote headliner als vervanger binnen te hengelen. De broers van 2ManyDJ’s uit Gent sluiten uiteindelijk de festivaldag af. Ze openen hun set toepasselijk met ‘Rebel Rebel’ van David Bowie.

Adele 30 press photo 2021

2008: Adele door Estelle

Het is nu moeilijk voor te stellen, maar het had haast niets gescheeld of niemand minder dan Adele had op Rock Werchter 2008 gestaan. Op zondag 6 juli zou de Britse zangeres haar opwachting maken. In april werd al duidelijk dat de latere wereldster andere plannen had. Haar vervanger was de eveneens uit Engeland afkomstige Estelle, bekend van ‘American Boy’. Op dat moment stond de samenwerking met Ye West op 1 in de hitlijsten en was het dus zeker geen gekke vervanging. Kan Adele vijftien jaar later haar annulering goedmaken deze zomer?

2008: Bayshambles door Air Traffic

We blijven nog even in 2008 hangen, want dat was geen gelukkige editie voor Rock Werchter qua afzeggingen. In dit geval is de reden wel een erg bijzondere. Babyshambles verschijnt niet op het festival omdat Pete Doherty, de zanger van de groep, last minute besluit thuis te blijven. De reden daarvoor is dat hij de bevalling van zijn eigen kat niet wil missen. Als de kat van huis, of in dit geval juist wél thuis, is dan danst in dit geval Air Traffic op tafel. De Britse rockband is de vervanger.

Photo: Ben Houdijk

2015: Foo Fighters door Faith No More en Royal Blood

Toen in juni 2015 zanger Dave Grohl zijn been brak sloeg de paniek toe bij de organisatie van Rock Werchter. Desondanks valt het de organisatie zeer te prijzen dat ze in kort tijdsbestek een meer dan waardige oplossing hebben gevonden. Omdat Foo Fighters lange shows speelt van meer dan twee uur waren er twee bands nodig om ze te vervangen. De eer van afsluiter ging naar Faith No More, die dat zelfde jaar ook al op Graspop Metal Meeting 2015 stonden. De plek voor Mike Patton en zijn band wordt ingenomen door Royal Blood. Bijzonder is dat zij dat weekend twee keer optreden. De band staat geprogrammeerd op zaterdag, maar maakt dat jaar ook hun opwachting op donderdag.

Zanger Brendan Yates van Turnstile verkent de podiumuitbreiding van Metallica op Werchter 2022. © Tim Vernimmen

2022: Greta van Fleet door Turnstile

In het jaar na het einde van de coronapandemie was het natuurlijk te verwachten dat er acts zouden uitvallen. Lange tijd leken headliners Metallica en Red Hot Chili Peppers verstek te moeten laten gaan. Ondanks de komst van beide acts waren het de heren van het Amerikaanse Greta Van Fleet die dan toch niet kwamen opdagen vanwege corona. Het zorgde ervoor dat Turnstile de plek innam van de sub-positie. Het is nogal een verschuiving voor Turnstile, van overdag in de Barn naar de spot voor afsluiter Metalica.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2023

Locatie
België
Werchter, België
Datum 29 juni - 2 juli 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Ruben Bodelier

Masterstudent Communicatie & Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Meestal te vinden in de buurt van zijn elektrische gitaar. Kijkt het meest uit naar Rock Werchter in de zomer en naar Carnaval in de winter. Wisselt naadloos van Kendrick Lamar naar TOOL en dan weer van Pearl Jam naar Lorde.

Meer van Ruben