Waarom Avril Lavigne juist in 2024 op de grote festivals staat

Hey hey, you you, I don’t like your girlfriend.” Grote kans dat je dit eerder zingt in je hoofd dan de tekst gewoon opleest. In ieder geval als je tussen de 25 en 35 jaar bent. Toen de poppunk op zijn grootst was, domineerde Avril Lavigne de hitlijsten. Je zou haar de poppunkprinses kunnen noemen. Waarom staat uitgerekend zij in 2024 op alle major festivals te spelen?

In 2024 staat Avril Lavigne op veel grote major festivals. Pinkpop en Rock Werchter dichtbij huis en Mad Cool, Hurricane Festival en Novarock iets verder weg. Op veel van deze festivals maakt ze haar debuut, wat bijzonder is. De grote doorbraak is maar liefst ruim twintig jaar geleden. In de tussentijd heeft de zangeres ook genoeg hits gehad, denk maar aan “Complicated”, “My Happy Ending” en natuurlijk “Sk8ter Boi”. Toch is het misschien wel logischer dan je denkt dat ze juist nu overal wordt geboekt.

De doorbraak

In 2002 kwam er vanuit het niks een Canadese relschopper de muziekwereld in knallen. Met een videoclipje waarin lol wordt getrapt in een winkelcentrum, een band die speelt op een skatepark en een zangeres met de uitstraling van een echte rockchick, was de toon snel gezet. Met de single die hierbij hoorde, “Complicated”, had Avril Lavigne meteen een dikke hit.

De sound was niet nieuw. Met de aanstekelijke melodieën en raggende gitaren, ligt de muziek in dezelfde lijn met bekende poppunkbands als Green Day, Blink-182 en Sum 41. Dat het door een vrouw wordt gezongen is echter bijzonderder. Al helemaal dat het hier een soloartiest betreft.

Het doorbraaknummer werd succesvol gevolgd door haar misschien wel bekendste single: “Sk8ter Boi”. Hierin wordt het poppunk geluid nog duidelijker neer gezet. De nummers komen beide van debuutplaat Let Go. Het album vliegt over de toonbanken, recensies zijn lovend en het geluid voor een generatie is ontstaan.

Photo: David Needleman

Media hype

Avril Lavigne groeide in de rest van de jaren 2000 uit tot een echte mediahype. Haar klederdracht werd overgenomen, haar kapsel geïmiteerd en de rockchick kwam steeds meer in het straatbeeld. Vooral op middelbare scholen, wat toch haar doelgroep is. Het rebelse karakter strookt natuurlijk precies met het gemiddelde pubergedrag.

Wat ook erg in de media aanzwelt, zijn de complottheorieën. Avril Lavigne zou zijn vervangen door een dubbelganger en op het internet zijn de meest wilde geruchten aan het rondgaan qua bewijsmateriaal. Zelf zou de zangeres ook aanwijzingen geven op haar hand en in de teksten. Staan we in de zomer wel naar de echte Avril te kijken?

Poppunk revival

Een van de redenen dat Avril Lavigne in 2024 op de podia te vinden is, is de vernieuwde aandacht voor de poppunk. Grootste aanstichter is zonder twijfel Olivia Rodrigo. Met grote hits als “good 4 u” en “bad idea right?” borduurt ze erg op het geluid van Avril Lavigne voort.

De tweede grote reden is nostalgie. Veel mensen die opgegroeid zijn met Avril Lavigne zijn inmiddels (ruim) de 25 gepasseerd en hebben over het algemeen wat te besteden. Onder deze groep bevindt zich ook een grote doelgroep voor de festivals. Met het boeken van de Canadese zangeres zijn de hits uit hun jeugd te horen.

Daarnaast is er ook een bepaalde exclusiviteit aan de poppunk prinses toe te kennen. Jarenlang is ze niet op de grote festivals geweest. De zaaltours, die ook Nederland en België hebben aangedaan, zijn voor de fans bezocht. De doorgewinterde festivalganger heeft Avril Lavigne echter nog nooit gezien en is daarmee ook niet Avril moe.

Avril Lavigne

Daarom Avril Lavigne op de 2024 festivals

Genoeg redenen voor de majors van 2024 om Avril Lavigne te boeken. Met bakken hits, een goede scheut nostalgie en een dosis vrolijke muziek is het een van de optredens van het jaar om naar uit te kijken. Op het tourprogramma van de zangeres is te zien waar ze allemaal speelt, waaronder Pinkpop en Rock Werchter.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen