12 onvergetelijke momenten uit de geschiedenis van Mysteryland

Afgelopen jaar vierde Mysteryland alweer haar dertigste verjaardag. Met de eerste editie in 1993 en de meeste recente tijdens de festivalzomer van 2023, heeft Mysteryland al veel transities doorgemaakt en is het uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende dancefestivals van Nederland. Ter gelegenheid van deze verjaring zijn wij even de archieven ingedoken en hebben we 12 hoogtepunten uit de geschiedenis van Mysteryland op een rijtje gezet.

Mysteryland kennen we vandaag de dag als een weekendfestival met prachtige stages, een overvloed aan artiesten en genoeg vermaak op elke hoek van het terrein. Het mag dan ook geen wonder heten dat dit langstlopende dancefestival ter wereld op de bucketlist moet staan van iedere festivalliefhebber die graag een heel weekend de voetjes van de vloer haalt. Tijd om eens terug in de tijd te duiken en een boel onvergetelijke momenten uit de geschiedenis van Mysteryland op te halen.

De allereerste editie in 1993

De allereerste editie van dit festival vindt plaats in de zomer van 1993. Toen nog op het Midland circuit in Lelystad. In tegenstelling tot de meeste festivals begint Mysteryland niet als dagfestival. De eerste editie duurt gelijk drie dagen een weet ook redelijk wat publiek te trekken.

Met publieksfavorieten als de Tunnel of Terror, waar er gehakt wordt met het equivalent van een klopboor, en the Ambient Forest, een heerlijke tegenhanger van de eerstgenoemde, die als perfecte acculader dient, weet de organisatie een prachtige eerste editie neer te zetten.

Al blijkt het financieel gezien alles behalve succesvolte zijn. Het festival werd toentertijd nog door TNT (The Nations Top) georganiseerd. Het jaar daarop springt het welbekende evenementenbedrijf ID&T bij, die tot de dag van vandaag nog organisator is van het festival.

De comeback in 1996

Aangezien tijdens de eerste twee edities van Mysteryland verlies wordt geleden, besluit de organisatie in 1995 een jaartje over te slaan. Tot grote teleurstelling bij de liefhebbers van het festival. Gelukkig is de stop tijdelijk en maakt Mysteryland in 1996 haar comeback. Helaas niet als 3-daags festival, maar slechts een enkele nacht.

Een voormalig militaire vliegveld in Eindhoven dient dat jaar als thuishaven van het festival en biedt plaats voor ruim 20.000 festivalgangers. Het grootste openlucht dance-event tot dan toe. De gabberscene is flink gegroeid halverwege de ’90s, dus namen als The Darkraver, Buzz Fuzz en Gizmo zijn geen opvallende aanwezigen op het festival. De focus van de muziek ligt dit jaar duidelijk op hardcore, al mogen iconen als Michel de Hey en Joost van Bellen, die 30 jaar later nog steeds graag geziene gasten zijn op de festivalweides, eveneens hun draaikunsten vertonen tijdens deze 3e editie van Mysteryland.

Hup Holland Hup (1998)

De vijfde verjaardag van Mysteryland wordt gevierd op recreatieterrein Lingebos vlakbij Gorinchem en staat bekend als de Holland-editie. Want precies op de avond dat het festival van start ging, speelde het Nederlands elftal in de kwartfinale van het WK voetbal tegen Argentinië.

Dennis Bergkamp weet, op wonderbaarlijke wijze, het Nederlands elftal in de laatste minuut naar de halve finale te schieten. Dit was voor de festivalgangers op Mysteryland niet onopgemerkt gebleven, waardoor er heel de nacht vol euforie “Holland Holland” werd geschreeuwd over het terrein. Deze bejubelde editie kan uiteraard niet ontbreken tussen alle hoogtepunten uit de geschiedenis van Mysteryland.

Festivallen vanuit de achtbaan (2001)

Van hardgaan op de dansvloer naar hardgaan in de achtbaan. Dat lijkt een beetje het motto deze achtste editie, want na de zoveelste verhuizing komt Mysteryland in Biddinghuizen terecht. De organisatie gaat een samenwerking aan met attractiepark Six Flags (dat tegenwoordig beter bekend staat als Walibi). Wat ertoe leidt dat bezoekers met een combiticket zowel toegang krijgen tot het festivalterrein als het pretpark. Een prachtige combinatie waarvan je van tevoren al weet dat dit voor onvergetelijke momenten zorgt waardoor deze editie van Mysteryland zonder twijfel geschiedenis schrijft.

Daarnaast vindt er een verandering plaats in de muziek. Waar hardcore al jarenlang op Mysteryland domineerde, is er nu steeds meer ruimte voor andere stijlen. Zo wordt trance goed vertegenwoordigd door de enige echte Armin van Buuren en zien we in de categorie house een naam die inmiddels niet meer weg te denken is van de Nederlandse festivals. De toen nog piepjonge Benny Rodrigues kreeg met onder andere Laidback Luke de kans om te bewijzen dat een BPM onder de 150 ook prima werkt op een festival als Mysteryland.

Van de nacht naar de dag (2002)

Grote veranderingen vinden dit jaar plaats rondom Mysteryland. Het festival, dat als sinds 1996 ’s nachts (lees: van ’s middags tot ’s ochtends) wordt georganiseerd, verandert in 2002 naar een dagfestival. Zoals verwacht krijgt het festivals ook nog een nieuw terrein. Ruigoord in Amsterdam is de bestemming voor deze 9e editie van het festival. Door beperkte capaciteit leidt dit tot minder bezoekers. ‘Slechts’ 20.000 festivalgangers betreden dat jaar de heilige grond van Mysteryland.

Een andere grote verandering is het ontbreken van de befaamde hardcore-tent. De hoogtijdagen van dit genre zijn geweest en trance, house, techno en hardstyle maken hun opmars. Naast deze populaire genres is er zelfs ruimte voor dubstep, psytrance en drum ’n bass. Namen als Sven Väth, Armin van Buuren en Michel de Hey schitteren deze editie op de poster van Mysteryland.

Mysteryland vindt vaste thuisbasis (2003)

In de afgelopen jaren heeft Mysteryland veel verschillende locaties gekend, maar tien jaar na de eerste editie heeft het festival eindelijk een vaste plek gevonden. Het voormalige Floriade-terrein in Harlemmermeer dient vanaf 2003 tot en met de dag van vandaag als festivalgrond van Mysteryland.

Er is ruimte voor uitbreiding en er komt een recordaantal van 40.000 bezoekers op het festival af dat jaar. Ook met de line-up pakt de organisatie het groots uit. Grootheden als Paul van Dyk, Sven Vath en Richie Hawtin zien we bovenaan de poster van Mysteryland 2003 staan.

Tiësto maakt zijn entree met een helikopter (2004)

De bezoekersaantallen blijven groeien. Zo weet de organisatie in 2004 en 2005 bij elkaar de magische grens van 100.000 bezoekers te halen. De stages zijn niet meer op twee handen te tellen wat uiteraard leidt tot een grote hoeveelheid artiesten op de line-up.

Ook Tiësto is weer van de partij. Dit jaar met een bijzondere entree wat leidt tot een van de meest onvergetelijke momenten uit de geschiedenis van Mysteryland. De Bredanaar trekt de volledige aandacht wanneer hij op spectaculaire wijze vanuit een helicopter zijn entree maakt.

Hiphop debuteert op Mysteryland (2006)

In 2006 is het tijd voor wat muzikale uitbreiding. De afgelopen jaren zijn het aantal genres binnen de elektronische muziek al flink toegenomen. Echter is er dit jaar ook plek voor hiphop. Van beuken naar bouncen en weer terug. Met optredens van onder meer ook de Zwolse legendarisch rapgroep Opgezwolle en Jawat! weet Mysteryland de behoeftes van de dansgrage hiphopliefhebber uitstekend te bevredigen.

Hiep hiep, hoera! (2008)

Dit jaar is het reden voor een feestje. 15 jaar geleden vond de allereerste editie van Mysteryland plaats. Tevens is dit, door de afwezigheid van Mysteryland in 1995, ook de 15e editie. Het aantal artiesten groeit. Meer dan 150 acts vinden hun weg naar de podiumplanken van het festival in Haarlemmermeer. Onder andere Boys Noize, Paul Kalkbrenner en Tiësto verspreiden dit jaar hun muzikale magie over het terrein van Mysteryland.

Naast het muzikale programma besteedt de organisatie steeds meer aandacht aan de randprogrammering. Dit in de vorm van theater en kleine kunstenaars collectieven.

Mysteryland zoekt de zon op (2011)

Oké, oké, de edities in Nederland wisten ook best wat zon te vangen, maar dat is toch niet vergelijkbaar met de Zuid-Amerikaanse zonnestralen. In 2011 gaat Mysteryland de grens over en bereikt daarmee een nieuw hoogtepunt. Lokale overheden en scholen helpen bij het organiseren. Daarnaast is lokaal muzikaal talent ook van belang voor de organisatie.

Deze eerste editie, die plaats vond aan de voet van het Andesgebergte, weet in totaal 9.000 bezoekers te trekken. De jaren daarop weet Mysteryland in Chili te groeien tot een bezoekersaantal van maar liefst 25.000 bezoekers. Dit tripje naar het buitenland valt absoluut onder de onvergetelijke momenten in de geschiedenis van Mysteryland.

Drie jaar later maakte het festival een uitstapje naar New York. Hier vond Mysteryland voor één keer plaats op de heilige grond waar Woodstock ’69 was georganiseerd.

Weekendje Mysteryland (2015)

Na jaren lang een dagfestival te zijn geweest, is het in 2015 eindelijk weer mogelijk om 2 dagen de festivalweide van Mysteryland te bezoeken. Ondanks dat het festival op zaterdag en zondag plaatsvindt, kunnen bezoekers met een weekendkaart al op vrijdag de camping betreden. En die kaarten zijn gewild. Binnen anderhalf uur na de start van de kaart verkoop zijn alle 5.000 weekendtickets de deur uit.

Er wordt groots uitgepakt dit jaar. Welgeteld negentien podia zijn er te vinden op het festivalterrein. Onder andere Nicky Romero, Martin Garrix en Alesso betreden het indrukwekkende hoofdpodium om het publiek te voorzien van een vermakelijke show.

We mogen weer! (2022)

Net als vrijwel alle andere festivals moest Mysteryland de edities van 2020 en 2021 afzeggen door de coronacrisis. Een flinke tegenvaller voor de organisatie en haar bezoekers, maar wanneer in 2022 de poorten van het festival weer geopend mogen worden, volgt een editie vol onvergetelijke momenten die Mysteryland-geschiedenis schrijven.

In de jaren voor Corona wist Mysteryland al flink indruk te maken met de aankleding van het terrein en de podia. Uiterst kleurrijk en tot in de puntjes verzorgd. En deze hoge standaard wordt in 2022 ook zonder problemen gehaald. Indrukwekkend was dat de organisatie zelfs in deze tijden van materiaal- en personeelsschaarste de logistiek uitstekend weet te regelen.

Mysteryland 2024

Ook dit jaar keer het festival terug naar het voormalige Floriadeterrein. Naast de ongetwijfeld indrukwekkende aankleding en het vermakelijke randprogramma, staan er dit jaar eveneens acts van formaat op het programma. Onder meer Charlotte De Witte, Joris Voorn en Kölsch staan komende editie op de line-up.

Wie het festivalseizoen op dit adembenemende festival af wil sluiten heeft geluk. Er zijn nog dag- en weekendtickets beschikbaar. Dagtickets gaan vanaf €85,95 over de toonbank en voor een weekendticket betaal je minimaal €175,95.

Mysteryland Logo

Mysteryland 2024

Locatie
Nederland
Hoofddorp, Nederland
Datum 30 augustus - 1 september 2024
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Samuel van der Lee

Ik maak deel uit van het pre-coverage team en maak af en toe wat designs, maar ik zit vooral voor alle gezelligheid en de uitjes bij Festileaks. Groot fan van Cera Khin. Daarnaast luister ik graag naar Lambrini Girls, The National, Frans Bauer, IDLES, John Tana, Arianna Puello en Opgezwolle. Ook ben ik dol carnaval (zowel Brabants als Limburgs carnaval) en de karaokebar is mijn kerk.

Meer van Samuel