Review: Mysteryland 2023 is een unieke totaalervaring

Dertig kaarsjes mocht het machtige Mysteryland uitblazen afgelopen weekend. Daarmee is het het langstlopende dancefestival ter wereld, en die lange ervaring merk je. Mysteryland 2023 was een perfect georganiseerd festival dat eigenlijk alles heeft voor iedereen die zin heeft om te dansen.

Als je de rest van je leven nog maar naar één dancefestival mocht gaan, dan zou de keus snel gemaakt moeten zijn. Dan ga je voor Mysteryland. Het festival is namelijk een vergaarbak van tientallen andere succesvolle feesten en festivals. Vunzige Deuntjes host er bijvoorbeeld een stage, net als Thunderdome en Q-dance. Meer credible house vind je bij de Adonis, live muziek bij de Sofa Sessions, commerciëlere house & EDM op de main stage en meezinghits bij de STËLZ Partybus of Silent Disco.

Het is bijzonder hoe Mysteryland het flikt om al die verschillende stijlen bij elkaar te gooien, en toch een samenhangend festival met een goede sfeer weet te crëeren. Waar het gevaar op de loer ligt dat al die stages losse eilandjes met hun eigen bezoekers dreigen te worden, pendelt men in werkelijkheid constant heen en weer. Op die manier zie je in één dag zomaar zowel Hardwell als Bilal Wahib en zowel Remy van Kesteren als Joris Voorn. Het leidt tot een bijzonder soort inclusieve gemoedelijkheid waarbij allerlei type mensen van alle leeftijden constant paden kruisen en nader tot elkaar komen. Zo verschillend zijn we ook allemaal uiteindelijk niet, toch?

Meertjes en bloemenbedden

Een andere reden waarom men zo graag tussen de podia loopt, is omdat het gewoon zo ontzettend leuk is om rond te dwalen op Mysteryland. Het terrein is ongelooflijk groot: van de ene naar de andere kant lopen kost je zeker een half uur. En mooi is het ook: het voormalige Floriadeterrein nabij Hoofddorp kent prachtige meertjes, bloemenbedden en heuvels. Het festival is wijd opgezet, en voelt (op de main stage na) vrijwel nergens echt druk of massaal – ondanks dat het met bijna 60.000 bezoekers per dag een van de grootste dancefestivals van Nederland is.

Er is een aantal iconische grootse plekken (zoals de centrale tientallen meters hoge piramide van waar je een prachtig uitzicht hebt over het terrein), maar nog leuker zijn de eindeloze dwaalpaadjes die je op allerlei verborgen plekjes brengen.

Intimiteit en luchtigheid

Ook op dat vlak biedt Mysteryland weer alle kanten van het spectrum: het heeft niet alleen de enorme grootsheid van de main stages (met volop lasers, confetti, vlammenwerpers), maar ook de intimiteit van een kleine rave op een strandje. Net op het moment dat je denkt het hele terrein wel te hebben gezien, vind je weer een verdwaald paadje dat naar een hele nieuwe area leidt met weer 3 stages en een complete food court.

Op Mysteryland valt er naast het dansen ook veel te lachen. Op het naaktstrand bijvoorbeeld, waar festivalgangers ‘naaktpakken’ aan kunnen trekken om zonder schaamte los te gaan. Maar ook via performance art op de podia tijdens verschillende optredens, door de gekkenhuisboerderij van de Moonshine Barn of door de verstopte telefoons waarmee je naar de andere kant van het terrein kunt bellen. Het zorgt voor een bepaalde luchtigheid die op dancefestivals vaak ontbreekt, en wat het geheel dusdanig laagdrempelig en positief maakt, dat het hier voor iedere vriendengroep goed vermaken is.

Totaalervaring

Op de zondag dreigt de regen even roet in het eten te gooien. Bij een festival met veel grootse onoverdekte stages is het mooi meegenomen als het zonnetje schijnt. Toch lijkt het de mensen weinig uit te maken: gedanst en gefeest worden zal er. En op Mysteryland weet je: na regen komt vuurwerk. Als de buien het terrein hebben verlaten, gaan de poncho’s uit en verandert het binnen de kortste keren weer in een kleurrijk spektakel. Met indrukwekkende lichtshows in de avond als kers op de taart.

Mysteryland is kortom een totaalervaring van allerlei soorten mensen, allerlei soorten muziek en allerlei soorten feestjes. Op die manier pak je via Mysteryland eigenlijk 10 festivals mee in 1. En laten we eerlijk zijn, dat is een bijzonder interessante propositie in een tijd dat alles duurder wordt en er steeds meer keuzes gemaakt moeten worden.

Mysteryland Logo

Mysteryland 2023

Locatie
Nederland
Hoofddorp, Nederland
Datum 25-27 augustus 2023
Line-up
Alesso
Hardwell
Joris Voorn
Tickets Niet meer beschikbaar.