Bring Me The Horizon lost verwachtingen in op Graspop 2024

Photo credits: Elias Timmermans

Na tien jaar staat Bring Me the Horizon eindelijk weer op Graspop, als headliner. Met een spetterende strakke show weten de Britten de verwachtingen volledig in te lossen.

Lang keken we uit naar het headliner duo Avenged Sevenfold en Bring Me the Horizon. Aan de Britten de eer om de voorzet van A7X keihard in de koppen, en dat is meer dan gelukt.

Productie

Al een half uur voordat Bring Me The Horizon de zaterdag op Graspop 2024 mag afsluiten vallen de ogen op de prachtige set. Een waar paleis met de mooiste glas in lood ramen die je ooit gezien hebt, verhogingen en alles wat je van een set opbouw verwacht bij de band die BMTH inmiddels is. Wanneer er dan alsnog een doek naar beneden komt proef je dan ook op de weide direct de nieuwsgierigheid, wordt het podium nóg verder aangekleed?

Zodra de set eindelijk begint zit iedereen gekluisterd aan de buis: op de grote schermen verschijnt de robot die het verhaal van de NX_GN WRLD TOUR over mag brengen. Met de precisie die we inmiddels van de Britten gewend zijn wordt de set opgestart. Uiteraard met ‘DArkSide’ als opener.

Oli z’n stem is nog niet helemaal klaar voor de show en lijkt er net even naast te zitten. Het is de strakke choreografie van de topniveau productie die het je snel doet vergeven.

Setlist

Na een paar nummers is ook Oli’s stem er klaar voor. Niets staat de band nog in de weg om de verwachtingen compleet in te lossen. Of toch wel? Het is geen geheim dat een deel van de metalheads het nieuwere werk van de Britten minder waardeert. De kwaliteit is er ontegenzeglijk nog altijd, echter zijn ze eigenwijs een eigen route ingeslagen buiten de kaders van de traditionele metal.

De heren lijken hier echter niet zo mee te zitten. Oli staat lekker arrogant en ontevreden te roepen dat de pit groter moet, en dat we harder moeten zingen. De setlist is niet verzwaard, geen extra deathcore medley om de critici tegemoet te komen. Ze lijken volledig overtuigd van de huidige set opbouw wat, getuige de mensenmassa op de weide en de enthousiaste inbreng van het publiek, geen verkeerde inschatting is.

Liefst negen tracks uit de zeventien nummers-tellende setlist komen van de laatste twee POST HUMAN albums. Niet de meest zware kost, althans, op album. Geholpen door een productie van de bovenste plank, een opjuttende frontman en een fanatiek publiek klinken die nieuwe “poppy” nummers ineens toch best hard. Zelfs menig BABYMETAL hater betrapt zichzelf dan ook op meezingen en headbangen bij ‘Kingslayer’, de hit met de Japanse kawaii metalband. Iets dat de gehele set blijkt.

Om tot zeventien tracks te komen heb je uiteraard niet genoeg aan negen nummers van de laatste twee albums. Er staat dus ook wat ouder werk op het programma. Zo passeert uiteraard klassieker ‘Shadow Moses’, ook wel bekend als Sandpit Turtle, en komen met ‘Empire’, ‘Antivist’ en ‘Can You Feel My Heart’ nóg drie nummers voorbij van Sempiternal. Wat uiteindelijk ook het oudste werk in de set zal blijken.

Photo credits: Ruben Schoenmakers / Festileaks

Hoogtepunten

Voor we tot die conclusie komen is het echter eerst tijd voor nog twee hoogtepunten. Te beginnen met het eerder genoemde ‘Antivist’, er wordt eenwillekeurige kerel uit het publiek gevist, die wel verdacht goed kan zingen. De energie en het plezier spat er vanaf.

Oli, die in het begin van de set een nogal arrogante act speelt(?), is reeds bij het voorafgaande nummer veranderd in een dankbare en enthousiaste frontman. “You guys are fockin’ sick. You guys are keeping me excited!” De toevoeging van zijn spontane duetpartner versterkt dit enkel. Het samenspel van de heren voegt een onvoorspelbaarheid toe aan een set die zo strak in elkaar zit dat er weinig ruimte is voor echte verrassingen.

Wanneer ‘Drown’ wordt ingestart zitten de heren weer strak op koers. Tot een fan onwel raakt en afgevoerd wordt. Het optreden ligt even stil en wordt door Oli vanuit het publiek vervolgd. De ietwat gehaaste knuffels komen oprecht over terwijl ook het publiek nu goed te horen is in de microfoon van de frontman.

Zodra iedereen bijna is bijgekomen is het tijd voor ‘Can You Feel My Heart’. Het publiek zingt tot ver naar achteren luid mee. Zelfs vanuit het vak bij het andere hoofdpodium. Waarna het tijd is om te wachten op de encore.Er wordt een video ingestart met beelden uit het archief van de band, optredens en een videoclip uit de beginjaren van de Britten. Zit er dan toch nog een deathcore medley bij om het metal publiek te pleasen?

Nee, wellicht is dat het enige smetje op het optreden, als je er één moet aanwijzen. Al doe je daar de huidige encore eigenlijk tekort mee. Na de laatste klanken van Throne staat de wei dan ook nog tot ver achterin vol, vol tevreden metalheads. En we kunnen wel concluderen dat Bring Me The Horizon de verwachtingen als headliner van Graspop 2024 meer dan waar weet te maken.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2024

Locatie
België
Dessel, België
Datum 20-23 juni 2024
Line-up
Alice Cooper
Scorpions
Machine Head
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.