Festivalconcert: Goldband op Lowlands 2022

Publiek Alpha
Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Wie het over de legendarische festivalzomer van afgelopen jaar heeft, denkt meteen aan knaldrang. En wie knaldrang roept, kan niet om dit Haagse trio heen. In 2022 mocht Goldband een flinke reeks festivals aandoen, waaronder Down The Rabbit Hole, Rock Werchter en Lowlands. Op de laatste dag van Zwarte Cross 2023 kun je de heren spotten op het hoofdpodium. Wij komen alvast in de stemming met het concert van afgelopen jaar.

2022 was hét jaar van de voormalige stukadoors uit Den Haag. Ze waren overal, en elke keer ging het enthousiasme van het publiek moeiteloos door het dak. Goldband ging er dan ook niet voor niets vandoor met de award voor de beste festivalact van het jaar. Deze zomer buldert de Haagse trein vrolijk verder. Met optredens op Best Kept Secret en Pinkpop hebben de mannen weer een paar festivals om van hun bucketlist af te strepen. De volgende stop is Lichtenvoorde, voor een bezoekje aan Zwarte Cross.

Uitpuilende Alpha

Met hits als ‘Noodgeval’, ‘Witte Was’ en ‘Requiem’ trok Goldband op Lowlands 2022 misschien wel de meeste festivalbezoekers van het hele weekend naar de Alpha. De band maakte een flinke sprong sinds hun vorige optreden op het festival, dat alweer dateerde uit 2019. Toen stonden ze nog in het kleine en intieme Sexyland. Over het gebrek aan dansen tijdens de pandemie, schreven ze het nummer ‘De Langste Nacht’. Hun populariteit explodeerde in die tijd, waardoor de stap naar het meest omvangrijke podium in Biddinghuizen opeens niet meer zo groot was.

Zelfs de main stage op Lowlands was in 2022 nog te klein voor Goldband. Tot ver buiten de Alpha keken festivalgangers toe hoe de Hagenezen het podium vakkundig verbouwden. Samen met wat hulp van gastartiesten als Sophie Straat en Maan tonen ze in slechts één uur tijd hoe veelzijdig hun repertoire is. Van een flinke moshpit bij ‘Mijn Stad’ tot een zwijmelend momentje bij ‘Kinderwens’. Telkens weer weten ze het publiek mee te krijgen in hun energieke knaldrang.

Rommel

Tijdens hun drukke tourschema hebben de mannen minder tijd gehad om de studio in te duiken. Sinds vorige festivalzomer zijn er daarom slechts drie nummers uitgebracht. ‘Rommel’, net als de gelijknamige ep, en ‘Paniekaanval’ zullen zeker de revue passeren tijdens hun optreden op Zwarte Cross. Zelfs het voicemailgesprek ‘Het Gesprek’ (wat echter meer als een interlude klinkt dan een volwaardig nummer) komt waarschijnlijk even langs, weliswaar als opening van de set.

Genoeg om naar uit te kijken dus in Lichtenvoorde! Helaas is het festival al maanden uitverkocht. Wie toch nog wil gaan, steekt beter een kaarsje aan voor goed geluk en hoopt op het beste via Ticketswap. Naast Goldband zullen ook andere grote namen van eigen bodem optreden, zoals The Opposites en Son Mieux. Maan staat trouwens ook een dagje eerder op het podium, dus die kun je stiekem wel verwachten voor een gastoptreden bij het Haagse trio.

Lowlands Logo

Lowlands 2022

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2022
Line-up
Arctic Monkeys
The Opposites
Stromae
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.