Machine Head sloopt Tilburg in aanloop naar Graspop 2024

Photo credits: Festileaks – Femke Valks & Ruben Schoenmakers

Tilburg is voor een keertje omgetoverd tot Killburg. De reden? Machine Head trekt ten strijde met een ‘Ten Ton Hammer’ op zak. Twee uur lang genieten van de ultieme headbangable groove en thrash metal, een verschroeiende vuurshow én een frontman die het publiek om zijn vinger windt.

Al over een paar weken sluit Machine Head als headliner Graspop 2024 af. Voorafgaand daaraan komen de heren nog even langs in Nederland. Eerst in Groningen, nu in Tilburg. De setting in Tilburg is ietwat verrassend. Na een geweldig optreden op Graspop 2023 is het zeker geen geheim dat Machine Fucking Head een liveband van de bovenste plank is. Toch weten de heren de 013 niet uit te verkopen; het balkon blijft gesloten.

Wellicht is het een verzadiging van de markt. Zo speelden ze twee dagen eerder nog in Groningen en sluiten ze 23 juni Graspop af. Waar ze vorig jaar dus óók al een headline show speelden.

Photo credits: Festileaks – Femke Valks & Ruben Schoenmakers

Ten Ton Hammer

Is hier vervolgens iets van te merken tijdens de show? Zeker niet. Nadat het publiek opgewarmd is door het Eindhovense voorprogramma Another Now , weten de band en de fans elkaar vanaf de eerste noot van ‘Imperium’ te vinden. Frontman Rob Flynn is niet vies van een beetje publieksinteractie, en grijpt de zaal al snel bij de kraag. Er moet geheadbangd, gemosht en meegezongen worden. Wie in eerste instantie nog ietwat terughoudend is, laat zich al snel ook dankbaar overhalen door de ontegenzeggelijke groove.

Na een verpletterende opening wordt het publiek vervolgens enkele seconden adempauze gegund. Rob Flynn laat weten dat Tilburg vanavond Killburg heet, en voegt direct daad bij woord. Het is tijd voor ‘Ten Ton Hammer’. Als een ware Ten Ton Hammer ramt de dubbele kickdrum al je rugwervels weer in lijn, waarna je instinctmatig begint te headbangen op de riffs.

Photo credits: Ruben Schoenmakers

Banger na banger

Met banger na banger weet de band, aangevoerd door Flynn, het publiek moeiteloos om zijn vinger te winden. Het plezier van de band en het publiek komt middels perfecte synergie tot een eerste hoogtepunt in ‘Is There Anybody Out There?’. Flynn vraagt zich alsmaar af of er iemand is. Laat het nu net zo zijn dat er een hele zaal voor hem staat die aan zijn lippen hangt en alles woord voor woord meebrult.

Hierin weten de heren zich geholpen door een rijke discografie. Vanavond worden er uiteindelijk zestien nummers gespeeld, van liefst tien verschillende albums/EP’s. Een bevestiging van het langdurige succes van een band die al ruim dertig jaar relevant weet te blijven en presteert op het hoogste niveau binnen de metal, en daarbuiten.

Als volleerde dirigenten weten de heren het publiek zo te bespelen dat het nooit stilvalt, en voeren ze je van hoogtepunt naar hoogtepunt. Eenmaal aangekomen bij het ingetogen ‘Darkness Within’ is er eindelijk wat rust. Naast de elektrische gitaar hangt er nu ook een akoestisch gitaar over de schouder bij de frontman. Iedereen weet wat er zo gaat komen, maar eerst is het tijd voor een oprechte boodschap. Rob heeft veel donkere tijden gekend maar is wel uit deze depressies gekomen. Waar zulke diepgang nog wel eens de flow uit een optreden kan halen, en de band deze hoe goed het ook bedoeld is niet altijd goed weet over te brengen, is hier vandaag geen enkele sprake van.

Rob houdt zich sterk, maar zijn lichaamstaal verraadt dat het hem veel kost om de woorden uit te spreken. Zo vertelt hij dat veel vrienden verloren heeft aan depressies, en zelf ook veel last heeft gehad hiervan. Uiteindelijk is Rob dankzij muziek uit de depressie gekomen: “Music, my savior”. Nadat Rob het publiek op het hart drukt dat het weer goed komt is het tijd voor het emotionele ‘Darkness Within’.

Photo credits: Festileaks – Femke Valks & Ruben Schoenmakers

IJzersterk afsluiten

Afsluiten met het gevoelige ‘Darkness Within’ is natuurlijk niet verantwoord. We moeten nog een keer gesloopt worden. Ditmaal is het geen Ten Ton Hammer die de schade mag aanrichten, maar een ‘Bulldozer’ die fungeert als de opmaat naar een ijzersterke afsluiting. Tussendoor ‘deelt’ Rob zijn drankjes nog even met het publiek door deze naar de enthousiaste menigte te gooien. Hoewel de intentie is om de bekers telkens te vangen, wordt het merendeel van het publiek overgoten met een kleine douche van Bacardi Cola – of een ander plakkerig drankje. Dan is het tijd voor de twee laatste nummers. Uiteraard, ‘Davidian’ en ‘Halo’.

In het publiek enkel blije gezichten, net als op het podium. Wie over twee weken afreist naar Graspop 2024 kan dus gerust gesteld worden. Ja, ze stonden er vorig jaar óók al als headliner. En, ja, als we iets kunnen opmaken van deze show, dan wordt het in Dessel weer een ge-wel-dig feest.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2024

Locatie
België
Dessel, België
Datum 20-23 juni 2024
Line-up
Alice Cooper
Scorpions
Machine Head
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.