Paolo Nutini verovert harten met magisch optreden op Down The Rabbit Hole 2023

Paolo Nutini
Paolo Nutini, @Kamiel Scholten Fotografie

De eer om Down The Rabbit Hole 2023 af te sluiten is aan Paolo Nutini. Op de zondagavond van het festival strijkt de 36-jarige Schot op de Hotot neer voor zijn eerste Nederlandse festivaloptreden sinds 2015. De zanger verzorgt met zijn kenmerkende stem en gevarieerde set de kers op de taart voor festivalbezoekers in Beuningen.

Veel muziekliefhebbers zullen om meerdere redenen smachtend uitgekeken hebben naar de headlineshow van Paolo Nutini op Down The Rabbit Hole 2023. Met de unieke boeking staat festivalgangers een stem te wachten om bij weg te smelten met een bitterzoete setlist. Tegelijkertijd staat de Schot met Italiaanse roots niet bekend als showman. Grote verhalen, publieksmomenten of dikke visuals zitten er vaak niet in. Met een set op Rock Werchter die twee dagen eerder niet op gang bleek te komen, is het dus maar de vraag of dat in Beuningen wel lukt op de slotdag van het festival.

Paolo Nutini
Paolo Nutini, @Kamiel Scholten Fotografie

Paolo Nutini dirigeert spanningsboog publiek

Voor aanvang van het optreden loopt het veld bij de Hotot goed vol. Hoewel zondagavonden op festivals vaak iets rustiger zijn dan andere festivaldagen, zeker bij minder dansbare acts, is dat vanavond zeker niet het geval. Om 21:30 trapt Paolo Nutini zijn set af met ‘Afterneath’ en ‘Lose It’, twee nummers van het laatste album Last Night in The Bittersweet. Met ‘Afterneath’ opent Nutini zijn show zoals verwacht meteen met een sterk nummer waarbij hij zijn kenmerkende stem goed kan laten horen. Het is echter vanaf ‘Lose It’ waarbij zijn rauwe stem pas écht los lijkt te zijn.

Na het gedurfde begin weet de zanger een perfecte balans in zijn set te vinden, de overwinningsparade is ingezet. Intieme nummers waarbij zijn stem en ondersteunende muziek voor zich spreken, wisselen luchtere en dansbaardere nummers af. Daarnaast worden de nummers van het nieuwste album, welke het merendeel van de set vullen, afgewisseld met bekendere hits. Op deze manier weet Paolo Nutini de aandacht van het publiek te behouden en dirigeert hij de menigte door zijn set.

Hotot Mainstage op Down The Rabbit Hole 2023
Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Visuals

Vraag een fan wat er zo bijzonder is aan Paolo Nutini en je kunt een boekwerk vullen met bijzondere dingen. Zijn rauwe geluid? Check. De swingende gitaar-riffjes? Check. De looks? Check. Het meeslepende soul-geluid? Check. Niet veel mensen zullen over de lichtshow bij zijn shows beginnen. In Beuningen is dit ook – een van de weinige – kritiekpuntjes op de show. Met typerende visuals die aan de moderne kunst-stroming doen denken, zouden de effecten zo van een show uit de jaren ’60 kunnen zijn. Het enige nummer dat op gave ondersteunende effecten kan rekenen is ‘Iron Sky’, waarbij witte lichten over de festivalweide schijnen. Nou zijn de visuals bij Nutini minder belangrijk dan bij headline-collega Fred Again.., maar toch.

Photo: Thomas Heijligers / Festileaks

Uitzinnig publiek bij opzwepende hits

Na de eerste nummers waarbij het publiek aandacht heeft voor zijn nieuwe werk en meezwiert op ‘Scream’ en ‘Let Me Down Easy’, bedankt Paolo Nutini het publiek en Nederland voor het omarmen van het nieuwe album. Als ‘Acid Eyes’ en ‘Through the Echoes’ vervolgens ingezet worden, slaat de vonk tussen Paolo Nutini en het publiek écht over. Beide nummers worden massaal meegezongen door het hele veld, tot genoegen van Paolo Nutini.

De euforie wordt nog twee keer afgewisseld met aandacht voor intiemere muziek, tijdens ‘Take Me Take Mine’ en ‘Iron Sky’. Daarna zijn van voor tot achter uitzinnige en dansende groepen te zien tijdens ‘New Shows’, ‘Pencil Full of Lead’, ‘Candy’ en ‘Shine A Light’. Tot slot wordt er bij ‘Shine A Light’ nog een dance-outro ingezet. Tientallen mensen klimmen op elkaars schouder en honderden mensen doen vreugdedansjes.

Mainstage Hotot op Down The Rabbit Hole 2023
Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Publiek showt ‘New Shoes’ en Paolo toont waardering voor Nederland

De headlineshow van Paolo Nutini op Down The Rabbit Hole 2023 kent twee gezichten met ieder een eigen kenmerkend moment. Aan de ene kant is het te bewonderen hoe aandachtig het publiek bij rustigere nummers is. Bij ‘Iron Sky’, dat fragmenten van Charlie Chaplin’s speech in The Great Dictator bevat, breekt Paolo Nutini zijn stem open naar ongekende hoogtes. De duizenden mensen in het publiek kunnen dit spektakel enkel bewonderen en aanschouwen – het is gedurende een paar minuten doodstil, op een enkele bezoeker met een biertje te veel op na.

Aan de andere kant wordt de euforie van het publiek gekenmerkt door de uitbundige sfeer tijdens ‘New Shoes’. Honderden mensen steken hun eigen schoen in de lucht en zwieren ermee in het rond. Het wordt opgemerkt en gewaardeerd. “That was fucking amazing by the way, I love that”, aldus de zanger. De festivalganger die twijfelt of de liefde tussen het publiek en de artiest wederzijds is krijgt na slotnummer ‘Shine A Light’ nogmaals de bevestiging. “We fucking love you”, zijn de laatste woorden van de Schotse zanger. Paolo Nutini sluit Down The Rabbit Hole 2023 op een fantastische wijze af. Een extra nummer in de zes minuten die de Schotse muzikant over heeft zou niemand erg gevonden hebben.

Paolo Nutini Setlist Down the Rabbit Hole  2023, Last Night In The Bittersweet

Wat vind jij van Down The Rabbit Hole 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Down The Rabbit Hole 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore
Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2023

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 30 juni - 2 juli 2023
Line-up
Burna Boy
Fred again..
Paolo Nutini
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.