Silent disco op Pinkpop 2024 is groot succes: “Kom hier nooit meer weg”

Stille Jan @ Pinkpop 2024. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Sinds een paar jaar heeft Pinkpop het roer om: waar het eerder nooit iets moest hebben van een ‘randprogramma’, worden nu steeds meer initiatieven naast het muziekprogramma toegevoegd. Met als voorlopig grootste troef: De Stille Jan, de silent disco van Pinkpop 2024. Hoog tijd voor een bezoek: is het daadwerkelijk een toevoeging, en wat heb je eigenlijk in een silent disco te zoeken als je een paar meter verderop een vol programma met wereldacts checkt?

Silent disco’s op festivals zijn niet bepaald zeldzaam, maar doorgaans staan ze ergens verstopt aan de rand van het terrein, op de camping of ergens weggestopt in een oude bus. Zo niet op Pinkpop, waar ze hebben besloten ‘De Stille Jan’ een prominente plek midden op het festivalterrein te geven. De area staat dan ook continu ramvol, en kan volgens die maatstaaf in ieder geval een succes genoemd worden.

Vooral gitaren

Zoals we gewend zijn van een silent disco zijn er twee kanalen. Het ene kanaal wisselt af van poppy meezingers tot Nederlandstalig. Het andere kanaal draait meer muziek die in het ‘Pinkpop-DNA’ zit. Kort gezegd: vooral gitaren!

Aan de rand van de silent disco staat een lachende vrouw te genieten: “Ik trek me graag terug in de Stille Jan, omdat hier mijn dopamine gegarandeerd wordt aangevuld. Op oude rockhitjes ga ik erg goed, van bijvoorbeeld Paramore of Fall Out Boy. Die komen hier geregeld voorbij. We hebben als vriendengroep afgesproken hier maar twee keer per dag te komen, omdat we hier anders de hele dag blijven en niks van het programma meekrijgen.”

Een andere bezoeker vertelt: “We hebben veel meer must-sees op het programma dan vorig jaar, toen bleef ik hier hele dagen hangen. Maar straks ga ik zeker kijken bij Limp Bizkit en Jane’s Addiction!” We laten de man snel met rust, want Electric Callboy komt voorbij en gedanst moet er worden.

“Oude” rockhits lijken dus vooral de boventoon te voeren, en dat spelletje snapt dj van dienst Pim Adema (alias Pim Pam Pompen) héél goed: “In The End van Linkin Park is zonder twijfel mijn favoriete nummer om te draaien, ik verwerk in élke show die ik doe een kort woordje over mental health awareness en draai dan dus die plaat. Dat geeft toch altijd een kippenvelmomentje. Klinkt allemaal heel corny, maar mental health awareness is dat niet, dus fuck dat. Haha.”

Stille Jan @ Pinkpop 2024. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Pauzemomentje, after- of preparty?

Het publiek is hier om veel verschillende redenen. De mensen die wij spreken pakken deze silent disco vooral als pauzemomentje om even aan de hectiek van het festivalterrein te ontsnappen. Soms komen ze zelfs uit nieuwsgierigheid aanwaaien en blijven ze langer plakken dan verwacht. We spreken Sjoerd: “Ik ben hier vanwege de groepsdruk!”

Adema ziet ook dat mensen continu komen en gaan. “Omdat we in blokken van 2 á 3 uur draaien, zie je dat goed terug in het verloop van de drukte. Je merkt goed dat publiek van een headliner afkomt, of dat ze daar naartoe gaan.”

Op een van de kanalen klinkt Loreens “Euphoria”. Grappig; de zangeres is zelf net 10 minuten klaar met haar set op de North Stage achter de Stille Jan. Het Songfestival-anthem wordt zo luidkeels gescandeerd door de aanwezige bezoekers dat het haar kleedkamer moét hebben bereikt. Hiermee ontstaat de officieuze Loreen-afterparty.

Stille Jan @ Pinkpop 2024. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Leukste publiek van Pinkpop

De Stille Jan is het meest spontane stukje Pinkpop. Los van de dj’s, is er namelijk ook veel ruimte voor speciale gasten die te pas en te onpas langskomen. Zo sta je zonder dat je het weet bijvoorbeeld ineens bij een optreden van lokale legende Beppie Kraft, of komt Wolter Kroes een moppie zingen.

Dit soort spontaniteit geeft de Stille Jan net even iets meer ‘schwung’ dan de gebruikelijke silent disco’s, waardoor een bezoekje zeker het overwegen waard is. Het grootste risico is waarschijnlijk dat het zó leuk wordt, dat je je afvraagt hoe graag je die ene act in het programmaboekje nou echt wil zien.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Niet meer beschikbaar.