SZA betovert het publiek op Primavera Sound Barcelona 2024

Op de laatste dag van Primavera Sound Barcelona 2024 klinkt de krachtige stem van SZA op de Santander stage. De zangeres speelt een onbevangen magische set, waarin ze het publiek bij de hand neemt in haar beleveniswereld met alle bijbehorende emoties.

Het is 00:07 als SZA het podium oploopt. Het eerste nummer doet het publiek in Barcelona vergeten dat ze net een kleine regenbui over zich heen kregen. ‘Seek & Destroy’ klinkt over de speakers, haar live versie is een kunstige vertoning van de imposante vocals van de zangeres. SZA is gehuld in bruin korset, wit kanten rokje en grote bruine laarzen, waardoor het lijkt alsof ze net van een piratenboot is gestapt. Ze begint haar set op het hoogste punt van de stage, op een van de twee grote torens. Naast de torens staan twee gitaristen en een drummer, het midden van het podium is overduidelijk gereserveerd voor SZA en haar dansers.

S.O.S

Het nieuwst album van SZA, S.O.S. vormt de ruggengraat voor het optreden van SZA op Primavera Sound Barcelona 2024. Met dat album schoot SZA zichzelf diep in het supersterrenuniversum. De plaat won een Grammy voor ‘Best Progressive R&B Album ‘en is, ruim anderhalf jaar na zijn release, ook nog steeds vers in het geheugen van haar fans. Bij haar optreden op Primavera Sound Barcelona is er tevens ruimte voor eerder werk. Zo komen er nummers van haar debuutalbum Ctrl langs zoals ‘Normal Girl’ en ‘Broken Clocks’. Ook speelt SZA haar bekendste samenwerkingen, zoals ‘All The Stars’, haar nummer met Kendrick Lamar, en dé viral TikTok hit ‘Kiss Me More’ die ze opnam met Doja Cat.

De nummers van haar nieuwste album S.O.S. lijken toch het meest aan te slaan bij het publiek. De Amerikaanse zangeres gaat tijdens een gitaarsolo bij het nummer ‘F2F’ door haar knieën voor de gitariste. Achterover leunend op het podium haalt ze met gemak de uithalen. Een samenwerking tussen flexibiliteit en zwaartekracht blijkt de leukste interactie om te zien op het hoofdpodium van Primavera Sound Barcelona 2024. Het publiek smult van de humor in de teksten van SZA. Zoals bij het nummer ‘Blind’ waar de zangeres zingt: “You still talking about babies, and I’m still taking a plan B”.

SZA en haar dansers werken in een vloeiende beweging bij het nummer ‘Low’. Een clip van de choreografie ging eerder dit jaar viral en ook op het hoofdpodium is de routine indrukwekkend. Terwijl de storm op zee achter haar woedt, klimt SZA op een sloopkogel en wordt ze de lucht in gehezen. Met haar heupen creëert ze zittend op de sloopkogel een wervelstorm. Gedurende haar optreden horen we de bekende SOS-piepjes van de internationale noodsignaalcode.

SZA zingend in dialoog met het publiek van Primavera Sound Barcelona

De onderzeeër van SZA vaart door de ingewikkelde onderbuikgevoelens die de zangeres maar al te graag naar de oppervlakte haalt voor haar fans. Na grootse choreografieën en gigantische decorstukken, staat SZA lange tijd alleen op het podium. Daar ontstaat een magische dialoog met haar fans. De zachte en bedachtzame nummers als ‘Special’ en ‘Nobody Gets Me’ brengen de dialoog op gang. SZA uit twijfels over haar uiterlijk, emoties en vorige relaties. De zangeres voelt aan welke teksten de fans willen schreeuwen om hun hart te luchten en neemt het dan weer naadloos van hen over. Tussendoor spreekt ze het publiek ook in het Spaans: “Barcelona, te amo”. Haar nieuwste nummer Saturn komt ook voorbij. SZA neemt plaats voor een van de grote torens vraagt zich af of het leven op een andere planeet misschien beter is. Achter haar verschijnt uit het niets een gigantisch anker en de dansers lopen weer het podium op.

‘Shake that ass for Drake’

Vanuit de kwetsbare nummers belanden we in een krachtige ‘I Hate U’. De dansers zijn terug op het podium en overhandigen SZA een zwaard. Het publiek weet dat dit het moment is om je ex voor eeuwig te vervloeken. SZA geeft het startschot met de tekst “if you wondered if I hate you” en het publiek antwoordt luidkeels: “I do”. Alle opgekropte gevoelens worden hier de longen uitgeschreeuwd. Uiteindelijk krijgt het nummer een dansbare ondertoon door de live basgitaar; ook op woede kan je blijkbaar heel goed dansen.

Wanneer de eindtijd van haar optreden verstrijkt, is SZA nog vastberaden om er een feestje van te maken. Het publiek danst met haar op het nummer ‘Rich Baby Daddy’. Heel Primavera Sound Barcelona schreeuwt met gemak “Shake that ass for Drake” mee. Zingen, dansen en emoties verwerken; het optreden van SZA leent zich perfect voor verschillende doelen.

SZA staat aankomende zomer nog op een klein aantal andere Europese festivals waaronder volgend weekend bij Primavera Sound Porto en begin juli op Roskilde.

Primavera Sound Logo

Primavera Sound 2024

Locatie
Spanje
Barcelona, Spanje
Datum 30 mei - 2 juni 2024
Line-up
SZA
PJ Harvey
Mitski
SZA, PJ Harvey, Mitski +91 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.