Wat is in godsnaam The Block op Pinkpop 2024, ‘de creatieve broedplaats voor fashion lovers’?

The Block op Pinkpop 2024. Photo credit: Bianca Biermans / Festileaks.

Voor het eerst strijkt ‘The Block’ neer op het terrein van Pinkpop 2024. De aankondiging klonk nogal vaag, met die weinig zeggende naam en termen als ‘modulair platform’ en ‘creatieve broedplaats’. Hoog tijd dus om een kijkje te nemen bij deze nieuwe Pinkpop-area vol grijze containers die stiekem veel kleur hebben.

In de hoek naast het vinylwinkeltje en de Stille Jan is dit jaar een nieuw concept te vinden. We moeten even goed kijken; is de markt van Pinkpop nou verplaatst naar de andere kant van het terrein, met een nieuw uiterlijk en industrieel design? Nee, het is geen oude wijn in nieuwe zakken, maar een nieuwe area genaamd The Block. Het bestaat letterlijk uit een aantal ijzeren blokken die samen met elkaar één groot (bijna sluitend) vierkant vormen.

The Block is een rondreizend concept waarbij Pinkpop 2024 de eerste stop van het seizoen is. Daarna reist het platform – alsof het een circus is – door naar Down The Rabbit Hole en Lowlands. Steeds breidt The Block zich verder uit. Op Pinkpop zijn ze nog bescheiden, maar op de andere festivals groeien ze naar hogere verdiepingen. Per evenement wordt bekeken welke ideeën het beste aansluiten op het publiek. Op Megaland tonen zeven verschillende initiatieven wat ze in huis (of in dit geval: container) hebben.

Things I Like Things I Love | Photo: Lieve Smeets

Fashionably festivallen

De focus van The Block ligt in dit geval voornamelijk op goed voor de dag komen. Zou het een hint zijn naar het publiek dat voetbaltenues tot een modestatement heeft verheven? In dat geval is The Block ook een circulair model, want bij Rejous springen de tweedehands oranje shirts meteen in het oog. Bij Things I Like Things I Love passen bezoekers enthousiast satijnen topjes, zonnebrillen en bucket hats die het tegenovergestelde van het felgekleurde Pinkpophoedje zijn.

Baskèts inspireert je om ‘zelfverzekerd rond te lopen’ met twee gigantische spiegels, Frisco maakt ribfluweel helemaal hip en zelfs fans van hawaiibloesjes komen aan hun trekken bij Lost In Paradise. Vriendlief wordt door veel meiden geraadpleegd via Facetime voor stijladvies. Het overtuigingspercentage? “Zo’n 65 procent,” stelt een van de Lost In Paradise-verkopers. Bij deze, tropische printjes zijn helemaal in.

De Pinkpop Pop-up Shop | Photo: Lieve Smeets

Vintage Pinkpop merchandise

Wat daarnaast ook opvalt is de roze Pinkpop-container, met daarin een pop-up shop met nieuwe en oude merchandise. Zelfs wanneer het nog niet zo druk is op het terrein, verzamelen fans van het eerste uur zich bij een reeks items die uit een doos op zolder zouden kunnen komen. Tote bags, petjes, kinderkleding en truien met het welbekende Pinkpopmeisje erop.

De spullen zijn overgebleven uit de collecties van voorgaande edities. Blijkbaar een gat in de markt, want wie wil nou niet alsnog een gloednieuw shirt van zijn favoriete Pinkpopjaar scoren? Voor de echte verzamelaar zijn er ook tandenborstels, zweetbandjes en ansichtkaarten te koop. En dan is vooral de set met kaarten daterende uit 1970 een item dat ooit nog in een museum terechtkomt.

The Tattoo Garden | Photo: Lieve Smeets

Kunst op je lijf

Ondanks dat kledingwinkels het grootste deel van The Block bezetten (voornamelijk Things I Like Things I Love, “maar het paste gewoonweg niet in een kleinere container”), valt er meer te ontdekken. Pinkpop heeft nog niet geïnvesteerd in een literatuurprogramma, maar bij de Utrechtse Boekenbar kun je je toch onderdompelen in de kunst van het woord. Van kook- tot fotoboeken; het voelt fris om door de prachtige boeken te bladeren op het natte Megalandterrein.

Kunst vinden we niet alleen op papier, maar ook op het lijf van enkele bezoekers. Bij The Tattoo Garden is het dit jaar mogelijk om een piercing of tattoo te laten zetten. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt; de outline van een cowboyhoed met schattig hartje straalt op de arm van een van de bezoekers. Voor haar wordt het sowieso een onvergetelijke editie.

Met een eigen ruimte op Pinkpop 2024 is The Block weer een stapje dichter bij haar droom; ervoor zorgen dat iedereen het platform waar mode, lifestyle en muziek samenkomen, kent. “We zijn zes jaar geleden begonnen op Lowlands en geven The Block nu echt een eigen identiteit, waardoor we het veel meer draagvlak willen geven, ook voor partners,” vertelt Kimberley Jenneskens, de projectmanager van het platform bij MOJO. Er is altijd ruimte voor nieuwe en originele initiatieven. “Geen tweede Kalverstraat”, geeft Jenneskens aan, maar een uniek zijstraatje waar je de modetrends van morgen al kunt scoren. De motor van het rondreizende concept lijkt nu echt gestart. Wie weet wat we bij de volgende stop gaan ontdekken.

Wat vond jij van Pinkpop 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Pinkpop 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Niet meer beschikbaar.