De 9 onvergetelijke momenten van Pinkpop 2024

Pinkpop 2024. Photo credit: Monique Biermans / Festileaks.

Voor de 53e keer kleurde Landgraaf drie dagen lang roze. In het diepe zuiden des lands vond wederom een memorabel festivalweekend plaats. Hoe gaat Pinkpop 2024 de boeken in?

Pinkpop 2024. Photo credit: Buro Pinkpop.

1. Regenachtige vrijdag

De eerste festivaldag is nogal droevig. Als organisatie heb je er weinig controle over, maar het weer helpt niet mee met de sfeer. Na een paar fikse buien in de middag blijft het vrijwel de hele avond miezerig motregenen. Hierdoor veranderen de grasvelden en een groot deel van de Tent Stage in grote modderpoelen. Veel festivalgangers druipen voortijdig af – al dan niet om het EK voetbal te kijken – zodat headliner Måneskin voor leeglopend publiek speelt. In verband met de regen werden op donderdag al parkeerplaatsen geannuleerd.

Foto: Joëlle van Wissen / Festileaks

2. Rondlopen in een hamsterkooi

We moeten even twee keer kijken als we de volgende dag opeens een beige terrein zien. Gaan we soms beachvolleyballen? Het blijkt geen zand te zijn, maar olifantengras. Pinkpop heeft vrachtladingen van dit spul op de velden gestort om de modder tegen te gaan. Hierdoor waan je je in het territorium van een gigantisch knaagdier, maar de drassige grond is als sneeuw voor de zon verdwenen. In de Tent Stage zijn platen neergelegd over de modderpoelen heen. Petje af voor de organisatie, want dit waren hele effectieve oplossingen.

Måneskin @ Pinkpop 2024. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

3. Drie frisse headliners

Er waait een frisse wind door Landgraaf. Pinkpop heeft namelijk drie debuten te pakken: zowel Måneskin, Calvin Harris als Ed Sheeran stonden niet eerder als headliner op het festival. Voor Måneskin is het sowieso extra spannend, aangezien de band deze zomer voor het eerst festivaldagen mag afsluiten op diverse Europese festivals. Opvallend genoeg kregen de Italianen een slot van twee uur toebedeeld (wat voor hen toch te lang bleek), terwijl Calvin en Ed elk anderhalf uur mochten spelen. De Schotse dj had al die toeters en bellen bij zijn ijzersterke hits niet nodig, terwijl de Britse singer-songwriter bakken charme uitstortte over het publiek.

Pendulum @ Pinkpop 2024. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

4. Drum and bass doet het goed op Pinkpop 2024

Pinkpop heeft dit jaar aardig wat opvallende boekingen op het affiche staan. Zo stond drum and bass nog nooit zo hoog op de poster. Pendulum prijkt dit jaar op dezelfde hoogte als Nothing But Thieves en Louis Tomlinson. Dat de rock-en-ramgroep in het daglicht geprogrammeerd staat in plaats van in een gebruikelijke tent, maakt het Pinkpoppubliek geen donder uit. De mannen van Pendulum zetten de North Stage op zijn kop en zorgen voor een veld vol rammende en stampende mensen. Logischerwijze schopt de band het tot de vierde plek in de publieks-top 25.

Limp Bizkit op Pinkpop 2024. Photo credit: Bianca Biermans / Festileaks

5. Wisselende drukte

Op de zondag na verkocht Pinkpop 2024 niet uit. In een interview met De Limburger meldt festivalmanager Niek Murray 40.000 verkochte tickets op vrijdag, 41.500 op zaterdag en 70.000 op zondag. Deze aantallen lagen redelijk in lijn met de verwachtingen van Pinkpop. De rustige vrijdag en zaterdag pakken voor bezoekers waarschijnlijk fijner uit dan voor de organisatie. Je loopt makkelijk en snel van het ene naar het andere podium, kunt vlak voor aanvang van een optreden nog het voorvak in en hoeft niet lang te wachten bij barren of wc’s.

Na deze rust worden we er op zondag aan herinnerd hoe verwend we de eerste twee dagen waren. Op de laatste festivaldag is het een drukte van jewelste, waarbij het overgrote deel van de bezoekers de hele dag op het veld tussen North en South Stage vertoeft. Dit zorgt voor irritaties, aangezien de doorstroom traag is, de wachtrijen lang zijn en je moet slalommen om de kleedjes in het midden. Het terrein lijkt niet goed opgewassen tegen het aantal kaarten dat verkocht is en dat heeft geen fijn effect op de sfeer onder de bezoekers.

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2024)

6. Ed Sheerans kiekeboe

Ed Sheeran is de grote afsluiter van Pinkpop 2024. Voordat hij zondag zijn headlineshow geeft, speelt hij gedurende de dag op verschillende plekken kiekeboe. Zo zingt hij ‘Behind Blue Eyes’ mee bij Limp Bizkit, speelt hij op zijn gitaar mee bij Hozier en staat hij in de coulissen bij Sam Smith. Zo hoeven de fans die ’s ochtends al in het voorvak stonden geen tien uur te wachten om de Britse superster te zien.

The Block op Pinkpop 2024. Photo credit: Lieve Smeets / Festileaks.

7. Steeds meer focus op beleving

Sinds 2022 richt Pinkpop zich geleidelijk aan steeds meer op een uitgebreider randprogramma. Ook dit jaar waren er weer nieuwe concepten op het terrein te vinden. Zo streek het nieuwe fashion- en cultuurconcept The Block neer, was de Stille Jan een groot succes en kon je karaoke zingen in het Apfelkorn-clubhuis. De organisatie geeft ook zelf aan dat ze in de toekomst steeds meer willen inzetten op de beleving, onder meer om de continuïteit te blijven garanderen in een jaar waarin het programma-aanbod iets minder is.

Nothing But Thieves op Lowlands 2023, photo credit: Lotte Spek / Festileaks

8. Nothing But Thieves solliciteert naar een headlineslot

De Britse rockband is met afstand jullie favoriete act van Pinkpop 2024. Voor velen was niet Calvin Harris, maar Nothing But Thieves de échte headliner van de zaterdag. De band heeft nu al vier keer op Pinkpop gespeeld en groeide door van een slot overdag in de roze tent tot een subheadlinerspot op de North Stage. Met een combinatie van ijzersterke rocksongs en gevoelige ballads geeft Nothing But Thieves een sollicitatiebrief af voor een afsluitende show op het hoofdpodium. Nieuwe rockheadliners waren immers schaars, toch?

Foto: Lieve Smeets / Festileaks

9. Het nieuwe Pinkpopbiertje

Nog een noviteit op Pinkpop 2024: het festival brouwde samen met bierleverancier Brand een eigen biertje, dat exclusief verkrijgbaar was bij het Bierlokaal op het terrein. De New England IPA heeft een frambozensmaak en smaakte volgens onze redactie heerlijk zomers. Ook het Bierlokaal zelf is wat ons betreft een grote aanrader. Het is de perfecte locatie om tussen de optredens door rustig bij te komen.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Joëlle van Wissen

Linksvoor te vinden bij meet-ups, FESTEN of andere Festileaksfeestjes. Staat vooraan bij Oscar and the Wolf en Dua Lipa. Struint samen met Irene alle goede slettendisco's af. Hoopt ooit Michael te vinden op de festivalweides.

Meer van Joëlle