Weinig nieuw materiaal op The National’s nieuwe festivalsetlist van 2024

The National / Matt Berninger
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Vrijdagavond speelde The National een van de eerste festivaloptredens van 2024. Een 1,5 uur durende headlinershow op Hurricane festival 2024 in Scheessel, Duitsland. De Amerikanen hebben weer aan de setlist gesleuteld om deze zo goed mogelijk bij het publiek te laten passen. Een hoop rauwe tracks die in elkaar overvloeien, maar wel het publiek geboeid houden. Een mooi voorproefje voor de volgende festivals.

Eind mei stond het vijftal ook al op Primavera Sound, maar nu zijn de festivals echt los. Zo staat de band uit Cincinnati (Ohio) onder meer als headliner op Live is Live 2024, op Glastonbury 2024 en de week daarna als festivalafsluiter maar liefst twee uur op Down The Rabbit Hole 2024. Wat voor setlist kunnen we deze lange festivalzomer ongeveer van The National verwachten?

Amper nieuwe tracks

Wat vooral opvalt in de laatste setlist van Hurricane 2024, is dat de Amerikanen maar weinig tracks van de twee nieuwste (2023) albums laten zien. Slechts 3 van The Last Two Pages of Frankenstein en alleen ‘Smoke Detector’ van Laugh Track. Misschien komt het doordat de showtijd en het publiek per festival verschillen, of omdat deze albums in Duitsland nog wat minder populair zijn; wie zal het zeggen?

Gelukkig is de show allesbehalve saai, want de grootste hits zijn zeker te vinden in deze festivalsetlist. De albums Trouble Will Find Me (2013) en High Violet (2010) zijn een stuk beter vertegenwoordigd op de nieuwste setlist van The National. Grote livehits als ‘Don’t Swallow the Cap’ en ‘Bloodbuzz Ohio’ sturen al direct veel energie richting het publiek. Waar natuurlijk het gouden duo Mr. November en Terrible Love de afsluiters zijn, waarbij Matt Berninger altijd het onderste uit zijn longen tevoorschijn haalt. Geen ‘About Today’ op vrijdag, maar wel op zaterdag op Southside Festival 2024.

Op een setlist van The National is het vaak de vraag of ‘Vanderlyle Crybaby Geeks’ als laatste nummer gespeeld wordt, of niet. In de Ziggo Dome eind september was dit wel het geval. Maar de Amerikanen peilen altijd eerst of het publiek er echt klaar voor is. In Duitsland lieten ze deze track echter achterwege. Wij hopen dat ze de indiefanaten op Live Is Live of Down The Rabbit Hole hierop zullen trakteren.

The National in 2024

The National is een Amerikaanse indierockband die in 1999 werd opgericht in Cincinnati, Ohio. De band bestaat uit twee sets broers: Aaron en Bryce Dessner, en Scott en Bryan Devendorf, met Matt Berninger als de leadzanger. In 2023 bracht The National twee nieuwe albums uit, First Two Pages of Frankenstein en Laugh Track, die hun melancholische stijl verder verkennen en hun reputatie als invloedrijke en indierockband versterken.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2024

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 5-7 juli 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.