The National in de Ziggo Dome: ontroerend, meeslepend en relevanter dan ooit

Foto door: Geert Rijnberg

Met twee nieuwe platen onder de arm tourt The National in 2023 door Europa en de Verenigde Staten. Op vrijdagavond gaf de band een spectaculair concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dit jaar speelde de band op geen enkel Europees festival en moesten fans het doen met een handjevol zaalshows. Maar hoe hangt de vlag er anno 2023 bij? Is The National klaar voor de volgende festivalshows, en wat kunnen we dan verwachten?

In 2022 schitterde The National voor de laatste keer in de Benelux met een exclusieve show op Live is Live. De laatste grote Europese festivaltour waarmee The National in Nederland te zien was dateert echter alweer van 2019, toen de band op Lowlands stond. Door de festivalreeks van vier jaar geleden werd de band zelfs verkozen tot Festivalact van het Jaar door het Festileaks-publiek.

In 2023 maakt de Amerikaanse band wederom de oversteek naar Europa, deze keer voor twaalf concerten. In de Ziggo Dome staan Matt Berninger en co. voor hun grootste zaalshow van The National op Nederlandse bodem ooit. Festileaks was erbij en maakte op dat de band uit Cincinnati relevanter is dan ooit. Hoe ziet de show van The National er anno 2023 uit en is dit iets voor de Europese festivals volgend jaar?

Productief jaar met ‘instant klassiekers’

In de vier jaar nadat I Am Easy To Find uitkwam hebben de bandleden van The National zeker niet stilgezeten. Zo bracht zanger Matt Berninger met Serpentine Prison zijn eerste solo-album uit. Ook Aaron Dessner (gitarist, toetsenist, producer, songwriter) lijkt niet stil te kunnen zitten. Na samenwerkingen met Justin Vernon (Bon Iver), Taylor Swift en Ed Sheeran is het cv van het multi-talent aardig gevuld. Broer Bryce Dessner gooide het de afgelopen jaren over een andere boeg en zocht zijn heil meer in filmmuziek.

Als de vrienden in 2022 de koppen weer bij elkaar steken voor de eerste liveshows, blijkt al dat de band met nieuw werk bezig is. Zo krijgt het publiek op Live is Live 2022 ‘Ice Machines’ te horen en speelt de band op Primavera Sound ‘Grease In Your Hair’ en ‘Tropic Morning News’. In 2023 is het resultaat van een creatieve en productieve periode publiekelijk gemaakt voor fans. In januari hint de band namelijk concreet naar een nieuw album en in april verschijnt First Two Pages of Frankenstein. Nog geen vijf maanden later voegt de band Laugh Track hieraan toe. Met de twee nieuwe albums op zak krijgen indie-liefhebbers instant klassiekers voorgeschoteld met nummers als ‘Eucalyptus’, ‘Space Invader’ en ‘Smoke Detector’. Een nieuw hoofdstuk is toegevoegd aan de The National-discografie.

Photo by: Thomas Heijligers / Festileaks

Unieke en uitgebalanceerde setlist

The National kan putten uit een ijzersterk oeuvre en neemt het publiek dan ook mee door de rijke discografie. Buiten The National en Sad Songs For Dirty Lovers komen alle albums aan bod. Voor die-hard fans moge het ook al duidelijk zijn dat The National ervan houdt om wat spanning in de setlists te houden. Tijdens de twee shows in Londen, daags voor de show in Amsterdam, worden bijvoorbeeld 58(!) unieke nummers gespeeld. Fans in de Ziggo Dome worden getrakteerd op maar liefst 28 nummers.

Met de drieklapper ‘Once Upon A Poolside’, ‘Eucalyptus’ en het opgewekte-maar-met-minder-opgewekte-lyrics ‘Tropic Morning News’ worden de nieuwe albums meteen uitstekend geïntroduceerd. Ook ‘Smoke Detector’ en ‘Space Invader’ van het pas verschenen album vinden moeiteloos hun plek in de setlist en geven een broeierige impuls aan de show. In het restant van de show is er plek voor een mix van hun (grootste) hits, maar ook voor een aantal unieke parels. Zo worden publieksfavorieten ‘Bloodbuzz Ohio’ en ‘Fake Empire’ luidkeels meegezongen, maar halverwege zetten de mannen met evenveel liefde ‘Lit Up’ in, dat ze sinds 2014 niet meer live gespeeld hebben.

140 minuten lang overtuiging en overgave

Op plaat is The National al om te smullen voor liefhebbers van “dad rock”, maar bij festivalshows komt de gelaagdheid van de muziek pas echt naar voren. De overtreffende trap van de retestrakke en knappe live-performance van die nummers komt vanavond naar voren. Mede door de setlist en brede discografie na de twee nieuwe albums weet de band gedurende een kleine 2,5 uur durende show te overtuigen. De band is muzikaal in topvorm en weet perfect aan te voelen wat de zaal nodig heeft om tot extase te komen.

‘About Today’ is een goed voorbeeld waar een bloedmooie alternatieve live-versie samenkomt met het aanvoelen van het publiek. ”Well can I ask you…”, zingt zanger Matt Berninger. Dan wordt het even doodstil in de zaal, je kan een speld horen vallen. ”…about today?” Vervolgens barst de band uit in een uitbundige, alternatieve instrumentale versie van de rest van het nummer. Kippenvel gegarandeerd.

Ook Berninger zelf draagt bij aan de overweldigende live-ervaring door (letterlijk) dicht bij zijn publiek te komen. Hij zoekt de mensen op, houdt handen vast en zingt een stukje ‘Conversation 16’ samen met een fan vooraan. Ook maakt hij een paar keer zijn gebruikelijke tocht door het publiek, waarbij iemand op het podium de kabel van zijn microfoon stevig vasthoudt.

Afsluiten met ‘Vanderlyle Crybaby Geeks’

Je weet dat de kans groot is dat het gaat gebeuren, en toch zorgt het voor nog een kippenvelmoment: aan het eind van de show zet de band een akoestische versie in van ‘Vanderlyle Crybaby Geeks’. Matt Berninger zingt dit nummer niet zelf, althans niet door de microfoon, maar laat in plaats daarvan het publiek de woorden zingen. De zanger heeft al vaker op deze manier als dirigent voor het publiek gestaan, maar op zo’n schaal, met zoveel mensen dat nummer zingen: adembenemend. Het broederlijke en gemoedelijke gevoel van het einde van een festivaldag bekruipt ons, een betere afsluiter had de Ziggo Dome niet kunnen wensen.

Foto: Geert Rijnberg

Zoals gezegd heeft The National tot nu toe nog geen festivaloptredens voor 2024 bevestigd. Met de band in topvorm en nieuwe albums op zak lijkt een voortzetting van de huidige tour volgend jaar kansrijk. De huidige tour reikt met optredens in Australië tot maart. Of de band de oversteek naar Nederlandse festivals gaat maken is nog onzeker. Wat wel zeker is, is dat The National anno 2023 relevanter is dan ooit en show heeft waarmee ze een droomheadliner voor festivals als Best Kept Secret, Down The Rabbit Hole en Lowlands zijn. Laat die eerste al fanatiek aan het flirten zijn met de band, blijft het bij een ‘❤️’-opmerking of zal de organisatie uit Hilvarenbeek al in de DM van The National zitten?